METEOROLOG OTKRIO TAČAN DATUM KADA STIŽE LEPO VREME: Do tada se spremite za ROLERKOSTER
Vremenska prognoza, Foto: Nemanja Nikolić, Emilija Jovanović, Beta Dragan Gojić

vremenska prognoza

METEOROLOG OTKRIO TAČAN DATUM KADA STIŽE LEPO VREME: Do tada se spremite za ROLERKOSTER

Vremenska prognoza za naredan period

Objavljeno:

Nastavlja se veoma promenljivo majsko vreme, uz čestu kišu i pljuskove, ali i uz veoma vetrovito vreme. Ovakva vremenska situacija nastaviće se i u sedmici pred nama.

Nastavlja se uticaj ciklonske aktivnosti sa centralnog Mediterana

Srbija će i narednih dana biti pod uticajem ciklona, a čiji će se centar u utorak nalaziit iznad središnjih delova Italije.

Kiša
Kišafoto: RINA

Pod njegovim uticajem, u Srbiji će i u utorak biti pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, a više padavina očekuje se u severozapadnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije, naročito posle podne i uveče, dok će na istoku i severoistoku biti znatno manje padavina i dosta suvog perioda.

Očekuje se pojačanje jugoistočnog vetra, koji će tokom dana biti umeren do jak, u košavskom području (Pomoravlje, Podunavlje, Beograd, Vojvodina, Braničevski okrug) povremeno sa olujnim udarima od 70 km/h, a na jugu Banata i do 100 km/h.

Maksimalna temperatura biće od 18°C na severozapadu do 24°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu oko 20°C.

U sredu se očekuje znatno više sunca i toplije vreme, ali će i dalje biti promenljivo oblačno. Lokalno se očekuju i pljuskovi sa grmljavinom.

Biće idealnih uslova i za grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima.

Košava će oslabiti, a maksimalna temperatura biće od 21 do 25°C, u Beogradu do 24°C.

Pesak iz Sahare i obojene padavine

Inače, zbog veoma izraženog južnog strujanje, oslim vlažne vazdušne mase sa Mediterana, sa severa Afrike, odnosno iz Sahare stizaće i velike količine čestice pustinjskog peska, pa će atmosfera biti zamućena, a padavine će sadržati te čestice i biće "prljave" ili "obojene", što je potpuno uobičajena pojava pri aktuelnoj sinoptičkoj situaciji.

U četvrtak najsvežiji dan ove sedmice

Četvrtak će doneti i svežije vreme, a ono će biti praćeno kišom i pljuskovima. Maksimalna temperatura biće od 16°C na zapadu do 23°C na istoku Srbije, u Beogradu do 17°C.

U petak se očekuje delimično razvedravanje

Očekuje se znatno više sunca i nešto toplije vreme. Maksimalna temperatutra biće u većini predela oko 20°C.

Za naredni vikend očekuje se promenljivo oblačno vreme, u južnim i centralnim predelima sa pljuskovima i grmljavinom, dok će na severu i na istoku biti suvo.

Košava će ponovo biti u pojačanju i jugoistočni vetar imaće olujne udare.

Maksimalna temperatura biće nešto iznad 20°C.

Kada se očekuje stabilizacija?

Prema trenutnim prognozama, znatno stabilnije vreme očekuje se tek naredne sedmice, odnosno nakon 22-23. maja, uz više suvog vremena i uz maksimalme temperature od 22 do 26°C, što su uglavnom i prosečne temperature za ovo doba godine.

Inače, u sedmici pred nama maksimalne temperature biće uglavnom oko ili nešto ispod proseka za sredinu maja, a u u četvrtak i za pet do sedam stepeni ispod proseka.

Očekuje se veći rast nivoa reka, naročito Dunava i Save

Narednih dana kako se očekuju česte padavine, očekuje se i porast nivoa reka, a naročito se očekuje porast Dunava i Save i to zbog ekstremno obilnih padavina u regionu.

Hrvatska i BiH već imaju ogromnih problema sa poplavama, a veliki deo vode završiće u tok Save, tako da se već prema kraju sedmice na gornjem i srednjem tokou Save kroz Srbiju očekuje prevazilaženje redovne odbrane granice od poplava.

Srećom, u prethodnom periodu nivo reka imao je niži i srednji vodostaj, tako da su veće reke za sada spremne za dotok velike količine vode, tako da do kraja ove sedmice nema opasnosti od poplava, ali situacija se zbog ekstremno obilnih padavina u Hrvatskoj i BiH treba redovno pratiti.

Bonus video:

03:09

EVO KADA VAM JAKNE VIŠE NEĆE TREBATI! Nedeljko Todorović do detalja otkrio kakva nas VREMENSKA PROGNOZA OČEKUJE U FEBRUARU

(Espreso/ Telegraf.rs/ Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.