U SRBIJI LEGALNOG ORUŽJA IMA NA PRETEK, ALI AKO NEMATE DOZVOLU, ODVALIĆE VAS OD KAZNE: MUP upravo izdao saopštenje
Oružje, ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

neverovatno

U SRBIJI LEGALNOG ORUŽJA IMA NA PRETEK, ALI AKO NEMATE DOZVOLU, ODVALIĆE VAS OD KAZNE: MUP upravo izdao saopštenje

Iz MUP-a navode da pored dozvola za nošenje oružja za ličnu bezbednost u Srbiji 44.135 osoba ima registrovano sportsko oružje

Objavljeno:

U Srbiji 188.223 ljudi ima registrovano oružje za ličnu bezbednost, a Dragana Stojković iz Uprave za upravne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova ističe da pored uslova za dobijanje dozvole za držanje oružja, osoba koja želi da poseduje oružje mora da ispunjava i uslove za njegov bezbedan smeštaj i čuvanje.

Iz MUP-a za Tanjug navode da pored dozvola za nošenje oružja za ličnu bezbednost u Srbiji 44.135 osoba ima registrovano sportsko oružje, a 222.584 fizičkih lica ima registrovano lovačko oružje za koje su izdati oružni listovi za držanje i nošenje oružja.

Stojković ističe da je Pravilnikom o prostorno tehničkim uslovima za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja propisano da oružje ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da oružje mora biti smešteno u sefovima, kasama i drugim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Oružje, ilustracija
Oružje, ilustracijafoto: Printscreen/RTS

Ona je navela i da kasa, sef ili ormar u kojem se drži oružje mora biti fiksiran za nešto, zid ili orman, odnosno ne može biti sef koji bi neko mogao da premesti ili odnese iz stana.

Municija, kako je objašnjava Stojković, mora biti odvojena od oružja, što ne znači da mora biti u drugom sefu, već je dovoljno da bude odvojena od oružja.

- Jako je bitno da oružje ne dođe u posed neovlašćenih lica, a ukoliko vlasnik oružja postupi suprotno toj zakonskoj regulativi smatra se prekršajem za koji je predviđena sankcija odnosno novčana kazna u iznosu od 20.000 do 150.000 dinara i zaprećena je kazna zatvora do 60 dana - istakla je Stojković.

Pravilnikom je propisano i da se oružje i municija čuvaju u stambenom prostoru u mestu prebavilašta vlasnika oružja, kao i da oružjem rukuje pažljivo i da ga savesno čuva.

Kada je u pitanju prenos, odnosno transport oružja, Stojković je pojasnila da fizičko lice može za sopstvene potrebe da prenosi oružje, ali ono mora biti spakovano u kofer, futrolu, ali tako da se onemogući upotreba oružja i da u oružju nema municije kada se prenosi.

- Pravna lica i preduzetnici mogu da vrše prenos oružja preko posrednika, ali je bitno da on na propisnom obrascu da ovlašćenje za taj prenos - rekla je Stojković.

Neki od uslova za dobijanje dozvole za držanje oružja su zdravstvena sposobnost, neosuđivanost za određena krivična dela, obučenost za rukovanje vatrenim oružjem kao i uslovi za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja.

Iz MUP-a preciziraju da za dobijanje dozole za ličnu bezbednost osoba mora da ima opravdan razlog, odnosno da im može biti ugrožena lična bezbednost zbog prirode posla ili drugih okolnosti, dok za držanje lovačkog oružja moraju da dostave dokaz da ispunjavaju uslove za posedovanje lovne karte, a za za sportsko oružje – uverenje o aktivnom članstvu u sportskoj streljačkoj organizaciji.

Fizičko lice koje želi da dobije dozvolu za nošenje oružja mora u izjavi koju daje u policiji da iznese činjenice koje ukazuju na to da mu je lična bezbednost bitno ugrožena, dok će nadležni organ rukovodeći se ocenom dokaza i podataka iz evidenecija, kao i ocenom činjenica i podataka koji su prikupljeni bezbednosnom proverom utvrditi da li bi bezbednost mogla da mu bude ugrožena.

Osobama koje uspunjavaju uslove oružani list se izdaje sa rokom važenja od deset godina, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova vode računa o tome da li vlasnik drži propisno oružje.

Nadležni organ može, ukoliko se neki od uslova prekrši, da donese rešenje o oduzimanju oružanog lista.

Dodali su i da u skladu sa Zaključcima Vlade od 4. i 5. maja ovo ministarstvo radi na pripremi Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o oružju i municiji.

Bonus video:

01:05

I MI PRIČAMO DA NE PRODAJEMO ORUŽJE UKRAJINI, PA VEROVATNO TO RADIMO Vladisavljev: Amerika optužuje jer se osetila ugroženom

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.