"NA TELEFON STIŽU STRAŠNA UPOZORENJA": Ispovest srpskih turista u Grčkoj, ovako su izgledali NAJKRITIČNIJI SATI!
Poplave u Grčkoj, Foto: Printscreen/Youtube/ Guardian News

drama i dalje traje

"NA TELEFON STIŽU STRAŠNA UPOZORENJA": Ispovest srpskih turista u Grčkoj, ovako su izgledali NAJKRITIČNIJI SATI!

Srpski turisti opisali pakao iz Grčke

Objavljeno:

Stravična oluja "Danijel" danima razara Grčku, pričinjava ogromnu materijalnu štetu, dok bujice odnose automobile u more i uništavaju domove ljudi. Najkritičnije je na grčkom poluostrvu Pilion blizu Volosa, kao i u ostalim primorskim naseljima širom ove države koja predstavlja jednu od omiljenih letnjih destinacija ljudi širom sveta. Zbog kataklizmičkog nevremena, veliki broj turista, uključujući i one iz Srbije, praktično je odsečen od sveta. Najmanje deset srpskih porodica ostalo je bez struje, signala i bilo kakve mogućnosti da ostanu u kontaktu sa svojim porodicama i prijateljima u Srbiji. Oni, koji su imali nešto više sreće, uspeli su da odu na sigurno otkrivaju kako su izgledali najkritičniji sati u kojima je jedino bilo bitno stići do kopnenog dela Grčke.

Našu državljanku Anju N. oluja je zadesila poslednjeg dana odmora. Ipak, to nije bila olakšavajuća okolnost budući da je usled sveopšteg kolapsa trajekt koji ju je prebacio sa Tasosa na kopno čekala čak osam sati. Sve vreme je bila sa suprugom i šestomesečnom bebom.

Trajekt / Ilustracija
Trajekt / Ilustracijafoto: Printscreen/youtube/TV Loki

Sa bebom čekali trajekt

„Konkretno na Tasosu je bilo oblačno i vetrovito. Od desetak trajekata koji saobraćaju tokom dana, u tom trenutku je saobraćao samo jedan, jer ostali nisu dobili dozvolu da prevoze ljude morem po lošem vremenu. Mi smo na mesto sa kog je trebalo da krene stigli u 10:30, a na trajekt smo se ukrcali u 18:30. Do samog polaska nismo imali konkretnu informaciju od grčkih službenika o redu vožnje, iz sata u sat su nas obaveštavali o sledećem trajektu. Čekali smo, ali uopšte nismo znali da li ćemo uspeti da se ukrcamo do kraja dana. Veliki broj vozila je bio i u Limenasu i u Keramotiju. More jeste bilo nemirno, ali je prosto neverovatno da ne postoji veći broj brodova koji mogu da rade u takvim situacijama“, ispričala je sagovornica.

Kako kaže, sa njima je trajekt čekao veliki broj srpskih turista, koji su uglavnom letovali sa malom decom. Svi su po praktično osam ili deset sati čekali čitavog dana, kako bi se ukrcali na trajekt i pobegli od sve kritičnije situacije. To su i uspeli, na samom kraju dana, što su dočekali sa velikim olakšanjem.

Dramatična poruka i kupanje uprkos nevremenu

Neki od naših turista, među kojima je i Marta Keljac, odlučili su da uprskos lošim vremenskim uslovima i jakim vetrom zbog kog nije moguće kupati se u moru, nastave sa letovanjem. U grčko primorsko mesto Kalitea sa suprugom i petogodišnjom ćerkom stigla je u subotu. Već drugog dana letovanja dobili su dramatičnu poruku u kojoj su upozoreni da izbegavaju odlazak na plažu tokom naredna 24 časa.

„Nismo znali šta nas očekuje. Noć nakon stizanja upozorenja je prošla uz kišu i jak vetar. Tako je prošao i sutrašnji dan. Očekujemo da se vreme stabilizuje i da nastavimo sa kupanjem. Obzirom da imamo informacije o poplavama, ne osećamo se prijatno jer ne znamo šta može da nas snađe“, rekla je Keljac.

Stravične poplave u Grčkoj
Stravične poplave u Grčkojfoto: Printscreen/Youtube/ ITV News

To je, kako kaže, uticalo loše na njihov odmor, jer već tri dana ne mogu da se kupaju, a imaju malo dete koje treba animirati po čitav dan.

Ipak, kako tvrdi naša sagovornica, ima i dosta turista koji se kupaju i „prkose talasima“, uprkos upozorenjima na opasnost.

Za razliku od Marte, i drugih optimističnih turista koji ne odustaju od kupanja, ima i onih koji su prekinuli letovanje i vratili se u Srbiju. Jedna od njih je i prijateljica sagovornice.

„Znam da se moja drugarica istog dana kada je doputovala u Nea Vrasnu vratila kući. To je bi dan kada su najavili nepogode“, navela je ona.

Keljac nije jedina koja je došla sa porodicom i malom decom u Grčku, i to baš u trenutku kada se ona suočava sa najrazornijim nevremenom.

Dragana Skundrić, takođe je trenutno u Grčkoj, zajedno sa dvoje male dece.

„S obzirom da smo krenuli sa dvoje male dece u drugu državu kad su krenule obilne padavine četvrtog septembra, praćene jakom grmljavinom i nije na nam bilo svejedno. Zbog toga vreme tokom poslednjih dana provodimo u smeštaju“, rekla je Skundrić i dodala da je u kontaktu sa još jednom porodicom iz Srbije, koja takođe ne napušta smeštaj.

Desetak srpskih porodica odsečeno od sveta

Kako je saopštio ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević za RTS, trenutno se radi na tome da se obezbedi prevoz za desetak srpskih porodica kojima je potrebna evakuacija iz Grčke.

Poplave u Piliosu
Poplave u Piliosufoto: Michalis Katagiannis / Eurokinissi / imago stock&people / Profimedia

Naveo je i da je jedna srpska državljanka uspešno evakuisana iz najteže pogođene oblasti u Tesaliji, u kojoj su stradale najmanje dve osobe, dok se jedna vodi kao nestala.

Kada je reč o ostalim srpskim državljanima koji se trenutno nalaze u poplavljenim regionima u Grčkoj, reč je o desetak porodica sa juga Srbije koje su otišle na letovanje u Volos, u oblasti Magnezija, u kojoj je poplavljeno na stotine kuća i puteva, a u više od 70 odsto domaćinstava nema ni struje, ni pitke vode.

Ambasador je istakao da je nekima od njih bujica odnela automobile, a problem je i to što ne mogu da stupe u kontakt sa turističkom organizacijom preko koje su došli u Grčku.

Prema njegovim rečima, ambasada pokušava da stupi u kontakt sa tom agencijom, kako bi se turistima zajedničkim snagama organizovao kolektivan prevoz za Srbiju.

Naveo je da je bilo i dramatičnih situacija, kada je jedna porodica, sa dvoje male dece, pokušala da ode iz Piliona, uprkos upozorenju lokalnih vlasti. Pomoglo im je, kaže, lokalno stanovništvo i obezbedilo im smeštaj.

Onima koji su se zatekli u ugroženom području poručuje da strogo prate upozorenja lokalnih službi, koja stižu i putem SMS poruka, da ne napuštaju objekte “na svoju ruku“, a da će im ambasada u saradnji sa lokalnim vlastima pomoći da se izmeste na bezbednu lokaciju.

More nosi automobil u Grčkoj
More nosi automobil u Grčkojfoto: PrintScreen/ Instagram/ nikana.gr

Kritično i u drugim delovima Grčke

Situacija je kritična i u ostalim delovima zemlje. Na Skijatosu su poplavljene kuće i prodavnice, a šteta na infrastrukturi je ozbiljna i na snazi je i policijski čas. Vatrogasna jedinica je na tom području primila 109 poziva, dok je do sada izvedeno 20 pumpi za vodu i 20 osoba je prevezeno na bezbedna mesta.

Obilne padavine donele su probleme i Solunu i Larisi.

Prema rečima grčkog ministra za civilnu zaštitu Vasilisi Kikilijas nevreme će trajati do sutra i zbog čega vlasti apeluju na stanovnike pogođenih oblasti da ostanu u svojim kućama.

Bonus video:

00:29

Poplave u Grčkoj

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.