NE KOŠTA ISTO KADA JE ISTEKAO ILI AKO STE GA IZGUBILI: Ove detalje morate da znate ako vam je potreban NOVI PASOŠ
Pasoš, Foto: Profimedia, Printscreen

putna isprava

NE KOŠTA ISTO KADA JE ISTEKAO ILI AKO STE GA IZGUBILI: Ove detalje morate da znate ako vam je potreban NOVI PASOŠ

Uplatnicu za plaćanje taksi za izdavanje pasoša možete kreirati putem eUprave ili u najbližoj pošti

Objavljeno:

Sezona letovanja se približava, a samim tim i potražnja za izdavanjem pasoša, bilo vam je dokument istekao, ili ga prvi put vadite. Prvo što morate da uradite jeste da zakažete svoj termin za izdavanje pasoša, a mi vam dajemo detaljno upustvo kako to da uradite.

Termin zakazujete na portalu eUprava i prvo što je neophodno jeste da otvorite korisnički nalog ukoliko ga nemate. Nakon registracije, čeka se da Policijska uprava verifikuje nalog u roku od 48 sati. Odmah nakon verifikacije možete da pristupite eUpravi. Važno je napomenuti da podnosilac zahteva za pasoš mora biti punoletno fizičko lice i državljanin Republike Srbije.

Pasoš
Pasošfoto: RINA

Kako biste zakazali svoj termin, iz padajućeg menija "Usluge", odaberite "Dokumenta i uverenja", a zatim odaberite opciju "Lična karta/pasoš".

Termin možete zakazati za sebe, a uz svoj možete dodati i termine za još četiri člana porodice. Kada se zakazuje termin samo za maloletno dete, potrebno je da taj termin bude naveden na ime roditelja ili staratelja deteta.

Termin možete zakazati najranije dan pre dana podnošenja zahteva, a najkasnije 30 dana unapred. Kako dozvoljeni termini za zakazivanje nisu isti kao radno vreme policijske stanice – svaka policijska stanica je samostalno odredila termine u kojima dozvoljava elektronsko zakazivanje, a takoše je neophodno da se dođe tačno u zakazano vreme u odsek Policijske uprave. U slučaju da nešto spreči vaš dolazak u dogovoreno vreme, potrebno je da zakazani termin otkažete.

Cena izdavanja pasoša

Uplatnicu za plaćanje taksi za izdavanje pasoša možete kreirati putem eUprave ili u najbližoj pošti gde ova usluga košta 100 dinara, dok taksa za izdavanje pasoša iznosi 3.600 dinara.

Šalter
Šalterfoto: Dado Đilas, Profimedia

U slučaju da vam pasoš treba hitno - ova usluga je 8.600 dinara. Ako vam pasoš nije istekao i važi u narednih sedam meseci, taksa je od 4.200 do 9.200 dinara za izdavanje dokumenta po hitnom postupku. U ovom slučaju nije potrebno prilaganje dokumenata o hitnosti.

Taksa za prijavu nestanka pasoša je 900 dinara.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.