DOJENJE I PUZANJE SU DVE GLAVNE STAVKE U BEBINOM RAZVOJU: Zato sutra mališani mogu da odmere svoje SNAGE
Puzanje, Foto: RINA

UČENJE KROZ IGRU

DOJENJE I PUZANJE SU DVE GLAVNE STAVKE U BEBINOM RAZVOJU: Zato sutra mališani mogu da odmere svoje SNAGE

Upoznavanjem prostora u kome boravi, dete poboljšava svoje motorne sposobnosti kojima stiče fizičku nezavisnost

Objavljeno:

Dojenje i puzanje udruženim snagama kao preduslovi pravilnog razvoja bebirona!

Veoma važna nedelja u godini, Nedelja dojenja podstakla nas je da dodatno razmišljamo o mališanima, ali i njihovim mama. Postoji li išta zdravije od dojenja i majčinog mleka? Sigurno ne! Zato je ova nedelja tu da nas podseti da majčino mleko nema zamenu, da sve mame u dojenju treba da podržimo, da im olakšamo tu najlepšu, ali i najzahtevniju životnu ulogu. Savetovalište Bebiron upravo povodom Nedelje dojenja organizuje sada već tradicionalnu, najslađu trku bebu, čuvenu Puzijadu 5. avgusta sa početkom u 10 sati! Trke bebirona trajaće sat vremena, dakle do 11 sati, a oni najbrži biće vredno nagrađeni. Dojenje i puzanje zajedničkim snagama garantuju pravilan rast i razvoj bebe.

Učešće je potpuno besplatno! Deca najviše uče kroz igru, zbog toga nudimo i učenje i zabavu kako za naše najslađe bebirone tako i za njihove roditelje!

Zašto je puzanje važno?

Iako puzanje nije neophodan preduslov za hodanje odličan je trening za sve mišiće, kako za njihovu snagu tako i za elastičnost. Nakon kretanja po ravnom, dete će početi da savlađuje prepreke, na kraju će puzati uz stepenice. Upoznavanjem prostora u kome boravi, dete poboljšava svoje motorne sposobnosti kojima stiče fizičku nezavisnost.

Puzijada
foto: Savetovalište Bebiron

Kada dovoljno očvrsne i ovlada ovim fazama kretanja, počinje da se uspravlja najpre u klečeći položaj i na kraju u stojeći iz koga će početi da pravi prve samostalne korake.

Sva iskustva profesionalaca koji prate razvoj dece, neosporno govore da je puzanje izuzetno važno za pravilan razvoj motorike. Neka deca prohodaju pre nego što nauče da puze ali bez obzira da li će propuzati ili ne treba sprovoditi vežbe pripreme za puzanje koje imaju za cilj da ojačaju mišiće ruku i nogu pri oslanjanju na šake i kolena.

Dok se beba ljulja u četvoronožnom položaju prenoseći težinu napred – nazad, ona jača mišiće trupa koji će je kasnije održavati u uspravnom položaju. Prerano postavljanje deteta na noge da stoji dovodi do prenaprezanja mišića, do velikog opterećenja zglobova nogu, čak i do pojave deformiteta stopala.

Pošto smo shvatili koliko je puzanje važno rešili smo da nešim mališanima u tome pomognemo, da ih osnažimo i odmalena ih učimo druženju, zabavi i sportskom duhu! A sva dešavanja u proteklih nekoliko meseci bila su nam veliki podsetnik da sa decom posvećeno radimo od malih nogu, i pre prvih koraka.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.