STIŽE LI NAM ZAHLAĐENJE? Prvi hladni talas dolazi sa Arktika na istok Evrope, a evo kako će se odraziti na SRBIJU
Vreme u Srbiji, Foto: Aleksandra Čolić

jesen u srbiji

STIŽE LI NAM ZAHLAĐENJE? Prvi hladni talas dolazi sa Arktika na istok Evrope, a evo kako će se odraziti na SRBIJU

Vremenska prognoza meteorologa Đorđa Đurića za naredni period oktobra 2023.

Objavljeno:

Ovogodišnji oktobar protiče u znaku produženog leta, ali period pred nama doneće nam i jednu promenu vremena.

Ovih dana Srbija je pod uticajem anticklona i visokog vazdušnog pritiska, pa je vreme stabilno, sunčano i suvo. Ujedno, preko našeg područja prostire se i termički greben, pa u sklopu njega stiže i topla vazdušna masa sa Mediterana. Ipak, i pored toplih dana sa letnjim temperaturama i do 28°C, noći i jutra su hladna, ponegde i maglovita, uz temperature ispod 10°C, a u Sjenici i na Kopaoniku je mereno 2°C.

Pred nama je još jedan sunčan i pravi letnji dan. Maksimalna temperatura biće do 28°C, u Beogradu do 27°C.

Sunčano vreme u Srbiji
Sunčano vreme u Srbijifoto: Petar Aleksić

I sreda će proteći u znaku sunčanog i toplog vremena, ali se tokom dana sa severozapada očekuje prodor oslabljenog hladnog fronta, uz povećanje oblačnosti i uz umeren do jak severozapadni vetar.

Nakon jutarnjih 6 do 12°C, maksimalna temperatura biće od 20°C na severu Vojvodine do 28°C na jugu Srbije, u Beogradu do 24°C.

Kada je reč o padavinama, u većini predela ostaće suvo, samo ponegde uz slabu kišu ili pljusak, uglavnom u brdsko-planinskim predelima.

Od četvrtka do kraja sedmice Srbija će i dalje biti pod uticajem snažnog antciklona i visokog vazdušnog pritiska, pa će ostatati suvo i uglavnom pretežo sunčano, povremeno, uz umerenu oblačnost, a ređa pojava lokalnog pljuska očekuje se samo ponegde u brdsko-planinskim predelima.

Istovremeno, iz polarnih predela preko severa Skandinavije i severa i zapada Rusije ka istočnoj Evropi premeštaće se se veoma hladna vazdušna masa i to će biti prvi hladni prodor ove jeseni.

Položaj anticklona sa centrom iznad centralne Evrope biće takav da po njegovom istočnom obodu sa istoka i severoistoka Evrope u sklopu severnog strujanja stigne deo ove hladne vazdušne mase, ali u suvom i blažem obliku.

Hladni talas sa Arktika
Hladni talas sa Arktikafoto: Printscren/weather2umbrella

Iako bi tokom dana ostalo umereno toplo, temperature bi bile niže u odnosu na sam početak oktobra i tokom jutra bi bile od 5 do 11°C, a tokom dana od 21 do 25°C, što su vrednosti oko ili malo iznad proseka za ovo doba godine.

Ipak, zbog severnog strujanja, subjektivni osećaj biće da je nešto hladnije.

I dok će Srbija i naše područje izbeći ovaj prvi prodor veoma hladne vazdušne mase, sever Skandinavije i sever Rusije dobiće sneg, a zapad Rusije kišu i sneg i pad maksimalnih temperatura na oko 5°C. Istovremeno, jug Skandinavije imaće vrlo toplo vreme i temperature preko 20°C.

Prema trenutnim prognozama, sledeće sedmice centar anticklona pomerio bi se ka istoku, pa bi uz termički visinski greben došlo do priliva toplije vazdušne mase sa jugozapada i one bi sledeće sedmice bile i preko 25°C. Noći i jutra bi biče hladne i maglovite.

Dakle, pod uticajem antciklona, sledeće sedmice vreme bi bilo toplo, suvo, stabilno i sunčano, što je i prava odlika Miholjskog leta.

Prema trentunnim proračunima, zahlađenje sa padavinama se ne očekuje bar minimum do sredine oktobra.

Bonus video:

08:10

SLOBODAN SOVILJ: Vremenska prognoza za JESEN I ZIMU

(Espreso / Telegraf / Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.