BERBA JABUKA U OVOM DELU SRBIJE JE U PUNOM JEKU: Sve se rumene, PRSTE DA POLIŽETE, a evo koliko je KILOGRAM
Berba jabuka, Foto: RINA

ukusno voće

BERBA JABUKA U OVOM DELU SRBIJE JE U PUNOM JEKU: Sve se rumene, PRSTE DA POLIŽETE, a evo koliko je KILOGRAM

Berba jabuka u selima zapadne Srbije u punom jeku

Objavljeno:

Plodovi u zasadu jabuka širom Zapadne Srbije pristigli su na berbu, usled loših vremenskih uslova to je jedna od retkih voćnih vrsta koja nisu pretrpela potpuna oštećenja jer u vreme prolećnog mraza i snega jabuka još nije bila procvetala. Međutim, grad koji je pogodio voćare u nekoliko navrata oštetio je plodove tako da većina ovogodišnjeg roda ne zadovoljava uslove za prvu klasu.

- Sve količine gradobitne jabuke zavšavaće uglavnom u industriji, nešto će se prebrati i plasirati na domaće tržište. Za izvoz je teško plasirati jer tamo završava samo prvoklasna roba. Za sada je najvažnije da mi oberemo jabuku i da je smestimo u skladište ili hladnjače, a gde će ona završavati to zavisi od potražnje. Na domaćem tržištu se ostvaruju niže cene, dok je na inostranom nešto bolje, sačekaćemo, jer se naša jabuka obično drži do Nove godine kada će krenuti prodaja. Što se tiče Rusije, izvoz i potražnja su opali zbog ratnjih dešavanja a šta će se dogoditi u narednom periodu to ne može niko da prognozira, rekao je za RINU voćar Sveta Stamenković iz sela Banjica kod Čačka.

1 / 4 Foto: RINA

Otkupna cena jabuka se već zna. Hladnjačari su počeli sa otkupom i voćarima za prvoklasnu jabuku nude 30 dinara kilogram, padalica je osam dinara. Medjutim, kako kažu voćari, to su niske cene u odnosu na prošlu godinu i sa tim se ne mogu pokriti ni troškovi koje jedan proizvodjač ima.

- Berba ajdareda još uvek nije počela u našem kraju, ona se očekuje za nekih desetak dana, ona je sada u fazi kada prima boju i to je praktično kvalitet. Moramo sačekati još malo, jer smo imali par kišnih dana na našoj teritoriji, oko 50 litara po metru kvadratnom je palo, što će doprineti da plodovi rastu i brže sazrevaju i dobijaju boju što im daje kvalitet i bolju prodaju, ističe Stamenković.

Bonus video:

01:15

UKUSNA, MEKANA I SOČNA! Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji, OVAJ RECEPT ĆETE OBOŽAVATI

(Espreso/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.