JEDNA POJAVA ĆE UTICATI NA VREME U OKTOBRU: Evo kakva nas JESEN ČEKA i da li će ponovo biti 30 stepeni
Jesen, Foto: Petar Aleksić

vreme u srbiji

JEDNA POJAVA ĆE UTICATI NA VREME U OKTOBRU: Evo kakva nas JESEN ČEKA i da li će ponovo biti 30 stepeni

Prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji je od 20 do 24°C

Objavljeno:

Nastavlja se uticaj anticiklona i veoma stabilnog vremena. Pojava visokog vazdušnog pitiska biće prisutna i u narednom periodu.

Nakon veoma toplog septembra, i oktobar je počeo u znaku veoma toplog vremena, a tokom jučerašnjeg dana maksimalna temperatura u Loznici dostigla je 30°C.

Inače, prosek maksimalne temperature za ovo doba godine u Srbiji je od 20 do 24°C.

Kako smo već uveliko zakoračili u jesen, a noći postale duže, ujedno su noći i jutra i hladne, pa se temperature spuštaju i ispod 10°C, a na Kopaoniku i u Sjenici je mereno 2°C.

Današnji dan doneo je prodor veoma oslabljenog hladnog fronta, koji se najviše osetio u vidu manjeg pada temperature vazduha na vrednosti od 20 do 24°C.

Vreme u narednim danima

Četvrtak, petak i subota doneće veoma ugodne temperature vazduha, uz vrednosti od 20 do 25°C, uz prohladne noći.

Očekuje se uglavnom pretežno sunčano, povremeno uz umerenu oblačnost, u petak uz prolazno naoblačenje.

Ređa pojava poslepodnevnih pljuskova sa grmljavinom očekuje se u četvrtak i petak u brdsko-planinskim predelima, uglavnom na jugozapadu Srbije.

Uticaj anticklona nastaviće se ne samo do kraja ove, već i tokom cele sledeće sedmicel, pa će pod njegovim uticajem ostati stabilno, suvo i uglavnom sunčano vreme.

Biće ponovo sve toplije, maksimalna temperatura u nedelju preko 25°C, a u ponedeljak još toplije, pa bi temperatura ponegde mogla ponovo da dostigne tropskih 30°C.

Potom ponovo sledi pad, zbog priliva hladnije, ali suve vazdušne mase sa istoka i severoistoka Evrope. I pored tog pada, u pitanju neće biti ono pravo jesenje zahlađenje, jer će temperature ostati iznad 20°C.

Oko 15. oktobra ponovo bi usledio porast temperatura vazduha, tako da bi one prešle 25°C, a mogle bi prema trenutnim prognozama čak da se približe ponovo 30°C, ali je još rano da se tačno precizira. Ipak, u svakom slučaju očekuje se veoma toplo vreme za sredinu oktobra, da bi maksimalne temperature neretko bile više i za više od sedam stepeni od proseka.

Zbog visokokih dnevnih temperatura, a hladnih noći i jutra, temperatura razlika tokom dana biće veoma velika, čak ponegde i oko 20 stepeni, što je i odlika prelaznih godšnjih doba, pri anticklonalnom stabilnom i suvom vremenu.

Kao i prethodnih godina i ovogodišnji oktobar doneće nam i više nego izraženo Miholjsko leto, a prvih 15 do 20 dana meseca biće natprsečno toplo.

Inače, kada maksimalna temperatura dostigne i pređe 30°C, takav dan u meteorologiji, odnosno klimatologiji naziva se tropski dan. Oni su veoma retka pojava tokom oktobra, ali nisu neuobičajena.

Inače, oktobar predstavlja prelazni mesec između toplog i hladnog dela godine i kako zna da iznenadi pravim letnjim vremenom, isto tako može da donese i ono pravo jeseje vreme, retko i nalik zimskom.

Bonus video: KORZIKA SE IZBORILA ZA SVOJU AUTONOMIJU! Ovo je moralo da se dogodi da bi postigli taj status? Makron poslao moćnu poruku

01:15

KORZIKA SE IZBORILA ZA SVOJU AUTONOMIJU! Ovo je moralo da se dogodi da bi postigli taj status? Makron poslao moćnu poruku

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.