UPRAVA CARINA AUTO VREDAN 1.500 € PRODAJE ZA 300 €: Građani se utrkuju da prođu ŠTO JEFTINIJE, ima svega
Zlato, Foto: Uprava carine

korisno

UPRAVA CARINA AUTO VREDAN 1.500 € PRODAJE ZA 300 €: Građani se utrkuju da prođu ŠTO JEFTINIJE, ima svega

Kako ne bi kupovali mačku u zavezanom džaku građani pre licitacije imaju mogućnost da razgledaju robu za koju nameravaju da se takmiče

Objavljeno:

Automobile, skupocene satove, telefone, nakit i drugu robu koje carinici trajno zaplene građani mogu kupiti po povoljnijoj ceni od tržišne na licitacijama koje redovno organizuje Uprava carina Srbije.

Kako ne bi kupovali mačku u zavezanom džaku građani pre licitacije imaju mogućnost da razgledaju robu za koju nameravaju da se takmiče. A da bi učestvovali u borbi za željenu robu prethodno moraju da se prijave i uplate kauciju za učešće.

PRIMERI PRODAJE VOZILA NA LICITACIJI

Audi A8 Quattro (2004.godište)

- početna cena 160.000 din.

- prodat za 234.000 din.

- tržišna cena (Polovni automobili ) 3.000 evra

Citroen C5 II HDI Exclusiv (-)

- početna cena 192.000 din.

- prodat za 275.100 din.

- tržišna cena (Polovni automobili ) 5.200 evra

Opel zafira (2001. godište)

- početna cena 38.500 din.

- prodat za 40.500 din.

- tržišna cena (Polovni automobili ) 1.499 evra

WV Touran (2012.godište)

- početna cena 678.909 din.

- prodat za 721.910 din.

- tržišna cena (Polovni automobili ) 7.300 evra

BMW X3 (2006. godište)

- početna cena 180.000 din.

- prodat za 433.000 din.

- tržišna cena (Polovni automobili ) 5.499 evra

PRIMERI PRODATE ROBE NA LICITACIJI

Ženski ruČni sat ''CARTIER''

- početna CENA 460.000 din.

- prodat za 464.000 din.

- tržišna cena - 4.200 evra

Muški ručni sat ''HUBLOT SPIRIT OF BIG BANG''

Licitacija
foto: Uprava carine

- početna cema 1.350.000 din.

- prodat za 1.410.000 din.

- tržišna cena - počev od 14.500 USD pa naviše

- Licitacije trajno oduzete robe i vozila se oglašavaju na sajtu Uprave carina gde se može pogledati svaka pojedinačna stavka. Potencijalni učesnici su u obavezi da se u naznačenom roku prijave i uplate kauciju za učešće, jer u suprotnom neće moći. Svaka od carinarnica, koja organizuje e-licitaciju u obavezi je da prethodno organizuje i razgledanje robe, u terminu naznačenom u aplikaciji. Pravo učešća imaju i pravna i fizička lica, domaći i strani državljani, kao i osobe od kojih su predmeti koji se izlažu javnoj prodaji oduzeti - objašnjavaju za Kurir u Upravi carina.

KRIJUMČARI SVE DOMIŠLJATIJI

EVO KAKO SVE KRIJU ROBU

- 200 zlatnika u instrument tabli kombi vozila spakovani u tri kutije od cigareta (Granični prelaz Batrovci na izlazu iz zemlje)

Licitacija
foto: Uprava carine

- Skoro kilogram zlata sakriven u čipsu, rancu i džepovima jakne ( Granični prelaz Gradina)

- Krijumčarenje luksuznih satova vrednih 170.000 evra (Granični prelaz Batrovci)

- Kod penzionera (65) koji je putovao iz Nemačke u Bugarsku na graničnom prelazu Vrška Čuka otkriveno 10 belih i tri crna dijamanata, šest dukata i jedna zlatna pločica

Iako ističu da su građani zainteresovani za kupovinu robe na e-licitacijama u Upavi carina naglašavaju da fizička lica ne mogu kupiti baš svaku vrstu robe.

Licitacija
foto: Uprava carine

- Građani su vrlo zainteresovani za kupovinu robe za koju imaju pravo učešca na nadmetanju, a to su automobili i pojedinačni predmeti, poput telefona, satova i komada nakita. Robu trgovačkog karaktera na e-licitacijama Uprave carina mogu da kupuju samo pravna lica i preduzetnici. U samoj aplikaciji na svakom pojedninačnom predmetu nalazi se ikonica koja ukazuje na to, da li u konkretnom slučaju pravo učešća imaju i pravna i fizička lica, ili pak samo pravna ukoliko se radi o robi trgovačkog karaktera. Početna cena svake pojedinačne stavke se formira komisijski - kažu u Upravi carina.

BROJKE

- 112 miliona komada cigareta zaplenjeno u 2023. godini

- 117.000 tompusa oduzeli carinici prošle godine

- 18 miliona evra zaplenjeno u 2023. godine (15 miliona u hartijama od vrednosti i 3,3 miliona gotovog novca u razlicitim valutama)

- 18 kg zlata oduzeto tokom proše godine

Osim automobila, mobilnih telefona, satova šverceri sve više švercuju kozmetiku i skupa vina.

- Kroz redovne i vanredne kontrole, carinici se susreću sa najrazličitijim vidovima krijumčarenja, a lista nelegalne robe i načina na koji se takva roba krijumčari preko granice gotovo da nema kraja. Krijumčari se apsolutno sve za čime postoji potražnja na nelegalnom tržištu. Pored narkotika, gotovinskih suma iznad 10.000 evra, akcizne robe, pre svega cigareta i tompusa, u često krijumčarenu robu spadaju zlato i dragocenosti, a primeri maštovitih pokušaja da se nakit, investiciono zlato i skupi satovi sakriju od carinika su brojni - ističu u Upravi carina.

Zaplenjeni keš uzima Narodna banka Srbije

Pre nego se zaplenjena roba ponudi na prodaju na licitacijama ona mora biti sudskim putem trajno oduzeta krijumčarima.

- Nakon otkrivanja krijumčarene robe ili novca, carinici iniciraju pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom. Roba ili novac koji su predmet prekršaja se zadržavaju do okončanja sudskog postupka. Tek kada sud donese pravosnažno rešenje o trajnom oduzimanju u korist države, oduzeta roba se može prodati na e-licitacijama koje organizuje Uprava carina, dok se zaplenjeni gotovinski iznosi predaju Narodnoj banci Republike Srbije - tvrde u Upravi carina.

Bonus video: UBRZALI SMO POSTUPAK SKLANJANJA SPLAVOVA, SA SAVE SKLANJAMO VIŠE OD 70! Stojčić tvrdi: Za mesec dana ide poslednja licitacija

04:19

UBRZALI SMO POSTUPAK SKLANJANJA SPLAVOVA, SA SAVE SKLANJAMO VIŠE OD 70! Stojčić tvrdi: Za mesec dana ide poslednja licitacija

(Espreso/Kurir/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.