STRANCI DOŠLI NA MORE U HRVATSKU, PA OSTALI ZAPANJENI: Jedno ne mogu da POJME, potez konobara ih OSTAVIO BEZ REČI
Split, Foto: Profimedia

hrvatska

STRANCI DOŠLI NA MORE U HRVATSKU, PA OSTALI ZAPANJENI: Jedno ne mogu da POJME, potez konobara ih OSTAVIO BEZ REČI

Naše odbijanje hrane nije dobro prošlo jer nam je oteo meni iz ruku i zamolio nas da očistimo sto. Bili smo pomalo zbunjeni grubošću ali smatrali smo da je ispravna stvar da ga poslušamo i očistimo, rekli su oni

Objavljeno:

Na Reditu je objava stranca na godišnjem odmoru u Hrvatskoj postala viralna – zbog situacije koja im se desila u jednom restoranu na splitskoj Rivi, oni su rešili da se obrate Hrvatima na ovoj društvenoj mreži i pitaju „da li je normalno da ih konobar ne usluži“ jer su želeli samo da naruče piće, ali ne i hranu.

„Zdravo! Nas nekoliko prijatelja poslednjih nedelju dana obilazimo Hrvatsku. Pre nekoliko dana bili smo u Split u poseti fascinantnoj Dioklecijanovoj palati.. Taj dan je bila jako visoka temperatura tako da smo odlučili da putovanje završimo uz par koktela u jednom od restorana na splitskoj Rivi.

Međutim, zbog onoga što nam se desilo, osećam da nam treba pomoć hrvatske grupe na Redit-u jer želimo da razmotrimo lokalne norme (ili možda širom EU?).

Seli smo u restoran i rekli konobaru naš izbor koktela nakon čega nas je on pitao koju hranu bismo želeli da naručimo – bili smo sigurni da želimo samo koktel pošto smo prethodno posetili restoran i bili smo samo žedni.

Međutim, naše odbijanje hrane nije dobro prošlo jer nam je oteo meni iz ruku i zamolio nas da očistimo sto. Bili smo pomalo zbunjeni grubošću ali smatrali smo da je ispravna stvar da ga poslušamo i očistimo.

Međutim, nakon toga, konobar nam je onda rekao da ne može da nas posluži ako želimo samo piće i zamolio nas da napustimo restoran i da se preselimo u sledeći i otišao. Možda je to bio njegov znak da postoje namenski kafići za piće. Ipak, odlučili smo da se vratimo u naše hotelske sobe.

Ne znamo da li je to zbog našeg nepoznavanja lokalnih normi ponašanja ali mi kod kuće sasvim normalno naručimo samo nekoliko pića u restoranu.

Konobar
foto: Profimedia

Interesovali smo se pre putovanja za niz pravila koje trebamo poštovati prilikom posete Hrvatskoj, ali nismo naišli na nešto u vezi sa restoranskim bontonom. Može li nam neko pomoći da ostavimo ovo iskustvo iza sebe uz malo bolju sliku nego što je trenutna?“, napisao je on.

U komentarima, mnogi su turisti odgovorili da je čudno da u samom restoranu zauzmu sto samo za piće, ali da je ponašanje konobara svakako grubo i nekulturno, prenosi Blic.

„Smatra se čudnim zauzeti sto u restoranu ako samo želite da naručite nešto za piće, za to postoje kafići namenjeni za to. Ipak način na koji vas je konobar tretirao nije normalan“, „Njihov novac dolazi upravo od prodaje hrane, tako da svoj profit žele da podignu čuvajući stolove za ljude koji žele hranu i koji će potrošiti više novca“, bili su samo neki od komentara ispod ove objave.

Bonus video:

01:47

Ovo su cene smeštaja i prevoza do poznatih letnjih destinacija

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.