ZA KOJI DAN GLEDAĆEMO SPEKTAKL NA NEBU KOJI NE SMETE PROPUSTITI: zamislite ŽELJE, padaće ZVEZDICE!
Kiša meteora, Foto: Profimedia

KO VOLI

ZA KOJI DAN GLEDAĆEMO SPEKTAKL NA NEBU KOJI NE SMETE PROPUSTITI: zamislite ŽELJE, padaće ZVEZDICE!

Delta Akvaridi su meteorska kiša koja nastaje kada Zemlja na svom putu oko Sunca prođe kroz ostatke komete 96P/Machholz

Objavljeno:

Čini se da sve ređe podižemo pogled i posmatramo noćno nebo, da se među ljudima izgubila radoznalost o dalekim svetovima i tajnama koje krije svemir. Ne znamo šta je tačno uzrok, ali smo sigurni da je veliki faktor preokupiranost svakodnevnim problemima, ali i svetlosno zagađenje koje se svake godine pogoršava.

Međutim, leto 2023. godine je odlična prilika da se vratimo onome što je hiljadama godina okupiralo pažnju naših predaka, jer jul i avgust sa sobom donose pravi spektakl na noćnom nebu, i to u vidu kiša meteora - Delta Akvaridi i Perseidi.

Delta Akvaridi

Delta Akvaridi su meteorska kiša koja nastaje kada Zemlja na svom putu oko Sunca prođe kroz ostatke komete 96P/Machholz. Aktivnost ove meteorske kiše počinje sredinom jula, i završava se sredinom avgusta. Maksimum će se odigrati u noći između 28. i 29. jula, kada će radoznali posmatrači moći da vide do 20 meteora po satu.

Nažalost, ovu kišu meteora je teško posmatrati kada je Mesec vidljiv na nebu, što je pogotovo tačno ako je u pitanju pun Mesec, a ove godine će biti pun - i to u vreme maksimuma. Zapravo, 1. avgusta nas očekuje supermesec.

Kiša meteora
foto: Profimedia

Ipak, Mesec će se za vreme maksimuma, odnosno 29. jula, sat vremena iza ponoći, spustiti ispod horizonta, a vi svoj pogled usmerite prema jugu, jer će meteori prividno dolaziti iz pravca sazvežđa Vodolije.

Perseidi

Perseidi se smatraju najboljom kišom meteora u godini, a njeni meteori potiču od komete 109P/Swift-Tuttle. Ova meteorska kiša je aktivna od sredine jula do početka septembra, a njen maksimum je moguće posmatrati u noći između 12. i 13. avgusta. Ono što posebno izdvaja ovu nebesku pojavu jeste da se u danima oko maksimuma može videti od 50 do 100 meteorita na sat.

Mesec neće predstavljati preveliki problem posmatračima, jer su meteori koji ulaze u našu atmosferu veći, a samim tim i svetliji, sa tragom koji duže ostaje vidljiv na nebu.

Takođe, tokom maksimuma, Mesec neće biti vidljiv na nebu u večernjim časovima, a iako će meteori dolaziti iz pravca sazvežđa Persej (severoistok), biće moguće uočiti ih na celom nebu.

Kiša meteora
foto: Profimedia

Kako posmatrati kišu meteora

Ako nas vreme posluži, maksimume obe kiše meteora ne smete propustiti. Bojimo se da nemate ni izgovor, jer je 28. jul petak, a 12. avgust subota - idealno.

Najbolji način za posmatranje kiše meteora jeste da se udaljite od grada, ponesete stolicu ili podlogu za ležanje, i udobno se smestite. Nije vam potreban ni teleskop, a ni dvogled - sve će biti vidljivo golim okom.

Ako budete posmatrali maksimum Delta Akvarida, a ne vidite meteore, naš savet je da dozvolite očima pola sata da se priviknu na mrak, kao i da izbegavate upotrebu telefona u ovom periodu.

Ukoliko kamera vašeg pametng telefona poseduje režim za astrofotografiju, ne propustite da okinete koju fotku tokom posmatranja Perseida. Ipak, ukoliko telefon budete držali u ruci tokom fotografisanja, slike će vam biti mutne, te je potrebno da svoj uređaj oslonite na nešto, ili čak da ponesete stativ.

00:22

Nebo se odjednom zacrnelo i počelo je da tuče: Jako nevreme praćeno krupnim gradom pogodilo centar Kopaonika, ljudi bežali da se sklone

(Espreso/Smartlife)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.