Deca MASOVNO obolela na ekskurziji na Divčibarama: Roditelji krive ODMARALIŠTE I LEKARKU!
Foto: Zorana Jevtić

Boravili na Divčibarama

Deca MASOVNO obolela na ekskurziji na Divčibarama: Roditelji krive ODMARALIŠTE I LEKARKU!

Analize na Institutu za javno zdravlje Vojvodine su pokazale prisustvo Noro i Astro virusa u stolicama mališana, a na osnovu hronološke distribucije pojave simptoma kod obolelih, pretpostavlјa se da se epidemija širila kontaktnim putem
Objavljeno: 15:57h

Dodaju da su o svemu obaveštene nadležne inspekcijske službe Zavoda za javno zdravlje Valjevo, a s obzirom na to da je istraga u toku, osoblјu škola će biti date preporuke za sprečavanje širenja infekcije/epidemije u kolektivu.

Nekoliko majki čija su deca zaražena virusom, rekle su za 021 da je "jasno da su deca obolela u odmaralištu 'Pepa'" kao i "da je osoblje hotela učinilo sve u svojoj moći da se incident zataška". One međutim, terete i lekarku koja je s njima došla na ekskurziju. Ona nije na vreme prijavila tegobe kod dece, a to je uticalo na masovno širenje virusa.

foto: Profimedia

To je potvrdila i načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Valjevo dr Biljana Rajković. Kako je rekla, ona je bila u pripravnosti za vreme praznika, kad je ekskurzija izvedena, i mogla je da reaguje na terenu po prijavi, ali je iz neobjašnjivih razloga inicijativa lekarke izostala i nijedan uzorak nije mogao da bude pravovremeno uzet.

Inače, dr Rajković je rekla da i nova grupa dece koja boravi na Divčibarama u odmaralištu "Pepa" ima tegobe. Grupa je iz južne Srbije.

Mališani ove dve novosadske škole, vratili su se sa ekskurzije sa virusom, dok je jedna devojčica hospitalizovana za vreme boravka na Divčibarama i po nju je došla majka. Menadžerka hotela "Pepa" Branka Ilić rekla je za 021, da su lekari koje je angažovala agencija, kao i doktorka pedijatar u Valjevskoj bolnici pregledali decu i zaključili da se radi o virusu, te da hotel nije odgovoran.

(Espreso.co.rs/021.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.