"UDARI VETRA BIĆE 100 KM/H": Meteorolog Ristić najavio NOVE SUPERĆELIJSKE OLUJE, tek nam sledi PIK AFRIČKOG CIKLONA
Ivan Ristić, Foto: Kurir TV

NOVE NEPOGODE

"UDARI VETRA BIĆE 100 KM/H": Meteorolog Ristić najavio NOVE SUPERĆELIJSKE OLUJE, tek nam sledi PIK AFRIČKOG CIKLONA

Oluja nije karakteristična za ovo podneblje, kaže Ristić i otkriva kako ovakvo nevreme nastaje

Objavljeno:

Oluja koja je iz Hrvatske i Slovenije protutunjala kroz Srbiju napravila je veliku materijalnu štetu, jak vetar nosio je delove krovova, fasade, ograde, semafore, a na Novom Beogradu pala su i dva krana. Nekoliko osoba je povređeno, ali nema ljudskih žrtava, a pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 15 osoba, među kojima i petoro dece, iz šume u Beočinu.

Meteorolog Ivan Ristić otkrio je kakvo nas vreme očekuje danas i u narednom periodu.

"Sve je počelo juče u Sloveniji u ranim prepodnevnim časovima. Oblak je brzo počeo da se širi, što je gore, to je bila superćelijska oluja i bio je super brz, kretao se oko 100 km/h. Ta dva sata je bio u Zagrebu, oko 8 sati je već bio u Beogradu", istakao je meteorolog i dodao:

"U tom regionu gde je bio najjači, bile su 4 ljudske žrtve, zbog pada drveća. Vetar je u Srbiji bio orkanske brzine, izazvao je ogromnu štetu u celoj Srbiji. U nekim gradovima između zgrada se vetar dodatno pojačava, treba na to upozoriti ljude", kaže meteorolog.

Ivan Ristić
Ivan Ristićfoto: Kurir TV

Oluja nije karakteristična za ovo podneblje, kaže Ristić i otkriva kako ovakvo nevreme nastaje.

"To se dešava kada se nalazimo na periferiji afričkog anticiklona, mi smo trenutno na toj periferiji, ne postižemo te temperature, ali imamo problem sa superćelijskim olujama", naveo je i dodao:

"Kada vam kažu da dolazi osveženje to je opasno, jer taj topao vazduh se kreće na gore i kada je nestabilna atmosfera kao sada, može da napravi velike probleme. Svaki stepen temperaturne razlike uzrokuje pojačavanje vetra.

"Do nedelje će biti uslova za superćelijske oluje, bićemo na periferiji afričkog ciklona. Očekuju se udari vetra od 100 km/h. Ako dođu ranije te superćelijske oluje, između 2 i 6, onda ima uslova i za ogroman grad. U utorak će temperature biti baš vrele, temperature do 40 stepeni, a od srede će biti prijatnije vreme, afrički talas kreće ka Africi i biće prijatnije", kazao je Ristić.

Bonus video:

05:22

OLUJA POKUPILA SPLAV, NISU SVI USPELI DA POBEGNU! Reporteri Kurira na lica mesta otkrili posledice katastrofe u Srbiji

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.