MLADI U ČAČKU UČESTVUJU U KREIRANJU BROJNIH MANIFESTACIJA: Grad nudi nešto što nijedan drugi NEMA!
Čačak, Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Tamara Trajković

posetite ili se vratite!

MLADI U ČAČKU UČESTVUJU U KREIRANJU BROJNIH MANIFESTACIJA: Grad nudi nešto što nijedan drugi NEMA!

Iz Kancelarije za mlade naveli su sve manifestacije koje grad nudi, ali i ono što omladinci mogu očekivati u narednim godina

Objavljeno:

Čačak je grad bogat kulturnim nasleđem, a u očuvanju svih tradicionalnih događaja i kreiranju novih, aktivno učestvuju i mladi.

Iz Kancelarije za mlade naveli su sve manifestacije koje grad nudi, ali i ono što omladinci mogu očekivati u narednim godina.

Koje manifestacije u gradu kreiraju mladi?

- Postoji dosta manifestacija u gradu koje kreiraju mladi. "DUK festival", "Cug fest", Nedelja mladih u okviru koje organizuju "Rolerijadu", Sportske igre mladih "Da se ne zaborave sportovi sa Morave", Bioskop na otvorenom, Biciklističko-umetnička tura, Turniri u igricama, "Biciklijada", Pesničko veče "Jezikom kroz stih", rekli su za Espreso iz KZM Čačak.

Tinejdžeri, Žurka
foto: Profimedia

Kakvo je interesovanje za učešće u projektima, da li rado prihvataju uloge volontera i koliko njih se prijavljuje?

- Kancelarija za mlade grada Čačka ima oko 60 volontera koji su aktivni. U poređenju sa drugim volonterskim organizacijama čak i u većim gradovima ovaj broj je zadovoljavajući. Međutim, ovo svakako nije dovoljan broj za grad veličine Čačka, što nam govori da mladi nisu dovoljno zainteresovani i motivisani za volonterizam i aktivizam. To nije problem sa kojim se suočavamo u Čačku, već je prepoznat u svim gradovima i opštinama. Zbog toga je važno da kroz rad Kancelarije za mlade motivišemo mlade da budu aktivni članovi u društvu, a ne samo nemi posmatrači. Mi smo tu da se glas mladih čuje. Mladi koji su aktivni u Kancelariji za mlade rado prihvataju ulogu volontera, i kako kažu, volonterizam im pruža osećaj zadovoljstva. Kroz volontiranje stiču se brojni benefiti. Prvenstveno, među njih se može svrstati pozitivan uticaj na karijeru i zaposlenje, jer ukoliko je neko od mladih bio aktivan u nekoj organizaciji bez novčane naknade – to šalje jasan znak poslodavcu da je reč o mladom čoveku koji je voljan da radi, uči, da se usavršava, da već ima stečene radne navike, organizacione veštine, iskustvo i samim tim on je u prednosti u odnosu na druge kandidate, Takođe, volontiranje donosi i brojna poznanstva, kontkakte, poslovne saradnike, druženje i prijatelje, što je od neprocenjivog značaja, a da mladi, pored svega navedenog, kroz rad volonterskih organizacija dobijaju i priliku da se edukuju, razvijaju veštine, usavršavaju svoje talente… Mladi volonteri Kancelarije za mlade rado prihvataju učešće u projektima, neka su i sami inicijatori i kreatori zahvaljujući konkursima namenjenim mladima. Takođe dugogodišnji smo partneri projekta Svetionik znanja i naši takmičari ostvaruju uvek zavidne rezultate na pomenutom projektu.

Arheološko nalazište, Čačak
foto: RINA

Koji su najznačajniji događaji realizovani ove godine i šta je u planu za narednu?

- U godini za nama su brojni događaji i projektne aktivnosti, pa je zaista teško nabrojiti sve. Ono što bih istakla su svakako predavanja u školama o vršnjačkom nasilju, bezbednosti mladih na internetu, reproduktivnom zdravlju, bezbednosti mladih u saobraćaju. Takođe, istakla bih i aktivnosti vezane za unapređenje zapošljivosti mladih kroz obuke i radionice u oblasti preduzetništva, digitalne ekonomije, pisanja biznis plana, promocije različitih programa koji unapređuju zapošljivost mladih. Nezaobilazan događaj je i Maturski ples koji Kancelarija za mlade tradicionalno organizuje u saradnji sa Plesnim klubom "Luna" za maturante čačanskih srednjih škola. Takođe, nezapostavljamo ni ekološke aktivnosti i edukacije mladih o zaštiti životne sredine. Rado pomažemo u organizaciji sportskih aktivnosti, kulturnih događaja...

U narednoj godini nastavićemo sa aktivnostima koje će obuhvatiti različite oblasti od značaja za mlade, a jedan od važnih zadataka je svakako ponovno istraživanje potreba mladih, jer nas u 2024. godini očekuje usvajanje novog lokalnog akcionog plana, po isteku trenutno aktuelnog. Trudićemo se da prepoznamo koji su to problemi sa kojima se mladi suočavaju i na koji način se mogu rešiti, kako bismo sve to uveli u ovaj važan strateški dokument. Nadamo se da će participacija mladih sugrađana u kreiranju ovog dokumenta biti na visokom nivou, zaključili su.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Čačka. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.