OLUJE SA SNAGOM ATOMSKE BOMBE PRETE SRBIJI? Od TROPSKIH VRUĆINA do OPASNOG NEVREMENA, oglasio se stručnjak
Oluja, Foto: beta dragan gojić, beta Emil Vas

vreme

OLUJE SA SNAGOM ATOMSKE BOMBE PRETE SRBIJI? Od TROPSKIH VRUĆINA do OPASNOG NEVREMENA, oglasio se stručnjak

Globalno ovaj toplotni talas trajaće do 26. jula kada će nam stići oblaci, kiša i osveženje

Objavljeno:

Meteorolog Ivan Ristić istakao je da nas u narednom periodu čekaju tropske temperature, ali i opasnost od superćelijskih oluja, koje imaju neverovatnu snagu. Stručnjaci ih upoređuju sa jačinom atomske bombe, a loša vest je što se od nje ne možemo nikako zaštiti.

Dramatični snimci nevremena u Vrbasu uznemirili su javnost. Proteklih dana Vojvodinu je pogodilo snažno nevreme, grad je tukao sve pred sobom. Za samo nekoliko minuta zabelele su se ulice ovog grada. Vetar i grad uništili su i drveće, sa grana je otpala ogromna količina lišća.

Sunce, Vreme, Vrućina, Leto
foto: Emilija Jovanović

Zgrade i stambeni objekti izgledaju kao posle bombardovanja, a prema rečima meteorologa Ivana Ristića u pitanju je superćelijska oluja, koja ima snagu atomske bombe.

- Globalno ovaj toplotni talas trajaće do 26. jula kada će nam stići oblaci, kiša i osveženje. Skoro deset dana će biti vrućine. Kada su u pitanju ove superćelijske oluje, čim u panonsku niziju uđe malo svežeg vazduha posle vrelih dana treba očekivati pojavu tih oluje. Nastaju tako što hladniji vazduh dolazi u prizemlju, a u međuvremenu je tu bilo puno toplog vazduha. On počinje da se uzdiže i što je topliji, veća je šansa da bude jača oluja. I ti vrhovi oblaka koji nastaju od tog toplog vazduha budu i do 15 kilometara. To je ta energija... Mi tu ne možemo ništa da uradimo, ni protivgradna zaštita. Ta snaga atomske bombe, mi tu ništa ne možemo da učinimo - kaže Ristić.

Drugi pik toplotnog talasa donosi tropske noći

On je dodao i da ulazimo u drugi pik toplotnog talasa, koji je nazvan Haron.

- Počeo je novi pik toplotnog talasa. Nazvan je Haron, prethodno je bio Lucifer - jezgro, koji je poslao Kerbera. Danas pa do srede veoma toplo i sparno. Temperature će biti između 35 i 40 stepeni. Dobra vest je da se ne očekuje preko 40. U sredu dolazi malo svežiji vazduh i to znači opasnost. Tada se mogu ponovo očekivati te superćelijske oluje na području Vojvodine. Najverovatnije će da kiša stići u toku noći do Beograda. U četvrtak će biti svežije dosta, temperature će ići do 32 stepena - kaže Ristić i dodaje:

Oluja, Nevreme, Vrbas
foto: Printscreen/Instagram/192.rs

- Sledeće nedelje nas očekuju tropski dani i tropske noći, to znači da je temperatura preko noći ne pada ispod 20 stepeni. Čak ni na Zlatiboru. Najveći problemi će biti na jugu zemlje, biće suša ogromna i treba voditi računa i upozoriti na požare - kaže meteorolog Ivan Ristić za "Pink".

Upozorenje RHMZ

Sa Mediterana nam stiže sve topliji vazduh, a na snazi je upozorenje RHMZ na visoke temperature, koje važi do 19. jula. Danas i u prvoj polovini naredne sedmice očekuje se lokalno i do 40 stepeni. U velikim gradovima očekuju se i tropske noći.

Zapadna Srbija, Šumadija, Pomoravlje i Jugoistočna Srbija su pod crvenim meteo-alarmom, što znači da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja, piše RTS.

01:07

DANAS JE NAJTOPLIJI DAN, A DOLAZI NAM JOŠ PAKLNIJE VREME Ristić: Ovaj deo Srbije očekuju pljuskovi, NA ZLATIBORU TROPSKA NOĆ

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.