UPALJENO UPOZORENJE I ZA OVU NEDELJU: Smenjivaće se kiša, košava i nestabilno vreme, ali evo i do KADA!
Nevreme, Foto: Beta

vreme u srbiji

UPALJENO UPOZORENJE I ZA OVU NEDELJU: Smenjivaće se kiša, košava i nestabilno vreme, ali evo i do KADA!

Kao i svaki vetar, košava nastaje pri razlici u vazdušnom pritisku

Objavljeno:

I ovu radnu nedelju započinjemo košavom. Nakon kratkog predaha u subotu, košava opet duva olujnom jačinom. Zbog jakih udara vetra, meteorološke službe upalile su žuti, najniži stepen upozorenja.

Budite oprezni u saobraćaju jer je moguće zanošenje automobila pri prelasku preko mostova. Takođe, mogući su problemi u građevinarstvu naročito u radu sa kranovima.

Kako i zašto duva košava?

Kao i svaki vetar, košava nastaje pri razlici u vazdušnom pritisku. Visok vazdušni pritisak pozicioniran je iznad Ukrajne i Modavije a nizak iznad Sredozemlja. Da bi se uspostavila ravnoteža vazduh uvek struji od visokog ka niskom pritisku. Sada se postavlja pitanje otkud olujne pa i organske brzine vetra u Srbiji. Odgovor leži u orografiji i reljefu naše zemlje.

Naime, nakon što velike količine vazduha prođu kroz tesnac Đerdapa, vetar znatno dobije na intezitetu. To je, između ostalog,razlog zašto su najjači udari košave upravo u južnom Banatu.

Košava
foto: Beta/Dragan Gojić

Košava obično podržava suvo vreme, međutim današnja košava donosi nam oblake i kišu.Kiša će padati povremeno, a u južnom i zapadnog delu Srbije moguće su kratkotrajne oluje praćene grmljavinom i pljuskovima. Prognozira se da pljuskovi za tri sata mogu doneti više od 10 litara po metru kvadratnom.

Do kada će duvati košava?

Kada je reč o temperaturi i dalje u većini mesta ispod proseka. U najtoplijem delu dana kretaće se od 18 stepeni na zapadu i istoku, do 22 stepena na jugu Srbije.

Na karti vetra, i danas je vidljiva košava. Najjači udari ovog slapovitog vetra biće u Banatu sa brzinom većom od 60km na sat. Košava će nas pratiti još dva dana. Njen prestanak prognoziran je za četvrtak kada će se i razvedriti.

Do tada Srbija će biti pod uticajem snažnog ciklona sa Sredozemlja, tako da do četvrtka računajte svakodnevnu na kišu i pljuskove. Što se temperature tiče, maksimalna će se kolebati oko 20 podeljka do petka.

Otopljenje, koje verujem, mnogi priželjkuju najavljujem za dane narednog vikenda. To tada se strpite i računajte na kišu i košavu.

(Espreso/Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.