MALIŠA, CELA SRBIJA JE UZ TEBE: Lav sutra u Tiršovoj prima NAJSKUPLJI LEK NA SVETU!
Lav Teodorović, Foto: Instagram/Životzalava

SAMO HRABRO

MALIŠA, CELA SRBIJA JE UZ TEBE: Lav sutra u Tiršovoj prima NAJSKUPLJI LEK NA SVETU!

Lav je rođen iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće

Objavljeno:

Lav Teodorović, beba iz Novog Sada, koji boluje od spinalne mišićne atrofije (SMA) sutra će primiti u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj najskuplji lek na svetu - Zolgensmu, a to će ujedno biti i prvo primanje ovog leka u Srbiji, potvrdila je Lavova mama Sonja.

- Jutros smo primljeni u klinici u Tiršovoj, prethodnih dana su rađene dodatne analize, kako bi se potvrdilo da je Lav spreman da primi terapiju, i sutra je najvažniji dan u našim životima - rekla je mama Sonja koja je zahvalna državi, i ljudima koji su stali uz njenog malog borca.

Lav je rođen iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće. Prvi problemi primećeni su na neonataloškom pregledu u drugom mesecu života u vidu mlitavosti.

- Odmah smo krenuli sa vežbama, i kod kuće, i u ordinaciji. Međutim, sve je išlo sporo. Nismo videli napredak. A vreme je prolazilo... Kad god bismo pitali lekare, oni bi nam rekli da mnogo beba ima tu mlitavost, odnosno hipotoniju, i da će biti bolje - priseća se Sonja.

1 / 4 Foto: Instagram/Životzalava

Kako ima i starije dete, sedmogodišnju ćerkicu, Sonju je neprestano mučila sumnja. Videla je da nešto ne valja. Lav je sa devet meseci počeo da puzi, ali je to činio sporo, a sa 10 je usvojio sedenje ali nestabilno. Nije mogao ni da stane.

- Znala sam i kao majka, osećala sam. Bili smo uporni i odveli dete kod neurologa. Ali tad je već imao 15 meseci. Odmah je hospitalizovan i doktor je naložio genetičku analizu. Odmah je posumnjao na Spinalnu mišićnu atrofiju (SMA). Tako je i bilo. Stigao je pozitivan nalaz - priča majka, više i ne pokušavajući da ugasi bolne jecaje.

Doktor ih je upozorio da je hitno, da Lav lek mora da primi što pre, jer je već veliki i vrlo brzo neće ni ispunjavati uslove.

Bonus video:

00:50

MAJKA MALOG BOŠKA PREKLINJE: Za najskuplji lek u Budimpešti nam je potrebno još 850.000 evra, ne bismo da propustimo ovu šansu!

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.