OVE ZEMLJE IMAJU NAJVIŠE KOMADA ORUŽJA NA 100 STANOVNIKA: Objavljena lista, Srbija na VISOKOJ POZICIJI
Oružje, Foto: MUP

evo gde je srbija

OVE ZEMLJE IMAJU NAJVIŠE KOMADA ORUŽJA NA 100 STANOVNIKA: Objavljena lista, Srbija na VISOKOJ POZICIJI

U Srbiji je u toku akcija Ministarstva unutrašnjih poslova tokom koje su građani pozvani da predaju neregistrovano oružje i municiju

Objavljeno:

Sudeći po broju komada oružja civila, na 100 građana, Srbija je četvrta u svetu, odmah iza SAD, Jemena i Crne Gore. Među 53 navedene zemlje, na pretposlednjem i poslednjem mestu su Indonezija i Tajvan, koje, kako se navodi, nemaju civilnog oružja, čita se iz najnovije liste koju je danas na Tviteru objavio World of Statistics.

Primera radi, navodi se da Kanada ima 34,7 komada oružja, Finska 32,4, Island 31,7, Austrija 30, Portugal 21,3, Turska 16,5, Rusija 12,3, a Izrael 6,7 komada oružja na 100 stanovnika.

Podsetimo, u Srbiji je u toku akcija Ministarstva unutrašnjih poslova tokom koje su građani pozvani da predaju neregistrovano oružje i municiju. Akcija traje do 8. juna. Povod su bila dva masakra koja su se desila za manje od 48 sati u kojima je ubijeno 18 osoba, mahom dece i mladih, a ranjena 21.

Više od pola miliona ljudi u Srbiji legalno poseduje oružje, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova u akcijama oduzimanja ilegalnog oružja sakupilo oko stotinu hiljada komada, navodi Radio Slobodna Evropa u tekstu objavljenom uoči početka akcije predaje naoružanja.

Ove podatke izneo je Nenad Ljubišić, stručnjak za oružje iz Strukovnog udruženja policije.

Ipak, istraživanje koje je na Tviteru objavio World of statistics barata sa ciframa koje su iste kao i prošle godine. Ono nije u potpunosti precizno, objasnili su tada sagovornici RTS-a, jer nije jasno razgraničen broj nelegalnih od broja legalnih komada oružja.

U Srbiji je tada bilo oko 900.000 komada legalnog naoružanja i ono se nalazi u posedu građana. Ima registrovanih 580.000 legalnih vlasnika, imamo 12,6 odsto naoružanih Srba ili sedam komada oružja na 100 stanovnika.

- Sa tim statistikama koje su legalne i javne i dostupne mi smo pretposlednji u regionu, iza nas je samo Severna Makedonija - navela je tada Zorica Subotić iz Nacionalne asocijacije za oružje Srbije, članica Upravnog odbora za RTS.

Velika količina oružja koje ilegalno poseduju građani Srbije zaostala je iz ratova vođenih na prostorima bivše Jugoslavije, okončanih pre 23 godine.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, prema podacima Svetskog populacionog foruma iz 2021, Srbija je bila na petom mestu u Evropi po broju komada oružja po glavi stanovnika, a odmah za njom Crna Gora.

- Na osnovu jedine baze podataka o broju registrovanih oružja koju ima MUP, kao organ koji izdaje dozvolu za posedovanje i nošenje oružja, u Srbiji ima ispod 800.000 hiljada komada oružja u legalnom posedu u rukama oko 570.000 vlasnika. Tu spadaju i fizička i pravna lica. Neka lica kao što su lovci i streljačka udruženja, firme za obezbeđenje, mogu posedovati više komada oružja. Na sto stanovnika Srbija ima oko 12 komada oružja, a primera radi Sjedinjene Američke Države na sto stanovnika imaju 120 komada oružja - rekao je Ljubišić za Radio Slobodna Evropa.

05:27

ORUŽJE I PREDAJA

(Espreso / Radio Slobodna Evropa / RTS / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.