RODITELJI, IMATE 2 SLOBODNA DANA AKO VAM DETE KREĆE U ŠKOLU: Jeste li znali to?
Škola, Foto: Beta/Branislav Božić

zakon o radu

RODITELJI, IMATE 2 SLOBODNA DANA AKO VAM DETE KREĆE U ŠKOLU: Jeste li znali to?

Bliži nam se prvi septembar, nadamo se da su vaši klinci naoštrili olovke

Objavljeno:

Da li ste znali da, ukoliko živite u Srbiji, pored državnih i verskih praznika, te redovnih slobodnih dana koji nam svima sleduju, prema Zakonu o radu, imate pravo na plaćene slobodne dane i u slučaju da vam dete kreće u prvi razred.

Prema sedmoj tački četvrtog člana Posebnog ugovora za državne organe 38/2019. godine Zakona o radu, plaćeno odsustvo zaposlenog kome dete kreće u prvi razred osnovne škole iznosi dva radna dana.

Dakle, svi zaposleni u zdravstvu, školstvu i drugim državnim institucijama mogu da iskoriste ovo pravo i slobodno vreme posvete svom đaku prvaku. Pravo na ovu mogućnost imaju i zaposleni u privatnim kompanijama, ukoliko ta stavka stoji u kolektivnom ugovoru firme.

Iz Mreže za poslovnu podršku su za portal Paragraf.rs rekli da postoje i one firme koje roditeljima daju i po nekoliko slobodnih dana za ovu priliku, pogotovo ukoliko je reč o samohranim roditeljima ili ukoliko nemaju pomoć baka i deka.

Ekskurzija, Deca, Škola
foto: Printscreen/RTS

Dakle, kao što država postavlja primer i pokazuje da je moguće uskladiti poslovne obaveze sa ličnim i privatne firme trebaju da se ugledaju na ovu pozitivnu praksu.

Ispunjenje obaveza prema poslu i porodici ne mora biti nerešiva enigma – treba samo podržati i promovisati ovakve inicijative, kako bi svi zaposleni mogli da ostvare balans između svojih profesionalnih i porodičnih uloga.

Dopustimo da ova priča postane inspiracija za promene koje će doprineti srećnijem i produktivnijem društvu, gde poslovni uspesi idu ruku pod ruku sa ličnim.

Bliži nam se prvi septembar, nadamo se da su vaši klinci naoštrili olovke, a da ste se vi naoštrili strpljenjem! Ne zaboravite da iskoristite svoje pravo!

09:18

SRBIJA SE SUOČAVA SA 3 VELIKA IZAZOVA: Vučić o pritiscima oko KiM (KURIR TV)

(Espreso/Gradske info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.