SPUŠTA SE HLADAN TALAS KA SRBIJI, EVO GDE OLUJA PRVO STIŽE: Posle VRELIH DANA opet će padati KIŠA
Kiša, Foto: beta dragan gojić, beta Emil Vas

vremenska prognoza

SPUŠTA SE HLADAN TALAS KA SRBIJI, EVO GDE OLUJA PRVO STIŽE: Posle VRELIH DANA opet će padati KIŠA

Hladni front biće uvod u znatno prijatniji vikend

Objavljeno:

Toplotni talas završiće se sutra naglim pogoršanjem vremena.

Iza nas je još jedan vreo dan, a maksimalna temperatura bila je i do 35, 36°C. Još toplije biće u petak, a maksimalna temperatura biće od 33 do 37°C i to će biti vrhunac ovog prvog toplotnog talasa, nakon čega sledi jače pogoršanje vremena.

Inače, u ovom času veoma izražen hladni front premešta se preko centralne Evrope i kreće se direktno prema našem području.

Sunce, Vreme, Vrućina, Leto
foto: Emilija Jovanović

Do Srbije će ovaj hladni front stići u petak tokom večeri i noći. Ovaj hladni front stići će iz Mađarske i Hrvatske, prvo do severozapada Srbije i negde oko 19 - 20 časova prvo zahvatiti severozapad i zapad Bačke i šire područje Sombora, Apatina i Bezdana, ali i područje Srema, Podrinja i zapada Srbije. Ovim predelima hladni front doneće veoma snažne pljuskove sa grmljavinom. Biće uslova i za grmljaviske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo i preko 20-30 milimetara kiše po kvadratnom metru.

Pre prodora hladnog fronta, negde kasnije posle podne i pred kraj dana se u jugozapadnim i centralnim predelima Srbije, ali lokalno 100-200 km ispred hladnog fronta očekuju lokalne nestabilnosti, u vidu kratkotrajnih grmljavinskih oluja i nepogoda.

Dakle, glavnina prodora hladnog fronta oko 20 časova očekuje se preko severozapada i zapada Srbije, da bi u nastavku večeri ovaj poremećaj nastavio put preko Vojvodine, centralne i zapadne Srbije i Beograda, a nakon ponoći bi stigao i do juga i istoka Srbije. Na celom svom putu hladni front donosio bi prolazne, ali jake pljuskove sa grmljavinom, lokalno i jače grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima.

RHMZ, Srbija, Upozorenje, Nevreme, Padavine, Kiša
foto: Stefan Stojanović

Po prodoru hladnog fronta, jugoistočni vetar biće u skretanju na veoma jak severozapadni, povremeno i sa olujnim udarima. Uslediće i prodor osetno hladnije vazdušne mase, pa će temperatura u veoma kratkom vremenskom intervalu opasti i za deset stepeni.

Hladni front biće uvod u znatno prijatniji vikend, koji će biti praćen pljuskovima sa grmljavinom. Duvaće pojačan severozapadni vetar, a maksimalna temperatura biće od 24 do 30°C.

Zbog prodora hladnog fronta, odnosno zbog dolaska znatno hladnije vazdušne mase iznad pregrajanog tla, atmosfera će veoma burno da odreaguje, pa se u petak pred sam kraj dana, tokom večeri i noći u Srbiji očekuje veoma velika opasnost od jakih grmljavinskih oluja sa gradom, koji bi mogli da nanesu i veću štetu poljoprivrednim i ratarskim kulturama.

(Espreso/Telegraf/Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.