KATARINA JE STRAST PREMA PUTOVANJIMA USPELA DA PRETVORI U POSAO: Za Espreso otkriva šta je ključ njenog uspeha
Katarina Lazić - Kataklizma, Foto: printscreen/instagram/katarinalazic, AP Photo Manu Fernandez

Intervju

KATARINA JE STRAST PREMA PUTOVANJIMA USPELA DA PRETVORI U POSAO: Za Espreso otkriva šta je ključ njenog uspeha

U razgovoru sa Kataklizmom saznali smo koji je to njen najdraži grad i popričali o tome šta možemo da očekujemo od nje u budućnosti

Objavljeno: 09:23h
T Š

Katarina Lazić, poznata i kao Kataklizma, je svojim zanimljivim pričama i uzbudljivim avanturama sa putovanja osvojila srca društvenih mreža, a njene priče su oduševile hiljade pratilaca.

U razgovoru sa nama, podelila je njenu priču, od toga kako je započela njena karijera travel blogera, ali i do nekih zanimljivosti iz njenog života koje će vas iznenaditi. Katarina je jedna od najstrastvenijih putnika, a upravo to i smatra zaslužnim za to što je u kratkom roku postala jedna od najvoljenijih "svetskih putnika".

Šta je inspirisalo tvoju strast prema putovanjima da pretočiš iz hobija u profesiju?

- Ne bih rekla da je nešto naročito inspirisalo to da putovanja pretvorim u posao, to je zaista bio jedan spontani proces koji se pred mojim očima odigravao na društvenim mrežama - ja sam delila svoje priče, preporuke i savete sa putovanja, ljudima je to bilo ili zanimljivo ili korisno, čuvali su, komentarisali, delili i što je meni najvažnije primenjivali moj sadržaj i to je dovelo do rasta moje publike, te samim tim i saradnji u ovom, sada već, poslu. Zaista jedan uzročno-posledični proces, gde se ništa nije odvijalo isplanirano i iskalkulisano, što verujem da je i bilo ključno za moj uspeh.

Pored putovanja baviš se i prevođenjem i profesurom. Kako uspevaš da usaglasiš mnogobrojna putovanja i posao?

- Tako je, radim u struci i primarno zanimanje mi je da predajem engleski i nemački jezik. Ogromna prednost mi je što radim online i uglavnom mogu sama da odredim svoje radno vreme, dakle satnice su mi fleksibilne. Svakako, ponekad je baš izazov uklopiti i putovanja i primarni posao, pa se neretko dešava da radim i sa putovanja, kad opet treba žonglirati kako da sebi ne zakinem od iskustva upoznavanja nove države.

Koje ti je omiljeno mesto koje si posetila?

- Definitivno Maroko! Ja sam se u Maroko toliko zaljubila, da sam zadala sebi cilj da ga posetim barem jedanput godišnje. Veoma mi se dopao miks orijenta, evropskog uticaja, arapske zaostavštine, toliko je sve ludo, a toliko sve (barem meni) ima smisla. Najviše su mi se dopali Marakeš i Fes, a plavi grad Šefšauen je izvan svake kategorije.

A koje ti je "najmanje" leglo?

- U svakom gradu ili državi koju posetim koncentrišem se samo na lepo i to mi je ostaje najpre u sećanju, to je jednostavno moj mindset. Mogu da kažem samo da se nisam pronašla u Monaku, nedostajalo mi je duše, osećaja, neke toplije vibracije.

Da moraš da se preseliš u jednu od država koje si posetila, koja bi to bila?

- Verujem da bih se u mnogima snašla, ali kao što pomenuh Maroko je ukrao moje srce i sigurna sam da bih u Marakešu brzo mogla da se osećam kao lokalac. Od evropskih destinacija, to su Italija, Austrija i Grčka.

Redovno oduševljavaš publiku zanimljivim sadržajem. Gde nalaziš inspiraciju?

- Inspiraciju na putovanjima pronalazim najpre u ljudima, različitim kulturama i pokušaju da od drukčijeg mentaliteta uvek ponešto korisno naučim, te prenesem i u svoje okruženje. Tako je bilo u Maroku, ali i na svim ostalim destinacijama. Gradove čine ljudi, ne čine ih arhitektura, znamenitosti, atrakcije - to je samo sastavni deo. Smatram da su ljudi najzaslužniji za sam "vajb" jednog mesta i zato se uvek trudim da mesta koja posećujem upoznajem prvenstveno kroz ljude.

Koja je sledeća država na na "bucket list"?

- Uh, ima ih zaista mnogo. Volela bih da za početak kročim na svaki kontinent, te da procenim gde se najprijatnije osećam i potom podrobno taj kontinent obilazim. Na vrhu liste su Bolivija, Mongolija, Jermenija i Etiopija.

Da li uskoro možemo da očekujemo neku tvoju ličnu "turu" za pratioce?

- Tokom prošle godine u jednom kratkom vremenskom periodu radila sam kao turistički vodič i nisam se pronašla u tom poslu, makar ne na Balkanu. Smatram da se posao turističkog vodiča daleko više poštuje recimo na zapadu i žao mi je što se kod nas najpre ženski vodiči sasvim nepravedno nipodaštavaju. Ipak, znam da bi određeni broj mojih pratilaca želeo da putuje sa mnom, tako da obećavam da ću se potruditi da se u bliskoj budućnosti ta zamisao realizuje!

Isprobavala si voće sa Šri Lanke u jednom od snimaka, šta je najlepša a šta najružnija (ili koja ti se najmanje svidela) hrana koju si probala?

- Probala sam svašta od hrane na svojim putovanjima, nisam izbirljiva i volim da eksperimentišem. Najlošija hrana koju sam probala su bili morski puževi na jednoj pijaci u Kazablanki, ali i to je bio deo iskustva i ne kajem se. Najbolju hranu sam jela u Maroku - pastila sa piletinom je jelo o kom i dalje sanjam, a najbolje voće jela sam u Šri Lanki ubedljivo - mango, marakuja, graviola, čerimoja… Raj za čula!

Kata se bavi i modom, ali i receptima, ima li nešto u čemu Kata ne briljira?

- Ima svakako, ali nije kasno da počnem! Šalu na stranu, od malih nogu sam bila svestrana i tata mi je još davno rekao da kad bih se ja sutradan probudila i rekla da postajem astronaut - niko od mojih ne bi bio zbunjen. Tako da, ko zna šta nosi budućnost, ali radujem joj se, jer znam da ću se snaći i da ću uvek raditi samo ono što istinski volim i što me ispunjava.

Za kraj - solo putovanja ili putovanje preko agencije?

- Zavisi od okolnosti, ponude, faktora sigurnosti, snalaženja. Ja putujem uglavnom cik-cak - jedno putovanje solo, pa jedno sa agencijom, tako se nekako do sad poklapalo. Primera radi, u Japan sam otputovala sa agencijom, jer mi se činilo da za ludnicu od Tokija neću uspeti sama da se pripremim (što se ispostavilo kao netačno), a recimo mesec dana sam boravila na Šri Lanki po programu koji smo momak i ja sami sebi skrojili. Ja sam uvek za to da se prvo uradi samostalna računica i da ako možete da prođete povoljnije - putujete samostalno, ali ako postoji neki faktor nesigurnosti ili straha - agencija je onda pametan izbor.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:48

Više od 300 miliona turističkih putovanja tokom novogodišnjeg odmora u Kini

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.