ČUVENA SLIKA PAJE JOVANOVIĆA KONAČNO STIGLA KUĆI: Ovo remek delo KOŠTA PRAVO BOGATSTVO!
Paja Jovanović, Foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

KONAČNO U SRBIJI

ČUVENA SLIKA PAJE JOVANOVIĆA KONAČNO STIGLA KUĆI: Ovo remek delo KOŠTA PRAVO BOGATSTVO!

Slika je pre tri decenije, tačnije 1994, bila na aukciji u britanskom „Kristiju” pod nazivom "Arnautski ratnik", nakon čega je dospela kod velikog kolekcionara u dvorcu Belgravija u Londonu

Objavljeno:

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", kupljena na aukciji londonskog Sotbija, od danas se nalazi u Beogradu, saopštilo je ministarstvo kulture.

O terminu i mestu izlaganja javnost će biti obaveštena nakon završetka svih neophodnih muzejskih procedura koje su potrebne da bi ovo remek-delo bilo dostupno očima domaće i svetske javnosti.

Slika najskupljeg srpskog umetnika, čija su prethodna „Dva bašibozuka” prodata za više od pola miliona evra, plaćena je nemalih 350.000 evra. A ko zna koliko bi tek vredela na crnom tržištu.

Kako je objasnila Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda za Kurir, kao model Paji je poslužio nemački atleta usred Londona.

- Model za sliku bio je Nemac, bivši atleta. Nastala je u Pajinom ateljeu u Londonu, a on sam je pravio i kostim. Nije to idealna rekonstrukcija kostima i nošnje, već sagledana kroz umetnikovu prizmu koja više odgovara likovnom opisu - tvrdi Medakovićeva za Kurir.

Dva bašibozuka
Dva bašibozukafoto: Printscreen/youtube/ Artvirtual Gallery

Slika je pre tri decenije, tačnije 1994, bila na aukciji u britanskom „Kristiju” pod nazivom "Arnautski ratnik", nakon čega je dospela kod velikog kolekcionara u dvorcu Belgravija u Londonu. Odatle je izašla na aukciju "Put svile - slike orijentalista i nameštaj iz rezidencije u Belgraviji".

- Uspeli smo da je kupimo za ukupno 324.082 funte, odnosno 349.500 evra, koliko je dostigla sa procenjenih 70.000 do 100.000 funti u startu i prve ponude od 130.000 evra - navodi Medakovićeva.

Ali ona nije najskuplja slika Paje Jovanovića. Tu titilu nose "Dva bašibozuka ispred kapije", ulje na drvetu nastalo 1887/88, dimenzija 46 x 35 cm. To je još jedno delo iz orijentalističke faze, prodato u "Sotbiju" 2018. za 465.000 funti, koje je tada vredelo oko 530.000 evra.

Bonus video:

01:18

OVDE JE STRELJAN SAVA ŠUMANOVIĆ: Spomen-groblje u Sremskoj Mitrovici čuva sećanje na zverski ubijene Srbe (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Kurir.rs, Igor Matić/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.