U PONEDELJAK JE VAŽAN DAN, SRBI SLAVE VELIKI PRAZNIK: Ove STARINSKE OBIČAJE svi, ali svi MORAJU DA ISPOŠTUJU!
Vavedenje Presvete Bogorodice, Foto: Wikipedia

veliki praznik

U PONEDELJAK JE VAŽAN DAN, SRBI SLAVE VELIKI PRAZNIK: Ove STARINSKE OBIČAJE svi, ali svi MORAJU DA ISPOŠTUJU!

Na Vavedenje, vernici se okupljaju u crkvama širom zemlje, učeći o značaju devičanstva Presvete Bogorodice i zavetovanju koje je dala još u detinjstvu

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i vernici 4. decembra obeležavaju Vavedenje Presvete Bogorodice, veliki hrišćanski praznik. Prema predanju, ona je bila prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva, uvedena u hram u Jerusalimu još kao trogodišnje dete. Ovaj praznik, poznat i kao Sveta Prečista ili Ženska Bogorodica, slavi se kao ženski praznik, a evo koje običaje vezujemo za ovaj dan.

Po crkvenom kalendaru za decembar 2023. godine 4. decembra slavi se kao ženski praznik, i to posebno od strane porodilja i žena koje se nadaju zaštiti i blagoslovu za potomstvo.

Bogorodica
Bogorodicafoto: Profimedia

Tradicionalno, izbegavaju se važni poslovi, a veruje se da će poštovanje ovog dana doneti sreću i blagostanje.

Vernici pažljivo posmatraju vremenske prilike, tražeći znakove o tome kakva godina može da ih očekuje. Ova verovanja prenose se s kolena na koleno, čineći Vavedenje značajnim kulturnim i verskim nasleđem. Posebna pažnja se zato i posvećuje vremenskim uslovima, s uverenjem da oni odražavaju karakter naredne godine. Sunčan dan označava lepu i sunčanu godinu, dok kiša ili jak vetar ukazuju na plodnu ili nerodnu godinu, respektivno.

Ovo ne bi trebalo da radite

Ovaj dan takođe nosi verovanje da se ne bi trebalo koristiti oštri predmeti poput noževa, makaza ili sečiva kako bi se zverima "zatvorile čeljusti" tokom predstojeće zime.

Na Vavedenje, vernici se okupljaju u crkvama širom zemlje, učeći o značaju devičanstva Presvete Bogorodice i zavetovanju koje je dala još u detinjstvu. Ovaj praznik posebno dodiruje porodilje i žene koje se mole za Božju zaštitu i blagoslov u roditeljstvu.

Crkva
Crkvafoto: Tamara Trajković

Tradicionalno, domaćice prave obilne trpeze u čast ovog praznika. Posebna pažnja se posvećuje hrani, verujući da će ona doneti plodnost i blagostanje u dom. Takođe, veruje se da se na Vavedenje ne smeju konzumirati jela koja se seku nožem, kako bi se izbeglo donošenje nesreće.

U zaključku, Vavedenje Presvete Bogorodice predstavlja vreme posvećeno duhovnosti, porodičnim vrednostima i verovanjima koja se prenose kroz generacije, doprinoseći bogatstvu kulturne baštine srpskog naroda.

Bonus video:

01:52

PATRIJARH IRINEJ ISPUNIO ŽELJU MAJKE BOŽIJE: Na mestu koje je Bogorodica POKAZALA u SNU podigao manastir Đunis (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / BlicŽena / Selena Ribić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.