MLADE NOSITE LI CRVEN KONAC OKO STRUKA? Ovo su SRPSKI SVADBENI OBIČAJI, iznenadićete se koliko ih NE ZNATE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

TRADICIJA

MLADE NOSITE LI CRVEN KONAC OKO STRUKA? Ovo su SRPSKI SVADBENI OBIČAJI, iznenadićete se koliko ih NE ZNATE!

Danas je trend takav da mladenci uglavnom žele intimniju i manje pompeznu varijantu venčanja, pri čemu nastoje da zadrže urbani i mladalački duh

Objavljeno:

Postoji mnoštvo rituala vezanih za venčanje, pri čemu su neki od njih deo bogate srpske tradicije, dok su drugi dokaz o uplivu i vrednovanju stranih običaja. Pojedini ih smatraju nepotrebnim, drugi na njih gledaju kao na bezazlene i simpatične, pa primene neki koji im se dopada, dok ih treći izuzetno poštuju i obavezno sprovode na svadbenom veselju.

Danas je trend takav da mladenci uglavnom žele intimniju i manje pompeznu varijantu venčanja, pri čemu nastoje da zadrže urbani i mladalački duh. Međutim, ukoliko odlučite da primenite neki od ovih običaja, veruje se da će Vam oni doneti sreću i blagostanje u bračnom životu, a sada imate priliku da saznate detalje o njima, pri čemu će vas pojedini posebno iznenaditi svojom specifičnošću.

Običaji pre samog venčanja

Pozivanje svatova buklijom

Prema tradiciji, pozivanje zvanica na svadbu se, umesto putem današnjih pozivnica, odvijalo uz pomoć buklije - čuture napunjene rakijom ili vinom. Onaj ko nosi ovu svečanu čuturu naziva se buklijaš ili ćata, a u toj ulozi se najčešće nalazi mladoženjin mladi rođak, ređe njegov otac ili stari svat. Zadatak buklijaša jeste da ode do domova svih gostiju, obavesti ih o srećnom događaju i pozove ih na svadbu. Oni bi tom prilikom pili iz buklije i tim činom potvrdili svoj dolazak. Takođe je bio običaj da pozvani nakon nazdravljanja vežu i neki dar za nju, te je ona često bila okićena cvećem i peškirima.

Cipele za provodadžiju

Ovaj običaj nalaže da, nakon što mladenci donesu odluku da se venčaju, treba da kupe cipele svom provodadžiji, to jest osobi koja je zaslužna za njihovo upoznavanje - kako bi im brak bio dugoročan i srećan.

Priprema mlade

Bela venčanica i veo

Mlada je, još od davnina, uglavnom u belom zato što bela boja predstavlja simbol čednosti, a veo, kojim buduća nevesta prekriva lice do onog momenta kada je crkveni brak sklopljen, ima ulogu da je zaštiti od zlih sila. Veo se u ponekim delovima Srbije kačio i na drvo, jer se verovalo da drvo simbolizuje nov život. Takođe, nakon što je mlada dan provela u belom, u Vojvodini je običaj da se ona nakon ponoći obuče crvenu haljinu, kako im u bračnom životu ne bi manjkalo ljubavi.

Nešto novo, nešto staro, nešto pozajmljeno i nešto plavo

Ovaj preuzeti običaj, koji potiče iz Engleske, predstavlja direktan uticaj stranog običaja i nalaže da mlada na dan venčanja treba da nosi nešto novo, nešto staro, nešto pozajmljeno i nešto plavo, a to „nešto“ je često nakit. Nešto staro simbolizuje mladinu povezanost sa njenom porodicom, a nešto novo – optimizam i nadu u srećan brak. Nešto pozajmljeno bi mlada trebalo da dobije od srećno udate žene, koja ovim činom mladi prenosi sreću, dok se nešto plavo smatra simbolom sreće, ljubavi i vernosti.

Venčić na glavi

I danas mnoge mlade vole da stave venčić u kosu na dan venčanja, ali verovatno iz razloga što je to lep ukras koji mladu vizuelno izdvaja od ostalih gostiju. Međutim, venčić se smatra sastavnim delom mladine spreme, jer simbolizuje plodnost, novi početak i nadu, a ranije se sastavljao od materijala koji su imali za cilj da zvukom koji proizvode teraju zle sile koje su vrebale mladu – od paunovih pera, amajlija u obliku krsta i perlica.

Običaji u mladinoj kući

Bacanje staklene čaše

Mlada bi u svojoj kući trebalo da primi blagoslov od svojih roditelja i nazdravi sa svatovima. Tom prilikom ona pije iz staklene čaše, koju nakon ispijanja baca, pa ako se razbije – rodiće muško dete, a ukoliko ostane čitava – rodiće žensko.

Crven konac oko struka

Ukoliko ste mislili da je crveni konac samo za šivenje, ili eventualno za ručni zglob, u želji da se izborite sa eventualnim urocima – prevarili ste se. On se, naime, na dan svadbe vezuje i mladi oko struka, a onda se čeka dolazak svatova ispred kuće, jer upravo onog trenutka kada se začuju zvuci sirena svadbene povorke, deveruše treba da pokidaju taj konac. Ukoliko to učine sa lakoćom, prema narodnom verovanju, i mladin porođaj će biti takav.

Luk od bršljana kao dekoracija

Kada je reč o dekoraciji mladinog doma, nekada je bio običaj da se za to koristi luk od bršljana ukrašen cvećem, tilom i mašnama. Taj luk bi ostajao na mladinoj kapiji kao simbol odlaska mlade iz rodne kuće sve do praznika Mladenci.

1 / 4 Foto: Profimedia

Običaji po dolasku mladoženje

Pucanje u jabuku

Jedan od najzastupljenijih običaja na svadbi u Srbiji sasvim sigurno jeste pucanje u jabuku. Običaj se zasniva na tome da mladoženja puškom mora da pogodi jabuku koju je njegov budući tast, mladin otac, postavio na najvišu tačku ispred njihove njihove kuće, a nekada čak i umotao u žicu kako bi dodatno otežao mladoženji. Ukoliko obori jabuku na zemlju, i time simbolično pokaže spremnost da zaštiti svoju porodicu u budućnosti, dobiće mladu.

Barjaktar na svadbi

Simbolika ovog običaja ogleda se u ljubavi prema narodu kome pripadaju porodice iz kojih mladenci potiču. Momak koji nosi barjak naziva se barjaktar, a on treba da bude naočit, neoženjeni muškarac sa mladoženjine strane - može biti drug ili rođak. On kupuje barjak okićen vrednim sitnicama od mladine sestre ili drugarice, zatim ga nosi do mesta održavanja svadbe, a na kraju proslave barjak sa darovima odnosi sa sobom. Barjaktaru su mladenci dodeljivanjem ove uloge ukazali izvesnu čast, a od njega se očekuje da uveseljava i predvodi kolonu svatova mašući zastavom. U krajevima blizu Bosne i Hercegovine on zajedno sa deverom pazi da ne "ukradu" mladu.

Kupovina mlade

Ovo se danas smatra šaljivim običajem, koji podrazumeva cenkanje između mladoženjinog brata (devera) sa mladinim bratom koji „prodaje“ mladu. Ona se prodaje za neku simboličnu sumu, lažni novac ili neku treću, kreativnu nadoknadu, a sve sa željom da se prisustni zabave. Ukoliko, pak, mladin brat nije zadovoljan onim što je dobio, kao dodatan komični element se izvodi „lažna mlada“ – često muškarac ili starija ženska osoba koji su prerušeni u mladu.

Ipak, nekada se ovaj običaj praktikovao sa izuzetnom ozbiljnošću, te su bile izdvajane velike svote novca ili dukata za otkup mlade. To je trajalo sve do 1846. godine, kada je Aleksandar Karađorđević doneo zakon kojim je ovaj običaj ukinut, usled protivljenja ovog običaja sa ljudskim dostojanstvom.

Kupovina cipela i belo platno

Mlada se nakon „kupovine“ izvodi pred svatove u papučama zato što dever treba da kupi mladi cipele, a ona njemu zauzvrat vezuje belo platno oko ramena (deverski peškir). Od tog trenutka, dever je u obavezi da čuva mladu kako je neko ne bi ukrao. Uz to, ukoliko neko od gostiju „ukrade“ mladi cipelu, a najčešće mala deca tokom čitavog svadbenog veselja pokušavaju da se provuku ispod stola za kojim mlada sedi i to učine, dever posle mora da je otkupi.

Bacanje maramice

Nakon što svatovi sa mladom krenu na venčanje, običaj je da, pre prvog mosta na koji naiđe, mlada baci belu maramicu punu novca.

Kićenje

Nezaobilazni običaj kićenja svatova zadržao se sve do danas, a ovaj zadatak poverava se neudatim devojkama sa mladine ili mladoženjine strane, koje svatovi simbolično časte nakon što im one okače cvetiće na rever. Kada je reč o počasnim gostima, a to su kumovi, dever, stari svat i barjaktar – njih mlada kiti bogatijim cvetovima, a ponekad i satenskim peškirima.

1 / 6 Foto: Profimedia

Običajii nakon sklapanja braka

Ko će koga da zgazi?

Nakon zvaničnog sklapanja braka, običaj je da mladenci pokušaju da prvi zgaze svog supružnika, jer se veruje da će onaj ko to prvi učini imati poslednju reč u kući.

Bacanje bidermajera

Pre nego što se ovaj običaj ustalio, neudate devojke bi otkidale delove mladine venčanice u želji da uzmu nešto njeno, i time dobiju delić njene radosti, obzirom da se za mladu smatralo da donosi sreću. Nakon toga, započeto je sa bacanjem malog buketa. Mlada bi trebalo da baci bidermajer nakon samog čina sklapanja braka, a neudate devojke da se okupe i potrude da ga uhvate, jer se veruje da će se ona koja to učini, sledeća udati.

Možete da pomislite kako je ovo samo šaljiv običaj, međutim, činjenica da je gotovo pa neizostavan deo venčanja, kao i da se na netu mogu pronaći tehnike hvatanja bidermajera, govori o tome koliko je ovaj običaj aktuelan. Uz ovo, u Šumadiji postoji još jedan običaj, koji se praktikuje nakon čina crkvenog sklapanja braka, a on podrazumeva da mlada upita neudate devojke „Hoćes da te povučem za nos?“ Ukoliko neka od njih pristane, veruje se da je ubrzo očekuje svadba.

Bacanje bidermajera
Bacanje bidermajerafoto: EPA/ROMAN PILIPEY

Muštuluk

Mlada bi trebalo da uzme jabuku i zabode novčiće u nju, ponese je na venčanje i nakon sklapanja braka, pred ulazak u restoran, baci je preko glave, a onom neoženjenom muškarcu koji je uhvati „smeši se“ ženidba. Ovaj običaj posebno se poštuje u predelu Šumadije.

Darivanje mlade

Običaj je da mlada, pored vereničkog prstena, dobije i darove od mladoženjinih roditelja – najčešće zlatnu ogrlicu, narukvicu i minđuše, a katkad i da dobije novac od ostalih gostiju prilikom pozdravljanja po dolasku na svadbu. Na kraju venčanja, na mladi je red da se oduži tako što daruje članove muževljeve porodice peškirima, košuljama ili platnom.

Darivanje mladoženje

Prema tradiciji, nakon sklapanja braka, mladoženja ne sme da počne da jede pre nego što mu neko od mladinih roditelja ne stavi dar u tanjir. Taj dar može biti komad zlatnog nakita ili simbolična svota novca.

Bacanje pogače

Stari svat ima ulogu da nakon darivanja mladenaca okupi neoženjene muškarce I okrenut leđima baci pogaču koju je mladoženjina majka prethodno umesila za ovu priliku. Ideja ovog običaja poklapa se sa onom vezanom za bacanje bidermajera neudatim devojkama. Dakle, onaj muškarac koji uhvati pogaču uskoro će stati na ludi kamen. Pogača se, nakon toga, deli među svatovima.

Pogača
Pogačafoto: Zorana Jevtić

Darivanje kumova

Mladenci imaju mnogo obaveza oko svadbe, međutim, i pored toga ne smeju da zaborave da nabave poklone za kumove, čime će im ukazati poštovanje povodom njihove nove, značajne uloge u životu mladenaca, kao i zahvalnost za njihovo učešće u organizaciji svadbenog veselja. Poklon može biti simboličan ili pak nešto vredniji, u zavisnosti od bliskosti sa kumovima.

Ispraćaj kuma sa svadbe

Jedan običaj nalaže da kum, prilikom odlaska sa svabe, ne sme da zgazi tlo, već mora da iskoristi dve stolice i uz pomoć njih dođe do izlaza samostalno. Drugi, mnogo češći običaj jeste onaj koji podrazumeva ispraćanje kuma sa svadbe muzikom, a za to su uglavnom zaduženi trubači.

Trubači
Trubači foto: Rina

Običaji prilikom dolaska mlade u mladoženjinu kuću

Bacanje sita na krov

Običaj je da po dolasku mladenaca u mladoženjinu kuću svekrva daje mladi sito sa žitom, koje simbolizuje plodnost, a mladin zadatak je da baci žito tri puta preko glave, a sito prebaci preko kuće. Ukoliko sito ostane na krovu, veruje se da će i mlada ostati u kući, a brak će, samim tim, biti dugovečan.

Nakonče

Pre ulaska u mladoženjin doma, mlada treba da najmlađe muško dete iz njegove familije, zvano nakonče, podigne iznad glave i okrene ga tri puta u krug kako bi u braku rodila mnogo zdrave dece.

Prenošenje mlade preko praga

Poreklo i simbolika ovog običaja nisu sasvim poznati, ali je on, uprkos tome, veoma poznat i široko rasprostranjen, verovatno upravo zato što može izgledati simpatično, a i ne iziskuje nikakvu dodatnu opremu, već samo jakog mladoženju! Ovim činom mlada izbegava da svojim „nepoznatim“ stopama zgazi prag kuće, a time, veruje se, i duše umrlih predaka, koji na neki način zauvek „žive“ u prodičnim kućama. U nekim krajevima, uobičajeno je i da mlada ovom prilikom udari u okvir vrata sa ciljem da je duhovi prihvate.

Obaranje bokala vode na pragu kuće

Postoji i drugi običaj, po kome mlada, pre nego što zvanično kroči u mladoženjinu kuću, treba da nogom obori bokal sa vodom – za dobrobit kuće, a bokal je namenski za nju postavljen na prag same kuće.

Hleb oko mladine ruke

U skladu sa tradicijom pojedinih krajeva, nakon ulaska u kuću, neudata devojka treba da mladi okači hleb oko ruke, kako bi ona ubuduće bila poslušna.

(Espreso/Ludikamen.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.