7 OBIČAJA KOJI MORAJU DA SE NAĐU NA SRPSKOJ SVADBI: Bez ovoga NEMA tradicionalnog VESELJA, a svi znaju svoju ULOGU
Svadba, Foto: YOUTUBE PRINTSCREEN/MOJA HAPPY MUZIKA

tradicija

7 OBIČAJA KOJI MORAJU DA SE NAĐU NA SRPSKOJ SVADBI: Bez ovoga NEMA tradicionalnog VESELJA, a svi znaju svoju ULOGU

Određeni gosti na svadbama u Srbiji imaju svoje uloge koje su dobro poznate. Da li vi znate za njih?

Objavljeno:

Svadbe kao one u Srbiji ne postoje nigde u svetu. I sviđale vam se ili ne, uživali na njima ili ne, sigurno ste makar jednom u životu bili na tradicionalnoj srpkoj svadbi sa 300 i više zvanica. A koliko sela, toliko običaja. Međutim, neki običaji su glavni i baš baš - tradicionalni. Pa sad, ko pravi svadbu, na njemu je da li će baš ovako.

Klasična srpska svadba najčešće sadrži ove običaje.

Otkup mlade

Najčešće mladin brat prodaje, a dever kupuje devojku. Kažu da su ranije pri ovom običaju sevale varnice, jer je bratu obično malo što dever nudi , dok deveru bude puno ono što brat traži. Ipak, danas, ovaj običaj je uvek predmet šale i u gradskim sredinama, ali se često primenjuje.

Mlada
Mladafoto: Profimedia

Običaj kupovine

Kako mlada dolazi u novu kuću, mladoženjina porodica joj kupuje sve potrebno za venčanje - venčanicu svekrva, prsten, cipele, tašnu, veo i rukavice kupuje dever, starojko kupuje burmu mladi, a kum burmu mladoženji.

Redosled svatova

Kada se proveseli i kada dođe vreme za polazak na venčanje, svatovi kreću po redosledu. Prvi kreće vojvoda koji nosi barjak, pa kum i mladoženja, dever sa mladom, starojko, a onda ostali. Kada se završi venčanje, mlada baca bidermajer. Posle venčanja mlada prelazi u kola kod kuma i mladoženje.

Posle venčanja

Vojvoda posle venčanja prvi dolazi mladoženjinoj kući. Tu zatvara sve prolaze i ostavlja samo jedan preko koga stavlja korito s vodom. Svi svatovi tuda moraju da prođu i da ubaciti sitne pare u korito poželevši tako mladencima da uvek imaju mnogo para.

Venčanje
Venčanjefoto: Profimedia

Bacanje sita

Mlada prvo baca sito na krov kuće. Ako sito ostane na krovu - dobro je, onda će i mlada zauvek ostati u toj kući. Ako sito padne s krova, onda mlada to isto sito izgazi.

Nakonče

Pre nego što uđe u kuću, mlada uzima nakonče u naručje i okreće ga tri puta ukrug. Nakonče je najmlađe dete iz mladoženjine rodbine, a mlada ga okreće kako bi ona i mladoženja imali puno lepe i zdrave dece.

Obavezne zvanice i učesnici svadbe

Po tradiciji, pored mladenaca učešće u svadbi moraju imati kumovi, dever, stari svat i barjaktar.

Dever preuzima nevestu u ime svog brata i svih svatova s mladoženjine strane. Od trenutka kad je preuzme od njenog brata pa do samog čina venčanja, dever čuva mladu. Kad mladoženja ima više braće, ulogu devera ima najstariji od neoženjene braće.

Bez kumova, svedoka na venčanju, ne ide. Po jedan svedok ide i s mladine i s mladoženjine strane. Kumovi su vam najbolji prijatelji, ali, po tradiciji, to su i neka stara kumstva. I, znate kako se kaže: "Bog na nebu, kum na zemlji".

Svadba
Svadbafoto: Profimedia

Stari svat je obično najstariji neoženjeni član iz mladoženjine familije i on je pored kumova svedok na crkvenom venčanju. Uloge starog svata različite su od mesta do mesta, negde se stari svat bira reda radi, a negde je domaćin svim svatovima.

Barjaktar je rođak ili drug mladoženje i u svadbenoj povorci je među prvima da bi barjakom pokazao od kog je "roda" mladoženja.

Bonus video:

00:47

Svadba Darka Lazića

(Espreso/ Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.