NOVA SEZONA "UZMI RAČUN I POBEDI" DONOSI NOVA PRAVILA, A OVO SVE ZANIMA: Da li će stari računi VAŽITI u aplikaciji?
Uzmi račun i pobedi, Foto: Printscreen/Youtube/NALED

obratite pažnju

NOVA SEZONA "UZMI RAČUN I POBEDI" DONOSI NOVA PRAVILA, A OVO SVE ZANIMA: Da li će stari računi VAŽITI u aplikaciji?

Nova aplikacija "Uzmi račun i pobedi“, odnosno njena ažurirana verzija, ovih dana se pojavila u Google Play i Apple prodavnicama

Objavljeno:

U septembru počinje drugi ovogodišnji krug popularne nagradne igre Ministarstva finansija, a tim povodom lansirana je ažurirana aplikacija.

Nova aplikacija "Uzmi račun i pobedi“, odnosno njena ažurirana verzija, ovih dana se pojavila u Google Play i Apple prodavnicama aplikacija za mobilne telefone. Ovaj uvod u drugi ovogodišnji krug ove popularne nagradne igre Ministarstva finansija, koji je najavljen za septembar, doneo je i neka pitanja građana na koja su, za 24sedam, odgovorili iz Poreske uprave.

Građani koji su već učestvovali u ovogodišnjem izdanju "Uzmi račun i pobedi“, koje je dobilo svoj digitalni oblik umesto slanja koverti sa odsečcima fiskalnih računa i slipovima plaćanja bankovnim kartica, zabrinuli su se da li će im nova verzija "obrisati“ skenirane, dosad prikupljene, račune.

Uzmi račun i pobedi
foto: Printscreen/Youtube/NALED

Naime, pre početka najnovijeg izdanja nagradne igre je naglašeno da će svi računi koji su skenirani za prvi krug igre u 2023. važiti i za drugi.

Pre svega, kažu iz Poreske uprave, nije potrebno da se deinstalira stara aplikacija da bi se zamenila novom verzijom.

- Naprotiv, većini korisnika koji su dosad učestvovali u nagradnoj igri i slali fiskalne račune, aplikacija se već ažurirala. Odmah će primetiti mnogo bolje i uspešnije skeniranje QR kodova, zatim brojač poslatih računa, olakšan ručni unos PFR broja, kao i unapređenje pretrage poslatih računa – kažu naši sagovornici.

Aplikacija se sama „apdejtovala“ kod većine korisnika, a oni koji na svojim mobilnim uređajima imaju isključenu opciju automatskog ažuriranja, trebalo bi da to urade ručno.

- To traje veoma kratko, a svi prethodno poslati računi biće sačuvani. U skladu sa pravilima nagradne igre, svi računi poslati u prvom krugu nagradne igre važe i u drugom. Unapređenje aplikacije ne briše već poslate račune, već samo unapređuje i olakšava korisnicima buduće slanje računa – objašnjavaju iz Poreske.

Šta ako sam obrisao staru aplikaciju?

Ima i onih građana koji su u međuvremenu "izgubili“ aplikaciju, namernim brisanjem ili, recimo, promenom mobilnog telefona (aparata), pa sada pitaju da li to znači da su im i stari računi „obrisani“.

Uzmi račun i pobedi
foto: Printscreen/RTS

- U slučaju da se iz bilo kog razloga deinstalira stara aplikacija, dovoljno je instalirati novu aplikaciju i izvršiti registraciju sa istim brojem mobilnog telefona. Svi do tada poslati računi biće automatski učitani u novu aplikaciju sa servera Poreske uprave – otklanjaju i ovu bojazan i nedoumicu potrošača iz Poreske.

Kako okušati sreću

Za one koji instaliraju aplikaciju prvi put, ili je ponovo instaliraju, nakon njenog „skidanja“ sa digitalne prodavnice u telefon potrebna je registracija sa osnovnim ličnim podacima. Procedura popunjavanja adrese stanovanja, broja lične karte... završava se unošenjem SMS koda koji se dobija na prijavljeni telefon.

Nakon registracije, spremni ste za nagradnu igru, i sve što je potrebno je samo telefonom skenirati QR kodove sa računa. Ukoliko je to nemoguće, dešava se da „ne rade“ jer ih je proizvođač softvera za fiskalnu kasu loše napravio ili je fiskalni odsečak nedovoljno čitljiv, ručno se unose PFR broj i PFR vreme sa donje polovine svakog računa.

Sada bi ručnih unosa trebalo da bude manje, jer jeu okviru nove mobilne aplikacije, kažu, unapređena funkcionalnost skeniranja QR koda fiskalnog računa.

Nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“, kojoj je cilj da se smanji siva ekonomija i uvede više reda trgovine i promet fiskalnih kasa kroz „kontrolu građana“, organizuje se od 2017. godine.

U prvom krugu 2023. bilo je pet izvlačenja vrednih nagrada – 10 stanova u Beogradu ukupno vrednih 1,7 miliona evra, a toliko će biti i u drugom.

Pravo učešća u nagradnoj igri imaju svi punoletni građani sa prebivalištem ili boravištem u Republici Srbiji koji se registruju aplikacijom.

Svaki građanin, pored svog, u aplikaciji može da otvori još četiri naloga, na primer za članove svoje porodice, što će olakšati starijim osobama i drugim licima kojima je potrebna pomoć s novom tehnologijom da učestvuju u nagradnoj igri, objašnjavaju iz Ministarstva finansija.

U igri mogu da učestvuju samo računi koji sadrže QR kod i izdati su na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, bez obzira na datum izdavanja.

Važno je obratiti pažnju na to da je reč o vrsti računa „Promet - prodaja“ (oznaka se nalazi u gornjem delu računa, iznad spiska kupljenih proizvoda ili usluga).

Aplikacija će svakom učesniku poslati obaveštenje da li je uspešno uneo račun i neće dozvoljavati registraciju istog računa više puta. Takođe, učesnici će moći da ostvare uvid u sve svoje skenirane račune putem aplikacije, tako da ne moraju da čuvaju račune u papiru.

Za svaki uspešno skenirani ili ručno uneti račun, učesnici dobijati svoj jedinstveni kod koji se sastoji od dva slova i šest brojeva (npr. AA000000). Umesto koverata iz bazena, u novoj nagradnoj igri biće izvlačeni ovi kodovi. Do dobitnog koda će se dolaziti izvlačenjem kuglica iz bubnja Državne lutrije Srbije, u javnom izvlačenju u studiju Radio-televizije Srbije, koje se direktno prenosi na programu ove televizije.

Bonus video: ZBOG OVE 3 STVARI UKRAJINSKI VOJNICI PRAVE GREŠKE NA FRONTU! Spasić: Ukrajina će se 2025. godine suočiti sa VELIKIM PROBLEMOM

01:22

ZBOG OVE 3 STVARI UKRAJINSKI VOJNICI PRAVE GREŠKE NA FRONTU! Spasić: Ukrajina će se 2025. godine suočiti sa VELIKIM PROBLEMOM

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.