DA SE NE ZABORAVI ŽIVOT I DELO VELIKE UMETNICE I RODOLJUBA! Čačak neumorno čuva sećanje na VELIKU NADEŽDU PETROVIĆ
Nadežda Petrović, Foto: Wikipedia, Privatna arhiva

heroina

DA SE NE ZABORAVI ŽIVOT I DELO VELIKE UMETNICE I RODOLJUBA! Čačak neumorno čuva sećanje na VELIKU NADEŽDU PETROVIĆ

U Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović je povodom 150 godina od rođenja slikarke, na dan njenog rođenja, 11. oktobra, otvorena izložba na kojoj je predstavljeno 50 slika iz njenog opusa

Objavljeno: 16:10h

Zahvaljujući svom radu i trudu da podigne svest o značaju i bogatstvu naše kulturne baštine, Čačak je ove godine sa ponosom poneo titulu nacionalne prestonice kulture. Zajedno sa ovom titulom, Čačak sa ponosom proslavlja ovu godinu kao jubilarnu obeležavajuči vek i po od rođenja čuvene srpske slikarke, osnivačice Kola srpskih sestara i ratne bolničarke, Nadežde Petrović koja je je ostavila neizbrisiv trag u srpskom kulturnom nasleđu.

Nadežda je rođena u Čačku 1873. godine, a ovaj grad ne dozvoljava da se slikarkino ime zaboravi i trudi se da se na razne načine oduži ovoj ženi koja je pre više od stotinu godina krčila puteve emancipacije, prevazilaženje tradicionalizma i predrasuda.

Sa zadatkom „da prikuplja, izlaže i organizuje izložbe umetničkih dela jugoslovenskog modernog slikarstva i likovnih umetnosti uopšte“, u Čačku je 1960. osnovana Umetnička galerija koja upravo nosi ime naše slikarkei čiji je najznačajniji program Memorijal Nadežde Petrović.

Memorijal se održava u Galeriji upravo na tradiciji umetničkog i životnog dela začetnice srpske srpske moderne umetnosti.

Otvaranje Izložbe ispred Galerije
Otvaranje Izložbe ispred Galerijefoto: Privatna arhiva

Kako nam objašnjava PR Galerije, Danka Belić, Memorijal je zapravo bijenalna izložba aktuelne likovne prakse i predstavlja jednu od najznačajnijih izložbi u Srbiji na kojoj se prezentuje aktuelna scena srpskog i evropskog umetničkog prostora.

"U početnim godinama bila je to revijalna izložba umetnika sa svih prostora tadašnje Jugoslavije, da bi 80-ih godine prerasla u tematsku – problemski i teorijski postavljenu izložbu. Izložbe Memorijala Nadežde Petrović realizovane 90-ih godina odražavale su klaustofobičnost zatvorenog društva u kome smo živeli, ali su odražavale i umetnosti svojstvenu angažovanost. Početkom novog milenijuma, u novim okolnostima, Memorijal Nadežde Petrović postaje internacionalna izložba, koja u tradiciji Nadežde Petrović potencira internacionalne estetske i etičke vrednosti", kaže za Espreso Danka Belić.

U Galeriji je povodom 150 godina od rođenja slikarke, na dan njenog rođenja, 11. oktobra, otvorena izložba na kojoj je predstavljeno 50 slika iz njenog opusa.

Pre otvaranja same izložbe, u palati UNESКO u Parizu, pod pokroviteljstvom UNESКO i u organizaciji Umetničke galerije ''Nadežda Petrović'' i Ministarstva kulture Republike Srbije priređena je prezentacija projekta obeležavanja 150 godina od rođenja naše velike umetnice.

Program je organizovan za članove stalnih delegacija u ovom međunarodnom telu, budući da je izvršni savet UNESКO-a 2021. godine izabrao Nadeždu Petrović za UNESКO ličnost 2023. godine.

Prezentacija projekta u UNESCO
Prezentacija projekta u UNESCOfoto: Privatna arhiva

Izložba u Čačku „Nadežda Petrović. Modernost i nacija“ autora Igora Borozana i Lidije Merenik otvorena je u saradnji i organizaciji Narodnog muzeja Srbije, u čijem izdanju je i dvojezični katalog koji prati izložbu.

Na izložbi je predstavljeno je 50 slika koje prikazuju njen umetnički razvoj kroz vreme i teme koje su je inspirisale. Publika ima priliku da prati njen put od minhenskog perioda do Pariza i ratnih vremena, gde je ostvarila svoj pečat moderne umetnosti.

1 / 5 Foto: Privatna arhiva

Takođe je predstavljena kao prva žena fotograf u Srbiji.

Izložba obuhvata dela iz različitih muzeja u zemlji, uz poseban program za slepa lica, a pokrenuta je od strane Ministarstva kulture Republike Srbiji i biće biti dostupna publici do 25. novembra.

Medijski sadržaj je objavljen u sklopu Projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Čačka. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bonus video:

03:16

ČAČAK: ŠKOLA BEZ NASILJA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.