EVO KAKO SE PRAVILNO PRIPREMA ZA PRIČEŠĆE! Nije dovoljno SAMO DA POSTITE, i ova PRAVILA moraju da se ISPOŠTUJU
Vernici u crkvi, Foto: Tamara Trajković

važno za sve vernike

EVO KAKO SE PRAVILNO PRIPREMA ZA PRIČEŠĆE! Nije dovoljno SAMO DA POSTITE, i ova PRAVILA moraju da se ISPOŠTUJU

Svetu tajnu ispovesti definiše pravoslavna liturgika kao tajnu pokajanja, kojom se čovek čisti od grehova učinjenih posle krštenja

Objavljeno:

Pravoslavni vernici pristupaju tajni svetog pričešća kako bi očistili dušu od negativnosti, a osnovne stvari treba da znate o pripremi za pričešće pričala je u svojoj poslednjoj Instagram objavi veroučiteljka Andrea Kereš.

Ona se datakla ove teme jer je pre 3 dana počeo Božićni post koji će trajati ukupno 40 dana. Završava se na Božić 7. januara 2024. godine.

Kako je veroučiteljka u objavi objasnila, ne treba da se posti previše strogo jer "nije poenta da uzmete prevelik teret pa odustanete, poenta je da pronađete svoju meru". Objasnila je i da bi, oni koji poste, trebalo da se pričešćuju na svakoj liturgiji i to ako se pripremaju.

Prirema podrazumeva:

  • Da smo kršteni
  • Da postimo
  • Da se ispovedamo (bar jednom tokom ovog posta, nema potrebe pred svako pričešće, sem naravno ako postoji razlog).
  • Da ne jedemo i ne pijemo ništa od ponoći do Pričešća (možemo naravno da operemo zube)

"Pričešću svakako prilazimo GREŠNI I NEDOSTOJNI. Ni post ni ispovest nas nikada neće UDOSTOJITI PRIČEŠĆA (odnosno Boga). Svetoj Čaši prilazimo samo milošću Božijom, sa strahom, verom i ljubavlju, a ova naša priprema nije tu da nas UDOSTOJI nego da nas podseća da moramo neprestano da se trudimo i damo svoj trenutni maksimum", navela je Andrea u objavi.

Bonus video:

07:01

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

(Espreso / Instagram / Andrea Kereš)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.