Deca MASOVNO obolela na ekskurziji na Divčibarama: Roditelji krive ODMARALIŠTE I LEKARKU!
Foto: Zorana Jevtić

Boravili na Divčibarama

Deca MASOVNO obolela na ekskurziji na Divčibarama: Roditelji krive ODMARALIŠTE I LEKARKU!

Analize na Institutu za javno zdravlje Vojvodine su pokazale prisustvo Noro i Astro virusa u stolicama mališana, a na osnovu hronološke distribucije pojave simptoma kod obolelih, pretpostavlјa se da se epidemija širila kontaktnim putem
Objavljeno: 15:57h

Deca iz osnovnih škola "Petefi Šandor" i "Miloš Crnjanski", nakon boravka na ekskurziji na Divčibarama, krajem aprila i početkom maja, oboleli su od dva tipa virusa koji su doveli do mučnine, proliva i drugih simptoma.

Nakon prijave roditelja da su im se deca potrovala hranom u hotelu "Pepa" u kojem su boravili na ekskurziji, analize na Institutu za javno zdravlje Vojvodine su pokazale prisustvo Noro i Astro virusa u stolicama mališana, a na osnovu hronološke distribucije pojave simptoma kod obolelih, pretpostavlјa se da se epidemija širila kontaktnim putem.

Za sada je zvanično prijavljeno 33 dece iz pomenutih škola. Međutim, prema dosadašnjim saznanjima nadležnih i Instituta, dobijenih tokom epidemiološkog ispitivanja, čak 106 dece iz obe škole, imalo je zdravstvene probleme.

foto: Shutterstock

"Bolest je bila lakog kliničkog toka, a dominirali su mučnina, bolovi u stomaku, povraćanje i proliv. Od lekara koji su bili u pratnji učenika dobijen je podatak da su se prve tegobe kod jednog broja obolele dece javile već u toku puta i nakon dolaska na Divčibare, da bi najveći broj obolelih bio registrovan 1. maja, četvrtog dana boravka. Od ukupno 13 uzoraka stolice obolelih koji su dostavlјeni u Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlјe Vojvodine, laboratorijskom ispitivanjem je u 10 uzoraka stolice utvrđeno prisustvo Noro virusa, a u dva uzorka i Noro i Astro virusa. Jedan broj stolica se još uvek ispituje", navode za 021 u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.