MANJE ĐAKA U ODELJENJU, KRAĆI ROKOVI ZA DISCIPLINSKE POSTUPKE: Evo šta sve stoji u izmenama prosvetnih zakona
Škola, Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Profimedia

promene od sledeće godine

MANJE ĐAKA U ODELJENJU, KRAĆI ROKOVI ZA DISCIPLINSKE POSTUPKE: Evo šta sve stoji u izmenama prosvetnih zakona

Ministarka prosvete izjavila je cilj ovim izmenama da obrazovni sistem unapredimo u smeru koji će omogućiti da svi zajedno utičemo na prevenciju i smanjenje nasilja među mladima

Objavljeno:

Izmenama seta prosvetnih zakone koje je usvojila Vlada omogućava se da od drugog razreda osnovne škole ocena iz vladanja učenika uđe u prosek ocena na polugodištu i na kraju godine, kao i udaljavanje učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza učenika.

Novine donose i mogućnost pojačanog vaspitnog rada sa učenicima koji čine nasilje ili ispoljavaju problematično ponašanje i van prostora škole, mogućnost društveno-korisnog rada i angažovanja učenika u okviru pojačanog vaspitnog rada, skraćene rokove za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede obaveza učenika i odlaganje ispisivanja učenika srednje škole dok se vodi disciplinski postupak, kao i obavezu intenzivnije saradnje i komunikacije svih ustanova koje se bave zaštitom od nasilja (škole, MUP, Centri za socijalni rad, lokalne zajednice).

Škola
Školafoto: Profimedia

"Zakonskim rešenjima koje je usvojila Vlada Srbije predviđeno je i smanjenje broja učenika u odeljenju od sledeće školske godine na maksimalno 28 đaka", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Takođe, jedna od izmena i dopuna zakona predviđa da se rok za početak sprovođenja državne mature pomera za školsku 2025/2026. godinu.

Vlada Srbije juče je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicima, kojim se omogućava uvođenje nacionalne čitanke i utvrđuje način pripreme i odobravanja ovog nastavnog sredstva.

Đukić Dejanović: Sistem će biti značajno unapređen

Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanovićfoto: Zorana Jevtić

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će setom prosvetnih zakona sistem obrazovanja biti u značajnoj meri unapređen, posebno kada je reč o prevenciji i reagovanju na nasilje u ustanovama obrazovanja.

“Izmenama i dopunama osnovnog i posebnih zakona u oblasti obrazovanja jačamo vaspitnu funkciju škola i omogućavamo realizaciju utvrđenog seta mera radi bolje prevencije i efikasnijeg reagovanja i postupanja u slučajevima nasilja u školama”, rekla je ministarka Đukić Dejanović.

Ministarka je naglasila da je cilj ovih izmena povećanje odgovornosti svih aktera u školskom životu, ali i proširenje lepeze mogućnosti kada je vaspitni rad u pitanju. Naš cilj je da obrazovni sistem unapredimo u smeru koji će omogućiti da svi zajedno utičemo na prevenciju i smanjenje nasilja među mladima.

Bonus video:

02:58

OD 1. SEPTEMBRA NOVI PREDMET ZA ĐAKE OSNOVNIH ŠKOLA! Stručnjaci otkrili: Predavaće psiholozi, BIĆE OZBILJAN PREDMET

(Espreso / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.