U SRBIJI ĆEMO OSETITI POSLEDICE ERUPCIJE VULKANA NA ISLANDU: Meteorolog Ristić objasnio KAKVA OPASNOST nam preti
Foto: EPA-EFE/ICELANDIC MET OFFICE / HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

DRAMATIČNO

U SRBIJI ĆEMO OSETITI POSLEDICE ERUPCIJE VULKANA NA ISLANDU: Meteorolog Ristić objasnio KAKVA OPASNOST nam preti

Zvaničnici na Islandu upozorili su pre četiri dana da je verovatnoća vulkanske erupcije "visoka"

Objavljeno:

Na jugozapadu Islanda noćas je eruptirao vulkan nakon višenedeljnih intenzivnih zemljotresa, saopštio je meteorološki zavod te zemlje. Četvrtu erupciju vulkana u prethodne tri godine u ovoj zemlji najavilo je oko 800 zemljotresa tog dana. Oko 4.000 stanovnika grada Grindavika u blizini koga je lava izbila evakuisani su.

Zvaničnici na Islandu upozorili su pre četiri dana da je verovatnoća vulkanske erupcije "visoka" pošto se nastavljaju beležiti stotine zemljotresa u poslednjih nekoliko sati. Meteorolog Ivan Ristić istakao je da ćemo i mi u Srbiji na neki način osetiti posledice erupcije. On je naveo i da je nikada veća aktivnost vulkana na zemlji, i da su sve oči uprte u Italiju, gde se čeka aktivnost supervulkana, koji je veoma opasan.

Vulkan, Island, LAva
foto: EPA-EFE/Iceland Civil Defense (almannavarnadeild) / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

- Došlo je do erupcije na Islandu, ali u tom gradiću više nema ljudi. Iseljeno je oko 4.000 ljudi, juče se desilo 800 zemljotresa za jedan dan, što je i najavilo erupciju. Taj dim ide u atmosferu i to je povezano i sa meteorologijom. Jaki vetrovi severozapadni idu ka Evropi. Doći će i do nas, pa ćemo mi imati smog dole, a vulkanski pepeo gore - kaže Ivan Ristić.

Još uvek nema podataka koja je visina i snaga erupcije i da li će doći do blokiranja avio saobraćaja, kaže meteorolog Ristić.

- Dim ide baš u deo gde lete avioni i postaje opasno. Tamo više nije moglo da se živi do isparenja, zahvaćen je ogroman region, svi su morali da se isele - kaže meteorolog Ristić.

Erupcija na Islandu imaće uticaja i kod nas

- Dim odlazi u atmosferu, a jakim vetrovima koji dolaze sa Islanda doći će do Evrope. U zavisnosti od jačine eksplozije zavisiće i gustina dima. Mi u Srbiji ćemo pri tlu imati smog, a gore taj vulkanski dim - kaže meteorolog Ristić.

Neviđene vrućine sledeće godine, u Italiji se očekuje da proradi supervulkan

Ivan Ristić
foto: Kurir TV

Aktivnost zemlje je na istorijskom maksimumu, kaže meteorolog Ivan Ristić. Osim zemljotresa i erupcija vulkana, očekuju nas i velike klimatske promene.

- Mi gubimo zimu, a leto se neverovatno širi. Najavljuje se da ćemo imati leto od maja do oktobra. Sve je povezano i sa zemljotresima i vulkanima. Svi vulkani su aktivni, imamo rekordan broj zemljotresa na planeti. Italija je najopasnija, tu je supervulkan, koji se budi na hiljadu godina. Sada je 900. godina, očekuje se u narednih 100 godina da eruptira - kaže meteorolog Ivan Ristić.

Temperature do kraja zime

- Danas će biti prijatno, između 10 i 15 stepeni. Biće zagađen vazduh, ima dosta smoga, jed su slabi vetrovi. Od sutra već počinje manji pad temperature, biće i kiše... Došlo je do totalne promene prognoze, kao da uopšte neće biti zime. Temperature će oko 25. opet biti toplo. Nema snega, nažalost, takvo je stanje. Sneg će pasti na Kopaoniku u petak i subotu. Do Nove godine mislim da će ostati snega - kaže meteorolog Ristić.

Kako je istakao za "Pink TV" snega će biti malo na Kopaoniku za vikend, a na Zlatiboru izgleda kao da ga neće ni biti.

Bonus video: KAKVO NAS VREME OČEKUJE U NAREDNOM PERIODU? Meteorolog iznela neočekivano-očekivane prognoze ZA NAREDNA TRI DANA (VIDEO)

01:59

KAKVO NAS VREME OČEKUJE U NAREDNOM PERIODU? Meteorolog iznela neočekivano-očekivane prognoze ZA NAREDNA TRI DANA (VIDEO)

(Espreso/Blic/Pink TV/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.