AKO VAM USKORO ISTIČE PASOŠ, OVO JE VAŽNO ZNATI: Evo koliko ćete čekati na novi dokument
Pasoš, Foto: Tamara Trajković, Dado Đilas

PASOŠI

AKO VAM USKORO ISTIČE PASOŠ, OVO JE VAŽNO ZNATI: Evo koliko ćete čekati na novi dokument

Policijska stanica u kojoj je podnet zahtev za izdavanje novog pasoša dužna je da reši zahtev u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva

Objavljeno:

Počela je sezona prolećnih putovanja, a mnogi već razmišljaju i o letovanju.

Malo je lokacija u inostranstvu na koje možemo da otputujemo bez pasoša, a ovo je nekoliko ključnih stvari o ovom dokumentu.

Veoma je važno da pred putovanje proverite rok važenja pasoša kako vas ne bi vratili sa granice.

Od 1. februara 2020. godine na snazi je Uredba o ceni obrasca putnih isprava, vize i troškovima dostavljanja pasoša preko diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br.8/2020), kojom je predviđeno da cena obrasca pasoša koji se izdaje u skladu sa članom 33. stav 2. Zakona o putnim ispravama iznosi 4.200 dinara.

Pasoš
Pasošfoto: Profimedia

Ovaj novčani iznos uplaćuje se putem generisane uplatnice koja se nalazi na portalu eUprava.

Policijska stanica u kojoj je podnet zahtev za izdavanje novog pasoša dužna je da reši zahtev u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

U slučaju da je zahtev za izdavanje putne isprave podnet u diplomatsko-konzularnom predstavništvu rok za rešavanje zahteva je 60 dana od dana podnošenja zahteva.

U izuzetno hitnim slučajevima (potreba za hitnim lečenjem u inostranstvu, obaveštenje o smrti ili teškoj bolesti člana uže porodice, neodložan službeni put) ili iz drugih opravdanih razloga, ako su uz zahtev priloženi dokazi koji potvrđuju razloge hitnosti, nadležni organ je dužan da putnu ispravu izda najkasnije u roku od 48 sati od trenutka podnošenja zahteva.

Bonus video:

02:05

NEKO OZBILJAN STOJI IZA NON PAPER DOKUMENTA!

(Espreso / A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.