SRBIJA NA UDARU AZORSKOG I SIBIRSKOG ANTICIKLONA: Meteorolog Ristić nam otkriva šta to znači za prognozu ZA DOČEK!
Ivan Ristić, Foto: Nenad Kostić, Kurir TV, Fonet

VREMENSKA PROGNOZA

SRBIJA NA UDARU AZORSKOG I SIBIRSKOG ANTICIKLONA: Meteorolog Ristić nam otkriva šta to znači za prognozu ZA DOČEK!

Meteorolog Ivan Ristić za Espreso je objasnio da će se do kraja decembra smenjivati anticikloni

Objavljeno:

Temperature u toku novembra i početkom decembra bile su netipične za ovo doba godine. Iako većina ne uživa u hladnoći, mnogi se raduju belom pokrivaču. Zato su se razočarali što se sneg, koji je prethodnih dana provejavao, nije zadržao.

Sneg posebno raduje tokom praznika, i zato smo razgovarali sa meteorologom Ivanom Ristićem koji nam je otkrio kada se očekuje prvi sneg i kakva će biti prognoza u novogodišnjoj noći.

Ivan Ristić
Ivan Ristićfoto: Kurir TV

Meteorolog je objasnio da će se do kraja decembra smenjivati anticikloni.

Tako će, tokom sledeće nedelje doći do razvoja jakog Azorskog anticiklona. Takođe, nakon poslednjeg prodora hladnog artičkog vazduha u sklopu Polarnog vrtloga razvio se i jak Sibirski anticiklon.

Ovo će usloviti da predstojeća zima bude hladna sa čestim prodorima hladnog artičkog vazduha, a biće i dosta snega. Osnovni pokretač hladnih i snežnih zima je baš ta sprega između Azorskog i Sibirskog anticiklona", objasnio nam je Ivan Ristić.

Meterolog je za sutra najavio oblačno i maglovito jutro, dok će tokom dana biti smena oblačnih i sunčanih intervala, a vetar će biti promenljivog pravca. U nedelju će tokom dana jače naoblačenje sa kišom na planinama snegom "U subotu i nedelju će najviša dnevna temperatura biti od 3 do 6 stepeni Celzijusa i u nedelju će temperatura bez bitnije promene", navodi meteorolog.

Što se tiče sledeće nedelje, Ristić kaže da će početkom sedmice biti kraćeg otopljenja i temperature će postepeno rasti maksimalno do 15 stepeni.

Zima u Beogradu
Zima u Beogradufoto: Nenad Kostić

"Iako će biti malo toplije, očekuju se povremeno padavine. Više kiše biće u sredu i četvrtak, 13. i 14. decembra. Zatim od petka, 15. decembra ponovo dolazi hladan vazduh i donosi pad temperature ali i postepeni prestanak padavina jer jača greben Azorskog anticiklona tako da će se vreme stabilizovati", objašnjava sagovornik i dodaje da će jutra nakon 15. decembra biti hladna sa slabim mrazem od -5 do 0 stepeni, a najviša dnevna temperatura biće od 2 do 6 stepeni.

Što se tiče treće dekade, Ristić navodi da će najverovatnije oko katoličkog Božića, 25. decembra doći će do prodora hladnog artičkog vazduha.

Sneg
Snegfoto: Profimedia

"Arktički vazduh će osim pada temperature doneti i sneg tako da polako rastu šanse da Novu godinu dočekamo u pravom zimskom ambijentu", kaže meteorolog Ristić za kraj.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:03

PRVI SNEG PAO, A MI NEMAMO 5 DANA STRUJE! Meštani opštine Ivanjica ogorčeni nakon snežne katastrofe: BRUKA, ALI MORAŠ DA TRPIŠ

(Espreso / J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.