ČAČAK JE OVE GODINE DOBIO MUZEJ JEDINSTVEN NA BALKANU! Otkrivamo KAKO IZGLEDA mesto gde se neguje "LEPA REČ" (FOTO)
Muzej poezije, Foto: Printscreen/Youtube/bibliotekacacak, Printscreen/Youtube/Televizija Telemark, Vladimir Simić

muzej poezije

ČAČAK JE OVE GODINE DOBIO MUZEJ JEDINSTVEN NA BALKANU! Otkrivamo KAKO IZGLEDA mesto gde se neguje "LEPA REČ" (FOTO)

U Čačaku je otvorena jedinstvena muzejska postavka u Srbiji i regionu, oformljena sa ciljem unapređenja čuvanja kulturnog nasleđa i predstavljanja savremenog pesničkog stvaralaštva

Objavljeno:

Grad Čačak je tokom ove godine dobio počasnu titulu nacionalne prestonice kulture. Čačak često nazivaju i prestonicom poezije, zahvaljujući životu i delu znamenitog Čačanina Vladislava Petkovića Disa.

U znaku zahvalnosti velikom pesniku, Čačak u svojim nedrima čuva srž i ono najbolje od srpske književnosti, umetnosti i kulture i neumorno mu se odužuje imenovanjem značanjih institucija, priređivanjem priredba i manifestacija, a pre svega negujući književnost i poeziju.

Spomenik Vladislavu Petkoviću Disu u Čačku
Spomenik Vladislavu Petkoviću Disu u Čačkufoto: Printscreen/Youtube/Televizija Telemark

Sama gradska biblioteka upravo nosi ime po Disu, a od ove godine su u ime jubijeja, odnosno povodom 60 godina postojanja Disovog proleća, otvorili i Muzej poezije.

U pitanju je jedinstvena muzejska postavka u Srbiji i regionu, oformljena sa ciljem unapređenja čuvanja kulturnog nasleđa i predstavljanja savremenog pesničkog stvaralaštva.

O Muzeju, biblioteci, ali i Disu razgovarali smo sa bibliotekarkom, književnicom ali i autorkom prve postavke u Muzeju poezije, Oliverom Nedeljković.

"Gradska biblioteka u Čačku, koja od 1998. godine nosi ime pesnika Vladislava Petkovića Disa, već šest decenija važan deo svog identiteta temelji na organizaciji Disovog proleća, jedne od najznačajnijih i najsadržajnijih pesničkih manifestacija u zemlji. Brojni susreti publike sa pesnicima iz Srbije iz inostranstva, a naročito ugledne pesničke nagrade koju naša ustanova dodeljuje (Disova nagrada za pesnički opus, Nagrada Mladi Dis za najbolji rukopis prve pesničke zbirke, kao i podsticajna priznanja za mlade stvaraoce koji učestvuju na godišnjem literarnom konkursu za učenike Moravičkog okruga) i bogata izdavačka delatnost doprineli su da, pre nekoliko godina, bude začeta ideja o formiranju Muzeja poezije – posebne bibliotečke zbirke posvećene pesništvu, njegovoj istoriji i tumačenju", objašnjava naša sagovornica.

Gradska biblioteka 'Vladislav Petković Dis' Čačak
Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis" Čačakfoto: Printscreen/Youtube/bibliotekacacak

Kako kaže, samoj realizaciji ove ideje doprineli su bogati fondovi ustanove, naročito biblioteke celine čiji je ona legatar i materijal o pesnicima ovog podneblja (Disu, Danici Marković, Stevanu Lukoviću, Branku V. Radičeviću, Branislavu Petroviću, Aleksandru Ristoviću, Ranku Simović, Dragoslavu Grbiću i dr.) decenijama sabiran u zavičajnoj zbirci.

Tako je ambiciozna zamisao i ostvarena 26. maja ove godine u okviru 60. Disovog proleća, kao jedan od značajnih programskih sadržaja projekta Čačak ̶ prva nacionalna prestonica kulture.

Prva postavka ovog "neobičnog" ali svakako originalnog muzeja nosi naziv Srpska poezija 20. veka u fondovima Gradske biblioteke Vladislav Petković Dis i njom su obuhvaćeni eksponati (knjige sa posvetama, fotografije, rukopisi pesama, pisma i lični predmeti) kojima je na autentičan način predstavljeno stvaralaštvo 95 istaknutih srpskih pesnika, počev od Alekse Šantića do pesnika rođenih u osmoj deceniji minulog veka. Sastavni deo izložbe u zasebnom, namenskom prostoru čine i multimedijalni sadržaji: audio-vizuelne prezentacije koje se emituju na ekranima u galerijskom prostoru Biblioteke, audio-snimci pesnika koji govore svoju poeziju, kao i sadržaji kreirani i prezentovani na mobilnoj aplikaciji i veb-sajtu muzejpoezije.rs.

1 / 7 Foto: Vladimir Simić

Kako nam otkriva sagovornica, ljubitelji poezije i književnosti, pesnici, istoričari književnosti, ali i ljudi radoznalog duha pokazali su značajno interesovanje za postavku kojom je otvoren Muzej poezije.

To dokazuju i brojni prispeli dragoceni pokloni koji će činiti ovaj fond. Najveći posetilaca, za sada, ipak, čine učenici ovdašnjih škola. Nadamo se da će buduće aktivnosti u ovom prostoru privući još veći broj posetilaca koji će u njemu prepoznati svoje mesto nadahnuća, u skladu sa sloganom pod kojim je ova jedinstvena postavka otvorena", kaže nam Olivera.

Čačani su ponosni na Disa, a u nameri da skrenu pažnju na stvaralaštvo pesnika čiji značaj uveliko prevazilazi lokalne okvire, književnica za Espreso kaže da su još pre šest decenija, organizovali prvo Disovo proleće.

"Od priredbe u čast autoru zbirki Utopljene duše i Mi čekamo cara, Disovo proleće je vremenom dobijalo na kvalitetu, sadržaju i obimu, a stihovi Vladislava Petkovića su dobili brojne različite interpretacije. Uz brojne tumače, antologičare i istoričare književnosti koji su Disovoj poeziji odredili visoko mesto u srpskom pesništvu, i čačanska Biblioteka je neprekidnom interesovanju za Disovu poeziju doprinela svojim postojanim delovanjem".

Brojnim izdanjima Disove poezije koja u svakoj generaciji ljubitelja poezije ima svoje posvećene čitaoce, ove godine je u ime jubileja, pridodala je, između ostalog, i vredan prilog: celokupno Disovo pesničko delo objavljeno je u prevodu prof. dr Novice Petrovića na engleskom jeziku pod naslovom Poems.

Medijski sadržaj je objavljen u sklopu Projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Čačka. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

03:16

ČAČAK: ŠKOLA BEZ NASILJA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.