OVO JE NAJSKUPLJA SRPSKA SLIKA SVIH VREMENA: Delo je Paje Jovanovića, njena cena je smešna u poređenju s Van Gogom
Dva bašibozuka pred kapijom, detalj, Foto: Printscreen

Slikarstvo

OVO JE NAJSKUPLJA SRPSKA SLIKA SVIH VREMENA: Delo je Paje Jovanovića, njena cena je smešna u poređenju s Van Gogom

Slike Paje Jovanovića bile su na ceni širom Evrope još za njegovog života, a danas postižu basnoslovne iznose na aukcijama - ipak, jedna od njih se izdvojila kao najskuplja u istoriji srpskog slikarstva

Objavljeno:

Slika Paje Jovanovića "Dva bašibozuka pred kapijom", naslikana 1887-88' tehnikom ulja na drvetu, formata 46 x 35 cm, ponuđena je na aukciji orijentalista (The Orientalist Sale) u aukcijskoj kući Sotheby u Londonu, sredinom aprila 2018. Početna cena joj je bila 100 hiljada funti, a prodata je za 465 hiljada funti (oko 530 hiljada evra).

Paja Jovanović 'Dva bašibozuka pred kapijom' 1887-88' ulje na drvetu
Paja Jovanović "Dva bašibozuka pred kapijom" 1887-88' ulje na drvetufoto: Printscreen

Samo jedno delo postiglo je na toj aukciji veću cenu od Jovanovićevog. Reč je o slici Rabat (Crvena kapija) Edvina Lorda Viksa koja je dostigla sumu od 573 hiljada funti (oko 655 hiljada evra).

Pre toga, najveću cenu je postigla slika Ukrotitelj zmija, koju je otkupio egipatski kolekcionar Safik Gabr za 168.580 evra.

Paja Jovanović 'Ukrotitelj zmija'
Paja Jovanović "Ukrotitelj zmija"foto: Printscreen

Slika Paje Jovanovića "Prosidba" ponuđena je u oktobru na aukciji u Beču, u aukcijskoj kući "Doroteum", po početnoj ceni od 45 hiljada evra, a prodata je za 140 hiljada evra. Ministarstvo kulture Republike Srbije nije pokazalo interesovanje za otkup ove slike.

Paja Jovanović Prosidba
Paja Jovanović Prosidbafoto: Printscreen

Osim Paje Jovanovića, slike srpskih slikara koje su postigle najviše cene su "Selo" Save Šumanovića (64 hiiljade evra), "Morska obala" Petra Dobrovića (39 hiljada evra), "Omaž Odiseji 2001" Ljube Popovića (33 hiljade evra) i "Kraljica Natalija" Uroša Predića (32.700 evra).

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.