PADAĆE DO 100 METEORA NA SAT, A EVO GDE MOŽETE DA IH POSMATRATE: Stiže najjači udar meteorske kiše 2023
Meteorska kiša, Foto: EPA

ZA LJUBITELJE astronomije

PADAĆE DO 100 METEORA NA SAT, A EVO GDE MOŽETE DA IH POSMATRATE: Stiže najjači udar meteorske kiše 2023

Meteorske kiše su pojava koja se dešava svake godine, u približno vreme

Objavljeno:

Nailazeći vikend donosi spektakl na noćnom nebu jer se očekuje vrhunac ovogodišnje meteorske kiše koja iz godine u godinu fascinira sve ljubitelje astronomije ali i širu publiku.

Naime, meteorske kiše su pojava koja se dešava svake godine, u približno vreme. Tokom leta to su Delta akvaridi i Perseidi. Kod prvih je vrhunac aktivnosti bio u noći između 30. i 31. jula, a kod drugih će biti u noći između 12. i 13. avgusta.

Delta Akvaridi

Delta Akvaridi je meteorska kiša koja nastaje kada Zemlja na svom putu oko Sunca prođe kroz ostatke komete 96P/Machholz. Aktivnost ove meteorske kiše počinje sredinom jula, i završava se sredinom avgusta. Maksimum dostiže u noći između 28. i 29. jula, kada radoznali posmatrači mogu da vide do 20 meteora po satu.

Nažalost, ovu kišu meteora je teško posmatrati kada je Mesec vidljiv na nebu, što je pogotovo tačno ako je u pitanju pun Mesec, a ove godine je bio pun - i to u vreme maksimuma.

Perseidi

Perseidi se smatraju najboljom kišom meteora u godini, a njeni meteori potiču od komete 109P/Swift-Tuttle. Ova meteorska kiša je aktivna od sredine jula do početka septembra, a njen maksimum je moguće posmatrati u noći između 12. i 13. avgusta. Ono što posebno izdvaja ovu nebesku pojavu jeste da se u danima oko maksimuma može videti od 50 do 100 meteorita na sat.

Mesec neće predstavljati preveliki problem posmatračima, jer su meteori koji ulaze u našu atmosferu veći, a samim tim i svetliji, sa tragom koji duže ostaje vidljiv na nebu.

Takođe, tokom maksimuma, Mesec neće biti vidljiv na nebu u večernjim časovima, a iako će meteori dolaziti iz pravca sazvežđa Persej (severoistok), biće moguće uočiti ih na celom nebu.

Kako posmatrati kišu meteora

Najbolji način za posmatranje kiše meteora jeste da se udaljite od grada, ponesete stolicu ili podlogu za ležanje, i udobno se smestite. Nije vam potreban ni teleskop, a ni dvogled - sve će biti vidljivo golim okom.

Ako budete posmatrali nebo u noći kada se očekuje maksimum kiše, a ne vidite meteore, savet je da dozvolite očima pola sata da se priviknu na mrak, kao i da izbegavate upotrebu telefona u ovom periodu.

Ukoliko kamera vašeg pametng telefona poseduje režim za astrofotografiju, ne propustite da okinete koju fotku tokom posmatranja Perseida. Ipak, ukoliko telefon budete držali u ruci tokom fotografisanja, slike će vam biti mutne, te je potrebno da svoj uređaj oslonite na nešto, ili čak da ponesete stativ.

NOĆ METEORA NA AVALI

U subotu, 12.avgusta 2023. od 21h do ponoći, na kompleks Avalskog tornja stiže noć nebeskog spektakla - čarobna kiša meteora.

Avalski toranj
foto: Printscreen/youtube/newyorkpost

- Sa platoa ispod tornja posmatramo teleskopom, ali i golim okom iz ležećeg položaja, zbog čega sve ljubitelje astonomije i romantičare pozivamo da sa sobom ponesu ćebe ili podlogu na kojoj će ležati dok posmatramo ovaj nebeski fenomen uz stručno vođenje predstavnika Astronomskog društva "Ruđer Bošković". Ulaz na plato je slobodan - saopštili su iz JP "Emisiona tehnika i veze".

U noći meteora olaniran je i ples i tango pod zvezdama, a na likovnoj radionici oslikavaće se zvezdano nebo.

- Zbog ograničenog kapaciteta Vidikovca koji će biti otvoren za individualne posete, i želje da što više ljudi uživa u noćnom razgledanju sa tornja, moramo ograničiti vreme posete na najviše 20 minuta. Cene ulaznica za posetu vidikovca je uobičajena, kao i ostalim danima; standardna 400 dinara, za studente, đake i penzionere 200 dinara, za decu predškolce i lica sa invaliditetom 1 dinar - navedeno je u saopštenju.

Bonus video:

00:42

Nevreme u Beogradu

(Espreso/Smartlife.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.