U TOKU JE NAVALA NA PUTNE ISPRAVE: Evo koliko su GUŽVE u stanicama i koliko se čeka za NOVI PASOŠ!
Pasoš, Foto: Profimedia

apel iz mupa

U TOKU JE NAVALA NA PUTNE ISPRAVE: Evo koliko su GUŽVE u stanicama i koliko se čeka za NOVI PASOŠ!

Podseća da je 3.600 dinara redovna taksa za zamenu putne isprave

Objavljeno:

Počinje sezona letnjih odmora, a time i gužvi za izdavanje pasoša. Zato su iz policije ovih dana uputili apel građanima da na vreme podnesu zahtev za izdavanje novih putnih isprava.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Nataša Živković Bubanja, zamenik načelnika Uprave za upravne poslove policije u Beogradu rekla je da nema velikih gužvi, ali je povećan broj zahteva za izdavnje pasoša.

"To je period godine kada svi rešimo da putujemo, stiže letnji raspust, letnji odmor i to je normalna stvar. Prošle nedelje je primljeno oko 6.500 zahteva za izdavanje putnih isprava i oko 4.500 ličnih karata. Ako računamo da sve to treba da bude i uručeno, što se tiče ta dva dokumenta - to je 20.000 zahteva u toku protekle nedelje“, rekla je Živković Bubanja.

Ističe da jutors nijedna stanica nije imala veću gužvu, svi su raspoređeni po šalterima. Dešava se, kako kaže, da se u toku dana stvori gužva, ali sve se to završava sa čekanjem od maksimum sat vremena.

Šalter / Ilustracija
Šalter / Ilustracijafoto: Zorana Jevtić, Ilustracija

Rokovi za podnošenje zahteva

Jun je mesec u kojem se apsolutno najviše podnose zahtevi. Odgovarajući na pitanje jesmo li zakasnili ako putujemo 15. jula kaže da nismo zakasnili.

"Mi uvek apelujemo na građane da to urade na vreme, naročito kad uzmemo u obzir činjenicu da vi putnu ispravu možete da zamenite bez obzira kada ističe. Zakonski rok za zamenu je sedam meseci, s tim što je taksa umesto 3.600 – 4.200 dinara, i vi možete i dve godine ranije da ga zamenite. Međutim, rok za redovno izdavanje pasoša je 30 dana. Trenutno, uz povećeni obim zahteva, redovan rok za izdavanje pasoša pet dana maksimum, tako da svi građani koji su se i sada setili, a putuju 15. jula imaju vremena“, objasnila je ona.

Nepromenjene cene

Podseća da je 3.600 dinara redovna taksa za zamenu putne isprave.

Putna isprava
Putna ispravafoto: RINA

"Znači, to su zamene pasoša zbog ličnih podataka, promene, zbog popunjenosti, oštećenja. Ukoliko je nekom neophodno da pasoš bude izdat po hitnoj proceduri, koja je do 48 sati, a nema dokaz u smislu avionske karte, vaučera za putovanje, on uplati taksu 5.000 dinara na ovih 3.600 i zahtev će biti rešen“, kaže ona.

Elektronsko zakazivanje termina

I elektronski može da se zakaže termin i to je mnogo brža procedura. Nataša Živković Bubanja ukazuje da građani dosta koriste tu uslugu, s obzirom da se mesec dana ranije može zakazati elektronski.

Da kažemo samo građanima da u nekim gradskim stanicama, kao što su Rakovica, Vračar, Stari grad, ima termina za početak jula, 3., 4., 5. jul, u nekim drugim stanicama je to možda 10. jul. Deset beogradskih stanica radi elektronsko zakazivanje i u većini ima makar neki termin,podvlači ona.

Prema njenim rečimna, najraniji termin je 3. jul, a sve ostalo, do 10. jula postoji mogućnost. Građani koji nisu iskoristili tu mogućnost, u svih 17 policijskih stanica mogu svojim neposrednim dolaskom da omoguće predaju zahteva.

Vraćanje sa granice

Važno je da napomenemo da se putnicima, odnosno građanima Srbije, može desiti i da budu vraćeni sa granice iako su im važeći pasoši, na primer ako idu u države EU.

"Građani se sami informišu putem elektronskog portala, da vide koliko je neophodno da bude važeći pasoš za određene zemlje, premda i mi stalno pokušavamo da građanima pokažemo šta može biti problem, da ukažemo na eventualne probleme", dodaje gošća Dnevnika RTS-a.

Navodi da se uvek nađe rešenje i za one koji nisu razmišljali ili o važnosti pasoša ili o tome da imaju maloletno dete čiji je pasoš istekao ili ga nemaju.

Granični prelaz
Granični prelazfoto: Tamara Trajković

O dečjim pasošima

Gužve se stvaraju zbog toga što se podnose zahtevi za dečje pasoše jer moraju biti prisutni oba roditelja.

Cena za dečije pasoše je ista, 3.600 dinara, samo što je za izdavanje pasoša za maloletno dete neophodno prisustvo oba roditelja, ukoliko ne postoji pisana saglasnost drugog roditelja ili rešenje o starateljstvu.

"Deci ističe pasoš do tri godine, izdaje se na tri godine, do 14. pet, posle na 10. Zato molimo građane da provere važnost svojih pasoša, pogotovo kad su deca u pitanju", navela je ona.

Važno je da se proveri rok važenja lične karte i saobraćajne dozvole.

"Možemo imati problem na granici, to je prva stvar. Ako vam je istekla registracija, prvi problem na granici može prouzrokovati mnogo toga. Inače, dužnost svih građana je da imaju važeću ličnu kartu koja je uslov za sve ostalo i za putnu ispravu, registraciju, vozačku dozvolu", zaključila je Nataša Živković Bubanja.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.