BRIJANJE NA PLAŽI UZ MIRIS PEČENOG JAGNJETA, TUČA NA BAZENU: Stručnjak objasnio šta se NE SME na LETOVANJU
Bonton n plaži, Foto: Printscreen/TV Prva

DOBRO PROČITAJTE

BRIJANJE NA PLAŽI UZ MIRIS PEČENOG JAGNJETA, TUČA NA BAZENU: Stručnjak objasnio šta se NE SME na LETOVANJU

Postavljanje ležaljke tik uz drugu takođe ne treba da se radi

Objavljeno:

Na gradskom bazenu u Čačku potukle su se dve žene zbog čega su morali da intervenišu policija i Hitna pomoć. Jedna turistikinja je u Petrovcu na šetalištu usred dana odlučila da obrije noge brzinom svetlosti, a na Jazu se vijorio miris sveže pečenog jagnjeta na ražnju. Šta je javni bonton, a šta kršenje javnog reda i mira, otkrio je u emisiji "150 minuta" na Prvoj komunikolog Marko Burazor.

"Bonton podrazumeva, kako i reč francuskog porekla kaže, dobar ton ili otmeno držanje. To je skup pravila lepog ponašanja u društvu. Pečenje jagnjeta na plaži, brijanje nogu i slične stvari nisu lep prizor. To nije normalno ponašanje. Ne možemo da ignorišemo jer ćemo prepričavati prijateljima već sutra na kafi", kaže Burazor i otkriva šta se sve smatra kršenjem bontona na plaži.

"Ako neko sedne ispred vas na plaži, a blizu ste mora i zakloni vam pogled na sve, to je apsolutno kršenje svih normi. To je čak i zapisano u nekim pravilima, da se to ne radi. Postavljanje ležaljke tik uz drugu takođe ne treba da se radi. To je zabranjeno, da dolazite bliže na metar i po od druge osobe. Noge su vam ispod miške, dok je tuđa glava kod vaših nogu. Meni lično smetaju porodice koje spremaju hranu na plaži. U redu je da ako smo na udaljenoj plaži, donesemo spremno, ali da kuvamo i spremamo hranu, nije dozvoljeno", ističe komunikolog.

Sunčanje, Plaža, More, Leto
foto: EpicStockMedia / Alamy / Alamy / Profimedia

Bonton zapravo podrazumeva uvažavanje druge osobe.

"Svrha je da se druga osoba zaštiti i oseća prijatno. Po bontonu nije da ste na sastanku i da stavite telefon na sto, a kamoli da ga čačkate. Telefon treba da bude daleko od očiju. Na taj način odajete poštovanje drugoj osobi. Bonton se veoma razlikuje od zemlje do zemlje", kaže Marko i otkriva neka zanimljiva pravila:

"U Rumuniji nije normalno da pružite ruku osobi lepšeg pola, isto tako i u Rusiji. U Japanu je normalno da nemate fizički kontakt, već naklon. Kažu da je njihova kultura takva da jedu na podu, pljuju dok jedu i ispuštaju gasove. Nije baš tako, ima i toga, ali ne toliko. Ne pljuju dok jedu, ali vam uzimaju hranu iz tanjira. Tu sam bio šokiran. Bio sam u Tokiju na ručku i prijatelj mi je uzeo hranu iz tanjira iz kog jedem i kaže da uzmem ja od njega, viče: 'To je ovde normalno'. U Tokiju ne postoji lični prostor", objašnjava komunikolog.

01:18

PLAŽA NA RZAVU: Najčistija reka u Srbiji privlači turiste tokom cele godine

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.