KIŠA METEORA ĆE "PADATI" TOKOM CELOG LETA: Evo kada će OVA pojava biti VIDLJIVA, desiće se SPEKTAKL na NEBU!
Meteori, Foto: Profimedia

METEORI

KIŠA METEORA ĆE "PADATI" TOKOM CELOG LETA: Evo kada će OVA pojava biti VIDLJIVA, desiće se SPEKTAKL na NEBU!

Meteorske kiše nastaju pri prolasku Zemlje kroz ostatke neke komete - meteorite, što može da traje između nekoliko sati i nekoliko nedelja

Objavljeno:

Posmatranje meteora je za mnoge fascinantno, ali ima i onih koji se plaše da neće sagoreti i da će udariti o tlo negde u njihovoj blizini. Uostalom i pad asteroida je uništio dinosauruse.

A meteor je asteroid ili drugi objekat koji gori i isparava pri ulasku u Zemljinu atmosferu. Meteori su opšte poznati kao "zvezde padalice", a najbolje se vide kada je na nebu pojava znana kao meteorske kiše.

U toku meteorske kiše, daleko od naseljenih mesta, može se videti između 10 i 100 meteora na sat. Pošto potiču od istog objekta, imaju paralelne putanje i izgleda kao da dolaze iz istog dela neba. To mesto se naziva radijant. Većina meteorskih kiša upravo nosi naziv po sazvežđu u kome se nalazi njihov radijant, piše na sajtu Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Sve u svemu, nema razloga ni za kakvu paniku, niti ima opsanosti. Pogledajte datume značajnijih meteorskih kiša do kraja ove godine, podesite podsetnik i uživajte.

Delta Akvaridi

Delta Akvaridi su ostaci dve komete, Marsden i Kracht. Njihov maksimum je oko 20 meteora po satu, u noći između 28. i 29. jula, mada se mogu posmatrati skoro celog jula i avgusta. Sazvežđe Vodolija, odakle prividno potiču, je u to doba godine nisko na horizontu, a prisutan je i pun Mesec ubrzo nakon maksimuma, tako da Delta Akvaridi nisu najpogodniji za posmatranje.

Meteori
Meteorifoto: NASA

Perseidi

Perseidi su jedna od najpoznatijih meteorskih kiša, kod koje se uoči noći maksimuma može videti čak 50-100 meteora po satu, zavisno od posmatračkih uslova. Potiču od komete Swift-Tuttle, otkrivene 1862. godine. Aktivni su od sredine jula do kraja avgusta, sa maksimumom između 12. i 13. avgusta. Iako im je radijant u sazvežđu Persej, mogu se uočiti na celom nebu.

Orionidi

Orionidi su krhotine sa Halejeve komete, čiji se radijant nalazi u sazvežđu Orion. Aktivni su svake godine od početka oktobra do 7. novembra. Radi se o prosečnoj meteorskoj kiši, sa maksimumom od 20 meteora po satu između 21. i 22. avgusta.

Tauridi

Tauridi potiču od dva zasebna tela - komete Enke (2P/Encke) i asteroida 2004 TG10, a njihov radijant se nalazi u sazvežđu Bik (Taurus). Mogu se posmatrati od 7. septembra do 10. decembra, sa maksimumom između 4. i 5. decembra. U poređenju sa drugim meteorima, tauridi su sjajniji i duže se zadržavaju na nebu.

Leonidi

Leonidi se javljaju svakog novembra i vidljivi su tokom celog meseca, a ovogodišnji maksimum biće u noći između 17. i 18. novembra. Specifični su po tome što na približno svakih 33 godina prerastaju u meteorske oluje, kod kojih se može videti na stotine, ili čak hiljade meteora po satu. Ovakav događaj je poslednji put zabeležen 2002. godine, a najintenzivniji je bio 1966. godine, kada je primećeno preko 1000 meteora u vremenskom periodu od oko 15 minuta!

Geminidi

Geminidi spadaju u jedne od najaktivnijih meteorskih kiša, gde može da se vidi preko 100 meteora po satu u odgovarajućim uslovima. Ove godine se njihov maksimum pada između 13. i 14. decembra, kada Mesec neće zaklanjati njihov sjaj. Geminidi se javljaju svake godine u periodu od 7. do 17. decembra. Osim po brojnosti, poznati su i po tome što potiču od asteroida umesto komete - konkretno asteroida 3200 Phaethon.

Meteorske kiše nastaju pri prolasku Zemlje kroz ostatke neke komete - meteorite, što može da traje između nekoliko sati i nekoliko nedelja.

Dok god ima materijala, Zemlja će svake godine prolaziti kroz iste ostatke, zbog čega iste meteorske rojeve možemo da posmatramo svake godine.

Primera radi, znamo da Perseide možemo da vidimo svakog avgusta, a njihovo pojavljivanje je prvi put zabeleženo pre čak 2000 godina.

(Espreso/PMF Niš)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.