PROFESORKU IZ TRSTENIKA ZLOSTAVLJALI ĐACI, A SADA JOJ JE SMANJENA PLATA: Nakon svega je povukla OVAJ POTEZ
Profesorka Marija Stevanović, Foto: PRVA TELEVIZIJA / SCREENSHOT

NASILJE U ŠKOLI

PROFESORKU IZ TRSTENIKA ZLOSTAVLJALI ĐACI, A SADA JOJ JE SMANJENA PLATA: Nakon svega je povukla OVAJ POTEZ

Profesorki Mariji Stevanović 9. novembra prošle godine u Tehničkoj školi u Trsteniku đaci su izmakli stolicu

Objavljeno:

Profesorka engleskog jezika iz Trstenika Marija Stevanović, koju je učenik meltretirao na času, kada joj je izmakao stolicu, kaže da je podnela u nekoliko škola molbu da je prime, kako bi popunila fond časova koji joj je oduzet u Tehničkoj školi, pa joj je samim tim i smanjena plata.

Marija kaže da će joj prihodi biti smanjeni za više od 30.000 dinara, i navodi da, pored toga što je samohrana majka dvoje dece, ima i kredit.

- Plata će mi sada biti oko 50.000 dinara jer sam dobila samo 5 odsto fonda, otplaćujem kredit i samohrana sam majka, imam dvoje dece, za mene je to mnogo - rekla nam je Marija.

I pored činjenice da je nakon svega što je pretrpela u ovoj školi, baš njoj smanjen fond, ova hrabra žena ne odustaje, ona i dalje traga za načinom da pronađe još posla i svojoj deci omogući normalan život.

- Podnela sam u nekoliko škola molbu da me prime, kako bi popunila fond časova koji mi je oduzet - kazala je i otkrila da svakog časa očekuje odgovore.

Kako navodi, smatra da je za ovaj novonastali problem i škola napravila propust jer je nije na vreme obavestila da ima pravo na drugostepenu lekarsku komisiju.

1 / 3 Foto: PRVA TELEVIZIJA / SCREENSHOT

- Ja jesam najmlađa u školi, ali kada je trebalo da nas boduju meni niko nije rekao da imam pravo na drugostepenu lekarsku komisiju. Kad sam ih pitala zašto mi nisu rekli, odgovor je bio da tri boda koja bi dobila na toj komisiji ipak ne bi bila dovoljna, i da bi jedna od koleginica i dalje imala više od mene - istakla je razočarana žena.

Zbog okolnosti koje su je snašle, Marija nije imala druge nego da "zapreti" tužbom, međutim sačekao je još šokantniji odgovor.

- Kada sam im rekla: "Terate me da tužim školu", dobila sam komentar "Pa šta, jedna tužba manje više".

Mariji sada preostaje samo da sačeka odgovore i da vidi ima li za nju mesta u još nekoj školi.

Podsetimo, profesorki Mariji Stevanović 9. novembra prošle godine u Tehničkoj školi u Trsteniku đaci su izmakli stolicu, smejali se njenom padu, snimali je i distribuirali taj snimak putem Vajbera i Instagrama. Tri meseca je bila na bolovanju i krajem februara ove godine ponovo je počela da predaje u školi.

Ona je neposredno pred povratak na časove, a to se dogodilo posle više od tri meseca provedenih na bolovanju, rekla da će se obratiti Ministarstvu prosvete i Školskoj upravi kako bi se za nju napravio plan podrške, isto kao što je to učinjeno za učenike koji su žrtva nekog nasilja.

Stevanović kaže da Srednja tehnička škola u ovom gradu ove godine nije upisala dovoljno učenika, pa se pojavila na listi nastavnika koji su bodovani za tehnološki višak. Uz to su kako objašnjava, u školi su gledali isključivo zakonske odredbe.

- Najmlađa sam po stažu. Sindikat je obećao da mi nađe mesto u drugoj školi - rekla je ova nastavnica.

Nastavnica kaže i da je učenik koji je snimio događaj priznao krivicu i dobio pojačan nadzor.

- Druga dvojica su trebala da se pojave u Kruševcu pred Sudom za maloletnike, ali izbegavaju. Iz policije kažu da ne mogu da nađu jednog od njih koji mi je izmakao stolicu i koji više i nije maloletan. U međuvremenu sam znala da su se njih dvojica žalili i da će sve još nekoliko meseci biti odloženo - kaže Stevanović.

Nasilnici koji su maltretirali nastavnicu engleskog jezika vratili su se u drugom polugodištu prošle školske godine u učionice. Tačnije, njih dvojica, dok se treći ispisao iz Tehničke škole.

Bonus video:

01:34

OGLAS U SRBIJI ZA VOZAČA, PLATA 250.000 DINARA?! Iz Infostuda o deficitarnim zanimanjima: Ovde plata ide do 350.000 RSD

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.