KAKO JE BOMBARDOVANJE SPREČILO PUŠTANJE FILMA "NOŽ"? Da li ste znali OVE detalje o jednom od omiljenih filmova?
Film Nož, Foto: Printscreen/youtube

ISTORIJA

KAKO JE BOMBARDOVANJE SPREČILO PUŠTANJE FILMA "NOŽ"? Da li ste znali OVE detalje o jednom od omiljenih filmova?

Film Nož jedan je od najomiljenijih domaćih filmova, ali nije sve bilo tako lako

Objavljeno:

Proteklih nekoliko nedelja mnogo se priča o posednjem filmu Žarka Lauševića "Ruski konzul", međutim, da li ste čuli priču vezanu za jedan od najboljih domaćih filmova "Nož"?

Film Nož, isto kao i Ruski konzul, je baziran na knjizi Vuka Draškovića i jedan je od najboljih filmova domaće kinematografije. O uspehu ovog filma i njegovoj kulturnoj zaostavštini ne mora se previše pričati, ali da li znate da je njegov uspeh bio prekinut sa jednim od najtežih perioda u našoj državi - NATO bombardovanjem.

Knjiga Nož kao inspiracija za film

Kontraverzna knjiga koja se pojavila krajem sedamdesetih odmah po objavljivanju je bila zabranjena zbog navodnog širenja verske i nacionalne mržnje.

Nakon toga, autor i knjiga stavljeni su na crnu listu, a navodno, zbog zabranjene distribucija knjige, čitaoci su je kupovali "ispod pulta", skrivenih korica. Sa smenom režima, knjiga je postala bestseler tog vremena.

Bojana Maljević i Žarko Laušević u filmu Nož
Bojana Maljević i Žarko Laušević u filmu Nožfoto: Printscreen/youtube

Epska priča u režiji Miroslava Lekića o životu Alije Osmanovića i tragediji koja se desila u prošlosti i definisala njegov život u potpunosti je postala glavna inspiracija za film "Nož". Uz jednu malu izmenu, film počinje kao i roman, masakrom srpske porodice u jednom hercegovačkom selu na Božić 1942. godine. Prati dugi put sukoba i osvete, ali i jednu veliku i do kraja neostvarenu ljubavnu priču koja podseća na balkansku verziju Romea i Julije, i proteže se sve do 1993. godine (ovo je izmena) dakle do novog rata u zemlji, davajući filmu sasvim novu dimenziju.

Jedna od zanimljivosti u vezi snimanja ovog filma je da je, kako bi dočarali zimsku atmosferu u sceni paljenja crkve, posuto preko 60 tona soli. Ovo je bilo neophodno jer je film sniman na leto u Trebinju, a temperature su prelazile 40 stepeni.

Sa vrhunskom postavom koju su predvodili Žarko Laušević, Bojana Maljević, Petar Božović, Nikola Kojo, Ljiljana Blagojević, ovaj film je bio predmet pažnje te 1999. godine.

U prva 4 dana prikazivanja film je videlo 100.000 ljudi, zahvaljujući 28 filmskih kopija koje je napravio Monte Rojal, što je u to vreme bio pravi uspeh. Predviđen mu je ogrman uspeh i sve je delovalo kao da će biti i jedan od učesnika svih većih festivala. Međutim, petog dana distribucija filma je prekinuta. Razlog za to je bilo bombardovanje.

Prikazivanje filma je prekinuto.

Samo nekoliko meseci kasnije, film je ponovo pušten u bioskope i kada ga je videlo više od 650.000 ljudi. FIlmu su predviđali mnogo nagrada i uspeha na festivalima, ali kako su zemlju te godine zadesile sankcije i bombardovanje, film je ostao upamćen samo u našem regionu.

Bonus video:

47:37

REDAKCIJA 21.02.2024. 3. DEO

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.