NEMAM ZA PLJUGE I SOK, ČEKA NAS POSAO U PEKARI: Oni studiraju u Srbiji i OVO SU NJIHOVI GLAVNI PROBLEMI! (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

muke su to

NEMAM ZA PLJUGE I SOK, ČEKA NAS POSAO U PEKARI: Oni studiraju u Srbiji i OVO SU NJIHOVI GLAVNI PROBLEMI! (FOTO)

Šta je najveći problem srpskih studenata i da li pomišljaju da napuste zemlju: to su pitanja koja smo postavili na 4. aprila, Dan studenata
Objavljeno: 22:36h

Sanja, Pravni fakultet

foto: Filip Plavčić

- Najveći problem su visoke školarine i nemogućnost mnogih da studiraju, iako bi to želeli, možda više od nekih drugih koji imaju sredstava. Trebalo bi povećati broj studenata koji su na budžetu, ali naravno, samo zaslugama.

Sanja je sličnog stava kao Anica kada je reč o odlasku iz Srbije. Ne bi napuštala svoju državu, jer kako kaže i "belim svetom bi tumarala, kao i ovde, a u Srbiji je bar na poznatom terenu".

Vukašin Maksić, master studije sociologije

foto: Filip Plavčić

- Odsustvo bilo kakve perspektive, neusklađenost programa sa tržištem rada i bolonja su najveći problemi sa kojima se studenti suočavaju. Po meni problem je trenutno nerešiv.

Vukašin dodaje da iz Srbije ne bi otišao, ali da se nikad ne zna...

Aleksandar Korolija, student sociologije

foto: Filip Plavčić

- Najveći problem je zaposlenje. Studenti ili nemogu da nađu posao nakon studiranja, u struci, podrazumeva se ili pronađu posao u nekom magacinu, koji ne da nije u njihovoj struci, nego je posao koji je maltene robovski - priča Aleksandar i dodaje da bi taj problem mogao da se reši, ako bi se na neki način promenili ekonomski i politički sistem.

On se pridružuje većini koja nije za odlazak iz Srbije i kaže da "ni pod kojim uslovima ne bi otišao odavde".

Mladi i posvećeni studenti su ono najbolje što ova država može da izrodi. Oni su i dalje tu, spremni da se bore uprkos ne tako srećnoj stvarnosti.

(M.B.)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.