PROFESORKA IZ TRSTENIKA KOJU SU UČENICI MALTRETIRALI MOŽE DA OSTANE BEZ POSLA? Smanjeni joj fond časova i PLATA!
Trstenik, Foto: Printscreen, Društvene mreže

SRAMOTA!

PROFESORKA IZ TRSTENIKA KOJU SU UČENICI MALTRETIRALI MOŽE DA OSTANE BEZ POSLA? Smanjeni joj fond časova i PLATA!

Dobrivoje Marjanović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, potvrdio je da je profesora na listi za tehnološki višak

Objavljeno: 18:49h

Ispovest profesorke engleskog iz Tehničke škole u Trsteniku, koju su trojica učenika u novembru prošle godine maltretirala i ponizila izmakavši joj stolicu pa video plasirali na društvene mreže, da je sada ostala samo na pet odsto časova, da joj je smanjena plata za 32.000 dinara i da se našla na listi za tehnološki višak odjeknula je u javnosti.

Prosvetari se pozivaju na zakon i kažu da ona treba da ima prioritet za zaposlenje s prihvatljivim fondom časova, kao i da ne sme da ostane bez posla nakon nasilja koje je doživela na radnom mestu! Sindikati su dali veliku podršku nakon teškog incidenta...

Nastavnica kojoj su izmakli stolicu
Nastavnica kojoj su izmakli stolicufoto: Prinstscreen/Twitter

Dobila sam samo pet odsto, a imala sam 45 odsto časova. Zahvaljujući poslu u još jednoj osnovnoj školi imala sam punu platu. Sada sam izgubila više od 30.000 dinara. Za mene, koja sam samohrana majka, to je previše. Škola je propustila da me informiše da imam pravo na drugostepenu lekarsku komisiju, koja procenjuje radnu sposobnost zaposlenog. Jedino ona može da me pošalje, to je bilo bitno kod bodovanja za tehnološki višak.

Na kraju ću morati da tužim školu, a nemam novca za privatnu tužbu jer živim od plate za koju i ne znam kolika će mi biti - rekla je za Blic profesorka, koja je nakon incidenta u školi tri meseca bila na bolovanju i krajem februara se vratila na posao.

Dobrivoje Marjanović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, potvrdio je za Kurir da je profesora na listi za tehnološki višak.

- Prema posebnom kolektivnom ugovoru, kada potreba za radom nekog zaposlenog prestane u nekoj školi, on ima prednost prilikom popunjavanja novootvorenih mesta u drugim školama. Mi smo krajem prošle godine prvi pružili podršku koleginici nakon poniženja koje je doživela. Ukoliko smatra da na bilo koji način nešto nije odrađeno po zakonu, ona ima mehanizme da pokrene postupak pred školskim odborom i da njen status bude zaštićen - kaže Marjanović.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, za Kurir navodi da svako od prosvetara može biti tehnološki višak, ali da je apsurdno da to bude nastavnik koji je doživeo javno poniženje od učenika.

Milorad Antić
Milorad Antićfoto: Kurir

- Direktor škole formira komisiju za bodovanje na osnovu koje će neko od nastavnika ostati i bez određenog procenta časova. Jedan od kriterijuma za plasman je i radni staž. Ako je nastavnik proglašen tehnološkim viškom, on će pri prvom slobodnom mestu dobiti posao, ali ovim putem apelujem na školu, ali i Ministarstvo prosvete da pomognu ovoj nastavnici jer ona ne sme da ostane bez posla i prihvatljivog fonda časova.

Kurir je juče pokušao da stupi u kontakt s profesorkom, ali je njen telefon bio isključen. Pozvali su i v. d. direktora škole Velibora Jovkovića, koji nam je rekao da je na sastanku, a onda i poslao poruku da ćemo odgovore na pitanja dobiti od Ministarstva prosvete. Prethodno smo uputili pitanja i Ministarstvu prosvete, od kog do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

Slobodan Brajković

Može da se podnese žalba školskom odboru

Generalni sekretar Sindikata obrazovanja Beograd Slobodan Brajković objašnjava za naš list da po zakonu, na osnovu posebnog kolektivnog ugovora, ukoliko se u školi smanji broj odeljenja, a samim tim i fond časova, pravi se lista za tehnološki višak.

- Onaj nastavnik koji na formiranoj listi ima najmanje bodova dobija smanjenje fonda časova ili gubi posao u toj školi, ali on na osnovu posebnog kolektivnog ugovora bez konkursa upada na prvo slobodno mesto u drugu školu. Sindikat kojem pripada nastavnik ima pravnu službu kojoj može da se obrati ako smatra da nešto nije po zakonu. Mogu da podnesu žalbu školskom odboru ili u krajnjoj liniji tužiti sudu - kaže Brajković.

Podsetimo, jedan od učenika koji je maltretirao profesorku se ispisao iz škole tokom trajanja vaspitno-disciplinskog postupka, a nastavničko veće prvobitno je donelo odluku da druga dva đaka budu izbačena iz škole. Međutim, ova odluka je poništena jer je utvrđeno da je tadašnji direktor Milan Glidžić napravio propuste u proceduri. Nakon toga je sproveden pojačan vaspitni rad sa učenicima, a kažnjeni su smanjenom ocenom iz vladanja.

Bonus video:

01:14

ŽELIMO DA SE BUDUĆI RODITELJI OSEĆAJU SIGURNO I DA UVEK DOBIJU PRAVI SAVET! Škola roditeljstva počela s radom u Velikom Gradištu

(Kurir.rs / A. K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.