MOGU LI DA SE ODRŽE PROSLAVE POPUT SVADBE, ROĐENDANA ILI SLAVE NA DAN ŽALOSTI? Advokati otkrivaju šta kaže ZAKON
Tragedija na Vračaru, Foto: Nenad Kostić

3 dana žalosti

MOGU LI DA SE ODRŽE PROSLAVE POPUT SVADBE, ROĐENDANA ILI SLAVE NA DAN ŽALOSTI? Advokati otkrivaju šta kaže ZAKON

Prilikom stupanja zakona o obeležavanju dana žalosti mnoga javna dešavanja će stati

Objavljeno:

Srbija će od 5. do 8. maja biti u danima žalosti zbog stravičnog zločina koji se dogodio u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" 3. maja, a koji je potresao čitavu zemlju. I dan posle zločina, građani ćutke, mirno i dostojanstveno pale sveće i polažu cveće na Cvetnom trgu u blizini škole. Kolone potresenih i neutešnih građana ka ovoj školi i dalje se kreću.

1 / 6 Foto: Tamara Trajković

Prilikom stupanja zakona o obeležavanju dana žalosti mnoga javna dešavanja će stati, biti odložena ili prilagoditi svoje programe danu žalosti - kao što su muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije koje imaju muzičko-scenske programe, arhive i druge ustanove u oblasti kulture. Takođe, za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Međutim, šta se dešava kada je reč o privatnim proslavama, kao što su svadbe, rođendani, kršetanja i mnogi drugi?

"Prema važećem Zakonu o obeležavanju dana žalosti zakonsku obavezu obeležavanja dana žalosti imaju organi uprave na republičkom, autonomnom i lokalnom nivou, javne ustanove, javna preduzeća kao i organizacije kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja. Ove odredbe se odnose samo na javne skupove, ali ne i na privatne", rekao je advokat Aleksandar Živanović za Mondo.

"Dalje, Zakon normira način obeležavanja dana žalosti u medijima, obrazovnim ustanovama, ustanovama kulture i na sportskim i kulturnim događajima i to spuštanjem zastave na pola koplja, minutom ćutanja i prilagođavanjem programa danu žalosti (neemitovanje humorističkog sadržaja i zabavne muzike)", podsetio je on.

Kada je reč o privatnim skupovima i događajima, advokat Živanović ističe da se zakon na njih ne odnosi. Prema tome svadbe, rođendani i druge proslave sa zakonske strane su dopuštena ako se ne održavaju na javnom mestu.

05:10

ZBOG ČEGA SEDAM DEVOJČICA I JEDAN DEČAK? Marković: To je pitanje za psihijatre, uvođenje smrtne kazne bi sprečilo ovu tragediju

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.