STRUČNJAK NAM JE OTKRIO CAKU KOJOM SE PROVERAVA ISPRAVNOST PLINSKE BOCE: Ovo su SIGNALI koji najavlju EKSPLOZIJU!
Eksplozija plinske boce / ilustracija, Foto: Dragan Kadić, Beta, Ilustracija espreso

plinske boce kao serijske ubice

STRUČNJAK NAM JE OTKRIO CAKU KOJOM SE PROVERAVA ISPRAVNOST PLINSKE BOCE: Ovo su SIGNALI koji najavlju EKSPLOZIJU!

Nemili događaj u Paraćinu ponovo je u fokus stavio pravilno korišćenje plinskih boca i sve opasnosti koje one nose sa sobom

Objavljeno:
Marina Letić

Nedeljama unazad stupce crne hronike pune vesti o eksplozijama plinskih boca širom Srbije.

U utorak je u Paraćinu stradala žena, a dve osobe su povređene.

Ana S. se kobnog dana vratila sa posla i htela je najverovatnije da skuva kafu kada je došlo do stravične eksplozije koja ju je kroz terasu izbacila iz stana na trećem spratu.

Utvrđeno je da je eksplodirala plinska boca koja je bukvalno raznela stan nesrećne žene, ali i oštetila celu zgradu, zbog čega su evekuisani svi stanari.

Prema nezvaničnim informacijama, plinska boca koja je eksplodirala zamenjena je dva dana pre tragedije i veštačenjem će se utvrditi da li je ona bila propisno postavljena i da li je bila tehnički ispravna.

Ovaj nemili događaj ponovo je u fokus stavio pravilno korišćenje i opasnost plinskih boca. Zato smo sa stručnim licima proverili kako primetiti da nešto nije uredu sa plinskom bocom i na koji način sprečiti tragediju.

Iz firme "ZOP konsalting", koja se bavi poslovima zaštite od požara, rekli su nam da je najčešći "okidač" za eksploziju neadekvatno rukovanje.

- Do eksplozije uglavnom dolazi zbog nestručnog rukovanja, korišćenja creva koja nisu atestirana. Pojedini plinovi razlažu pojedine gume i plastike i onda dođe do oštećenja tih creva što prourokuje curenje gasa i stvaranja eksplozivne atmosfere. U takvim situacijama dovoljna je samo jedna varnica da dođe do neželjenih posledica, eksplozije itd, objasnili su iz pomenute firme za Espreso.

Plinske boce
Plinske bocefoto: Dragan Kadić

Sagovornik se osvrnuo i na nedavne tragedije čiji je uzrok bila eksplozija plinske boce.

- Najveći problem u tim stanovima je neadekvatno rukovanje, povezivanje. Na primer, kada se menja plinska boca ne poveže se dobro crevo ili se ne stavi kako treba zaptivna gumica i onda dođe do curenja i eksplozije, ističe stručnjak.

Kako primetiti da sa plinskom bocom nešto nije uredu?

Kako bi se proverila ispravnost plinske boce, sagovornik savetuje jedan pouzdan način.

- Ukoliko se oseti miris, to znači da je došlo do curenje. Treba proveriti plinsku bocu, a to je najbezbednije pomoću sapunice. To se radi tako što se sapunica stavi na sve spojeve i ako vidimo da dolazi do curenja plina, zatvorimo bocu na ventilu i bilo bi dobro odmah pozvati stručno lice i izneti plinsku bocu, naglašava naš sagovornik.

Sapunicu treba utrljati i ukoliko se prave merhurići, znači da boca pušta gas i odmah mora da se izbaci iz upotrebe.

Šta nikako ne treba držati u blizini plinske boce?

Pored boca u domaćinstvima nikako ne treba držati zapaljiv materijal, poput krpa i novina, kao i grejna tela.

- U blizini plinske boce nikako ne treba držati sve ono što je grejno telo i zbog čega može doći do eventualnog grejanja plinske boce. Ne bi trebalo da bude izložena suncu i vremenskim uslovima, ističu iz firme "ZOP konsalting" za Espreso i dodaju da bi s vremena na vreme trebalo proveriti sve spojeve.

Plinska boca
Plinska bocafoto: Zorana Jevtić

Veoma je važno da se vlasnici plinskih boca pravovremeno upoznaju sa svim pojedinostima njihovog bezbednog korišćenja i sa onim na šta bi trebalo obratiti pažnju prilikom zamene ili punjenja boca.

Boce treba uzimati isključivo od ovlašćenih distributera, jer je kod proverenih i održavanih boca mala verovatnoća da dođe do nezgode.

Takođe, prilikom kupovine treba obratiti pažnju da plinske boce nisu ulubljene, oštećene. Boja više nije univerzalna i znak raspoznavanja.

Boce treba kupovati i puniti kod ovlašćenih punioca, nikako na buvljacima i drugim neproverenim mestima.

Iako ćete na taj način ostvariti eventualnu uštedu, uvek imajte na umu da život nema cenu.

Bonus video:

01:37

PLINSKA BOCA KAO SERIJSKI UBICA!

(Espreso/ Pripremila M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.