REKLI SU NAM DA JE STAVIMO U DOM I DA PRAVIMO DRUGO DETE: Mala Lorena je sve GORE, povređuje se, MORAMO JOJ POMOĆI
Foto: Privatna arhiva

118 na 3800

REKLI SU NAM DA JE STAVIMO U DOM I DA PRAVIMO DRUGO DETE: Mala Lorena je sve GORE, povređuje se, MORAMO JOJ POMOĆI

Ima veliko oštećenje mozga i preležala je citomegalovirus

Objavljeno:

Lorena Glišić živi na Ubu, ima samo 4 godine, ali joj je život zadao toliko muka za koje ne znaju ni neki koji su dočekali duboku starost. Ona je rođena 10 dana nakon termina, ali ništa nije ukazivalo da će kasnije biti problema.

Prvo je dete u ovoj porodici i sa njom ih je obasjalo Sunce, ali ubrzo ih je sačekala gorka istina i mukotrpan period. Svaki dan im je borba za život.

Lorena nije mogla da drži glavu, da prati pogledom, da se odaziva na majčin glas. Dijagnostikovani su joj hipertonus, strabizam i cerebralna paraliza.

Ima veliko oštećenje mozga i preležala je citomegalovirus. Kasni u psihomotornom razvoju, puzi, ne sedi, ne stoji, ne hoda i ne govori.

Majka male Lorene je za Espreso detaljnije ispričala u kakvom se stanju devojčica nalazi, sa kojim se poteškoćama susreću i istakla da čak i kutije koje se ostavljaju za Lorenu budu ukradene. U razgovoru za Espreso rekla je da je to postalo sve učestalije i da više ne izvlače samo novac, već nose i cele kutije koje kasnije roditelji nalaze bačene pored puta.

- Lorena boluje od cerebralne paralize, hipertonusa, starbizama, ima 100 odsto oštećenje sluha. Nakon borbe koja traje godinu dana, od operacije kohlaernog implanta, na žalost nije se navikla i nema rezultata u govoru i sluhu. Ne može samostalno da sedi, stoji i hoda. Kada smo počeli da otkrivamo bolest rečeno nam je od strane doktora neurologa da bi najbolje bilo da je ostavimo u domu i odemo kući da pravimo drugo dete da se ne bismo mučili. Takođe su rekli da će uvek biti biljka, ali ima po malo napretka uz svu ljubav i rehabilitacije koje smo do sada uspeli da pružimo, kaže Sara i dodaje:

- Susretali smo se sa raznim situacijama. Ona je do sada imala 5 neuspešnih operacija, potrebno je da napreduje da bi mogla i na šestu da ode. Kutije na odnose, kradu novac iz njih, nekada ih nalazimo pored puta zgažene.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

Lorenino stanje je sve lošije, novca nema, a troškovi se gomilaju

- Počela je jako da se samopovređuje u poslednje vreme. Za sve dalje nam je potreban novac i da ona ojača jer jako teško sve podnosi.. mnoge stvari ne mozemo preko fondacije i plaćamo mi, a troškovi su ogromni, na mesečnom nivou nam je potrebno oko 1.500 evra. Kada bude ojačala biće joj potrebna sredstva za operaciju oko 7.000 evra i rehabilitacija u inostranstvu, zaključuje Sara.

Da bi Lorena napredovala potreban joj je novac za dalje lečenje, za specijalističke preglede, rehabilitacije u zemlji i inostranstvu, operativne zahvate, ortopedska pomagala, lekove, suplemente, za banjsko lečenje kao i za putne troškove i smeštaj. Majka Sara moli sve humane ljude da im pomognu kako bi uspeli da prevaziđu nedaće koje su ih snašle.

Lorena je možda jedina u Srbiji koja ne može da plati defektologa preko fondacije jer njena opština nema registrovanu kliniku i defektologa koji bi mogao da dostavi predračun kako bi porodica platila. U svom gradu plaćaju i tezgu gde prodaju šta god mogu kako bi lečili Lorenu gde nailaze samo na okrenute glave sugrađana. Ne ide u vrtić jer opština ne pokriva troškove pratioca, do sada su sve sami plaćali, sada trenutno ne mogu.

Njena mama je prodavala, pravila i radila šta je mogla kako bi uspeli privatno da plate ono što bi fondacija pokrila samo da mogu da dobiju predračun i u velikim su dugovima.

Slanjem SMS poruke 118 na 3800

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001645076-84 Uplatom na devizni račun: 160-6000001645747-11 IBAN: RS35160600000164574711 SWIFT: DBDBRSBG PayPal: paypal.me/pokrenizivotsrb

00:14

SEKA ALEKSIĆ U ESPRESO AKCIJI ZA MINU POŠARAC

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.