SAMO OVAKO ĆETE PROVERITI DA LI VAM JE ZDRAVSTVENA KNJIŽICA OVERENA: Jednostavno je, samo pratite ove KORAKE
Zdravstvena knjižica, Foto: Nemanja Pančić

zdravlje

SAMO OVAKO ĆETE PROVERITI DA LI VAM JE ZDRAVSTVENA KNJIŽICA OVERENA: Jednostavno je, samo pratite ove KORAKE

Vrlo je lako proveriti da li je vaša zdravstvena knjižica overena, potrebno je samo posetiti zvaničan sajt RFZO

Objavljeno: 17:41h

Možda mnogi građani i građanke Srbije nisu svesni, ali Zdravstveno osiguranje pokriva lečenje i preglede u Srbiji, ali RFZO ima i sporazum sa drugim zemljama, te ono može biti značajno i u država na evropskom kontinentu.

Stoga, za sve građanke i građane koji putuju u države na evropskom kontinentu ova informacija je vrlo značajna.

Država sa kojima RFZO ima sporazum

RFZO ima sporazum o korišćenju hitne zdravstvene zaštite za privremeni boravak sa Austrijom, Belgijom, BiH, Bugarskom, Holandijom, Italijom, Luksemburgom, Mađarskom, Severnom Makedonijom, Nemačkom, Rumunijom, Slovačkom, Francuskom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Češkom, Slovenijom, Turskom, Tunisom, Poljskom i Velikom Britanijom.

Da bi osiguranik dobio potvrdu, odnosno dvojezični obrazac za korišćenje prava na hitnu medicinsku pomoc o trošku RFZO, potrebno je da pre polaska na put obrati nadležnoj filijali RFZO i dostavi važeću karticu zdravstvenog osiguranja, nalaz i mišljenje izabranog lekara kojim dokazuje da ne boluje i da u poslednjih 12 meseci nije bolovao od akutnih ili hronicnih bolesti u akutnoj fazi za koje je potrebno duže ili stalno lečenje.

Ovako izgleda početna stranica provera zdravstvenog osiguranja
Ovako izgleda početna stranica provera zdravstvenog osiguranjafoto: Printscreen/RFZO

E, sad tu nastaje začkoljica. Kako proveriti da li je vaša zdravstvena knjižica overena? Na nekadašnjim papirnim su se videli pečati i datumi, ali na ovim čipovanim to se ne vidi. Ali to ne znači da je provera komplikovana.

Potrebno je otići na sajt RFZO, odnosno na ovaj link, i tu popuniti tražene podatke. Unesite u prvo polje broj kartice zdravstvenog osiguranja od 11 cifara (zapisan je na poleđini ispod čipa), a u polje ispod LBO takođe od 11 cifara, a pronaći ćete ga na prednjoj strani ispod ličnih podataka.

Potom će se otvoriti stranica na kojoj možete videti datum do kog je overena vaša zdravstvena isprava, ali i datum poništavanja zdravstvene isprave, ukoliko se to desilo.

Bonus video:

02:03

LEKARI DAVALI RECEPTE ZA LEK PROTIV DIJABETESA LJUDIMA KOJI HOĆE DA SMRŠAJU! Pešić (RFZO): Pokrenućemo postupak za naknadu štete

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.