KOLIKO TRAJE PORODILJSKO ZA MAME KOJE SU RODILE BLIZANCE? Nekad godinu, a nekad dve, evo od čega SVE ZAVISI!
Bebe blizanci, Foto: Printscreen/Facebook/NATIVIDAD MEDICAL CENTER

obratite pažnju!

KOLIKO TRAJE PORODILJSKO ZA MAME KOJE SU RODILE BLIZANCE? Nekad godinu, a nekad dve, evo od čega SVE ZAVISI!

Iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju otrkili su detalje

Objavljeno:

Žene u Srbiji koje su u blizanačkoj trudnoći u večitoj su dilemi koliko imaju pravo na porodiljsko odsustvo. Uvreženo je mišljenje da svaka majki dvojki, ima pravo na dve godine, međutim, istina je drugačija, jer sve zavisi da li je ona rađala jo dece.

U Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju objašnjavaju najpre za Telegraf.rs da u višestrukoj trudnoći svako dete majke ima svoj redosled rođenja prema vremenu rođenja određenog dana - čas i minut.

- U redosled rođenja računaju se sva živorođena deca majke bez obzira na to koliko su živela - ukoliko je neko preminulo po rođenju, a ne računaju se mrtvorođena deca - kažu u ovom Ministarstvu a zatim navode kada žena, koja ima višestrku trudnoću ima pravo na godinu, a kada na dve godine porodiljskog odustva:

- Ako majka nema dece prethodnog reda rođenja i rodi blizance - deca su prema vremenu rođenja prvo i drugo dete. Ukoliko je u radnom odnosu, majka za njih može da ostvari pravo na porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta, i naknadu zarade za to vreme u ukupnom trajanju od 365 dana. Ako majka ima jedno dete, pa rodi blizance ta deca su drugo i treće dete i ukoliko je u radnom odnosu majka za njih može da ostvari sva ova prava u ukupnom trajanju od 2 godine.

Mama i beba
Mama i bebafoto: Profimedia

Ko ima pravo na dve godine

Pravo na 2 godine, kako objašnjavaju u ovom Ministarstvu, imaju i žene koje pri prvom porođaju rode trojke, ili četvorke.

- Ako majka nema dece prethodnog reda rođenja i rodi trojke - deca su prema vremenu rođenja prvo, drugo i teće dete. Ukoliko je u radnom odnosu majka za njih može da ostvari pravo na porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta i naknadu zarade za to vreme u ukupnom trajanju od dve godine - kažu u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.

Isto važi i za prvorotke četvorki. Ako majka nema dece prethodnog reda rođenja i rodi četvorke - deca su prema vremenu rođenja prvo, drugo, treće i četvrto dete. S tim u vezi, ona ima, takođe, pravo na porodiljsko odsustvo u ukupnom trajanju od dve godine

Dodaju i da se pravo na roditeljski dodatak može ostvariti za prvo četvoro dece po redosledu rođenja u porodici, ali i za svako dete iz višestruke trdunoće po rođenju trećeg deteta a na osnovu posebnog rešenja Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Novac
Novacfoto: Profimedia

Polovina ima samo jedno dete

U Srbiji oko 50 odsto porodica sa decom ima samo jedno dete, a cilj je da ih ima više, pa će se pored drugih mera, raditi i na tome da se produži i porodiljsko odsustvo i za prvo i za drugo dete.

Ukoliko se predlozi usvoje, porodiljsko neće počinjati u vreme u koje sada, a neće ni trajati koliko traje sada. Trajaće duže i za prvo i za drugo dete a računaće se od onog trenutka kada se žena porodi, a ne 28 dana pre porođaja.

Izuzetak će biti majke prevremeno rođene dece, jer je predlog da njima porodiljsko počinje onog trenutka kada dete napusti Odeljenje neonatologije i dođe kući.

Ove izmene najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uoči Nove godine koji je istakao da je razlog da se pomogne majkama. Predsednik je tada najavio da želi da se poveća nivo porodiljskog odsustva za prvo i drugo dete sa 12 na 15 meseci i na 18 meseci.

Darija Kisić
Darija Kisićfoto: Nemanja Nikolić

Ministarka Darija Kisić kazala je za Telegraf.rs da bi to značilo da se porodiljsko za prvo dete produži sa 12 na 15 meseci, a za drugo sa 11 na 18 meseci. Za treće i svako naredno dete porodiljsko odsustvo je dve godine.

Predlog je i da se pomeri početak porodiljskog. Sada porodiljsko počinje 28 dana pre porođaja, a cilj je da ono počinje sa danom dolaska bebe na svet.

08:07

VUČIĆ: Od 1. januara za svako prvorođeno dete 300.000 dinara, za studentkinje trudnice i mame ne važe ispitni rokovi

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.