SLAVOLJUB VADIO KROMPIR PA NAIŠAO NA GRDOSIJU: "Postalo nam je jasno o ŠTA JE tek kad smo razgrnuli svu zemlju"
Foto: Printscreen/Youtube/LifeWithMike85

NEVEROVATNO

SLAVOLJUB VADIO KROMPIR PA NAIŠAO NA GRDOSIJU: "Postalo nam je jasno o ŠTA JE tek kad smo razgrnuli svu zemlju"

Odmah su shvatili da se radi o velikom krompiru, ali nisu mogli ni da pretpostave da je reč o džinovskoj krtoli

Objavljeno:

Od kako se među prijateljima Slavoljuba Spasova iz Vladičinog Hana pročula vest da je sa suprugom u svojoj bašti izvadio krompir težak 4kg i 305 grama, gotovo da nema dana, a da neko od njih ne svrati da vidi o kakvoj grdosiji je reč. A kada vaga pokaže istu težinu svi oni zastanu u čudu pitajući se kako je moguće da stara sorta batat da primerak krompira za Ginisa.

Tome se nije ponadao ni bračni par Spasov kada su u blizini kuće na proleće zasadili ovu vrstu krompira. Zato su se njih dvoje našli u čudu kada su vadeći zasađen i krompir naišli na jedan koga nisu mogli jednim potezom motike da izvade.

Odmah su shvatili da se radi o velikom krompiru, ali nisu mogli ni da pretpostave da je reč o džinovskoj krtoli. To im je, međutim, postalo jasno tek kada su sa njega razgrnuli svu zemlju.

- Da bi smo ga izvadili u komadu i potpuno neoštećenog, pažljivo smo ga otkopali sa svih strana, a potom izvadili iz zemlje. Odmah smo ga stavili na vagu i kada smo videli da teži više od četiri kilograma, bili smo gotovo u šoku s obzirom da ovu sortu već dve godine proizvodimo i nikada do sada nismo dobili krompir ovakve veličine - kaže Slavoljub.

Ovo seme krompira koje retko ko od proizvođača danas proizvodi Spasovi su dobili od prijatelja. Odlučili su da ga zasade zato što je veoma jednostavan za proizvodnju i zato što je otporan na bolesti.

- Pre sadnje seme krompira mora prvo da isklija, a potom se krtole prepolove i stave u vodu da puste koren. Kada se to desi treba ih zasaditi u supstrat kako bi se iz korena formirala biljka koja se početkom maja sadi na parceli nađubrenoj stajnjakom u rasponu od jednog metra - ističe sagovornik.

On naglašava da ovako zasađen krompir u uslovima kada ima dovoljno vode vrlo brzo formira veoma jak koren koji je u stanju da prekrije izraslu korov i nastavi nesmetano da raste tako da ne zahteva ni okopavanje. Oni su svoj zasad sa ovom sortom krompira po sadnji tretirali jednom ili dva puta vodom u kome je bila kopriva i dobili odličan prinos u kome se našao i džinovski krompir.

Bonus video: Avion Er Srbije iz Tel Aviva sleteo je nešto posle 21:15 časova u Beograd

00:22

Avion Er Srbije iz Tel Aviva sleteo je nešto posle 21:15 časova u Beograd

(Espreso/Jug media)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.