EVO KO NE MOŽE DO OSIGURANJA U INOSTRANSTVU SA SRPSKOM ZDRAVSTVENOM KNJIŽICOM: Ovo svi treba da čuju
Ilustracija, Foto: Profimedia

važno

EVO KO NE MOŽE DO OSIGURANJA U INOSTRANSTVU SA SRPSKOM ZDRAVSTVENOM KNJIŽICOM: Ovo svi treba da čuju

U RFZO kažu za Telegraf.rs da podatak da osiguranici koji imaju visok krvni pritisak ne mogu da dobiju potvrdu o osiguranju za vreme turističkog boravka u inostranstvu, nije tačan

Objavljeno: 18:03h

Osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) za vreme privatnog boravka u inostranstvu imaju pravo na putno osiguranje, odnosno zdravstvenu zaštitu o trošku našeg Fonda u 21 zemlji u slučaju pružanja hitne medicinske pomoći, a među građanima su počele da se šire priče da potvrdu o tom osiguranju od izabranog lekara ne mogu da dobiju oni koji imaju visok krvni pritisak.

U RFZO kažu za Telegraf.rs da podatak da osiguranici koji imaju visok krvni pritisak ne mogu da dobiju potvrdu o osiguranju za vreme turističkog boravka u inostranstvu, nije tačan.

- Smetnje za izdavanje potvrde za korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu u svakom pojedinanom slučaju cene lekarske komisije kao stručno-medicinski organi RFZO. Da li će određeno lice dobiti potvrdu ili ne zavisi isključivo od zdravstvenog stanja te osobe u momentu donošenja ocene lekarske komisije i periodu od 12 meseci pre podnošenja zahteva za izdavanje potvrde - objašnjavaju u RFZO za Telegraf.rs.

Kako dalje objašnjavaju, od značaja za dobijanje pomenute potvrde jeste da je zdravstveno stanje osiguranika pre odlaska u inostranstvo takvo da je utvrđeno da ne boluje.

- Odnosno da nije bolovalo od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi u poslednjih 12 meseci, za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, odnosno da se osiguranik ne nalazi u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo lečenje, odnosno smeštaj u stacionarnu zdravstvenu ustanovu, uključujući i druge zdravstvene usluge - kažu u RFZO.

Putovanje, Prvi maj
foto: beta sava milakov, beta Emil Vas, beta dragan gojić, Printscreen/youtube/Arhiva Snimaka

Međunarodne sporazume kojima je definisana saradnja u oblasti zdravstvenog osiguranja, Srbija je zaključila je sa 25 država i 1 provincijom.

Države sa kojima je zaključen sporazum o zdravstvenom osiguranju zasnovan na principu osiguranja su Austrija, Belgija, Rumunija, Bosna i Hercegovina Slovačka, Bugarska, Francuska, Holandija, Italija, Hrvatska, Luksemburg, Crna Gora, Mađarska, Češka, Makedonija, Slovenija, Nemačka, Turska, Švajcarska i Tunis.

Provincijom Kvebek je zaključen sporazum o zdravstvenom osiguranju po principu reciprociteta, te troškovi korišćenja zdravstvene zaštite padaju teret one države ugovornice na čijoj teritoriji se pruža zdravstvena zaštita.

To je isto i sa Velikom Britanijom i sa Poljskom, dok je sa Danskom, Norveškom i Švedskom, zaključen sporazum po principu refundacije. Osiguranici i članovi njihovih porodica sami snose troškove korišćenja zdravstvene zaštite u drugoj državi ugovornici, a plaćene iznose im refundira njihovo matično osiguranje.

Naime, osigurana lica RFZO za vreme privatnog boravka u inostranstvu (turistički boravak), imaju pravo na korišćenje zdravstvene zaštite na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja samo u slučaju hitne medicinske pomoći kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i zdravlje osiguranih lica.

Da bi osigurana lica ostvarila pravo na korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu u zemljama sa kojima Srbija ima zaključene sporazume o socijalnom osiguranju potrebno je da pre polaska na put pribave dvojezični obrazac (osim Poljske i Velike Britanije- za koje je potreban samo dokaz o osiguranju i putna isprava). U zemljama sa kojima imamo zaključen sporazum potrebno je pre polaska na put pribaviti ”Potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu” - obrazac 03-12.

Procedura izdavanja Potvrde, odnosno odgovarajućeg dvojezičnog obrasca je besplatna, a izdavanje vrši nadležna filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (koja je izdala karticu zdravstvenog osiguranja).

Postupak izdavanja potvrde

Dvojezični obrazac / potvrdu izdaje nadležna filijala RFZO, a na osnovu nalaza i mišljenja Lekarske komisije, da lice ne boluje, odnosno da nije bolovalo od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi, u poslednjih 12 meseci, za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, odnosno da se osigurano lice ne nalazi u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje, odnosno smeštaj u stacionarnu zdravstvenu ustanovu, uključujući i druge zdravstvene usluge.

Potrebnu dokumentaciju (nalaz i mišljenje izabranog lekara i važeću karticu zdravstvenog osiguranja) osigurano lice podnosi lično Lekarskoj komisiji nadležne filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Potvrda se izdaje se najduže za period do 90 dana od dana izdavanja, a izdavanje se obezbeđuje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

U slučaju potrebe za medicinskom pomoći u zemlji sa kojom je zaključen ugovor, osigurano lice predaje dvojezični obrazac nosiocu inostranog zdravstvenog osiguranja u mestu privremenog boravka (kasi zdravstvenog osiguranja).

- Izuzetno, ukoliko obrazac nije izdat pre polaska na put, a ukazana je hitna medicinska pomoć u inostranstvu, dvojezični obrazac se, na zahtev inostranog nosioca zdravstvenog osiguranja, izuzetno može i naknadno izdati , ukoliko je ova mogućnost predviđena međunarodnim ugovorom. U slučaju da osigurano lice nije pribavilo potvrdu pre odlaska na put i hitne zdravstvene usluge u inostranstvu budu naplaćene, po povratku u zemlju, osigurano lice podnosi u organizacionoj jedinici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (direkcija, filijale, ispostave) zahtev za naknadu troškova - navodi se na sajtu RFZO.

Uz zahtev za naknadu troškova potrebno je priložiti fotokopiju medicinske dokumentacije iz zdravstvene ustanove u kojoj su pružene zdravstvene usluge kao i originalni račun, odnosno dokaz da su zdravstvene usluge plaćene .

- U slučaju da osigurano lice nije pribavilo potvrdu pre odlaska na put, a platilo je troškove hitnog lečenja u zemlji sa kojom nije zaključen ugovor, osigurano lice nema pravo na naknadu tih troškova - napominju.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.